۲۴ شهریورماه مدارس ۲ شهر سلسله و دلفان تعطیل شدند و نگرانی ها در خصوص شیوع دوباره ویروس شدن گرفت تا جاییکه رفته رفته کلاس های غیرحضوری، تمامی مدارس استان را در بر گرفت و دانش آموزان، روزگار تحصیلی خود را با شاد و شبکه آموزش سپری کردند.
از اوایل مهرماه آمار تعداد مبتلایان روزانه به طور نگران کننده ای رو به افزایش گذاشت و در برخی روزها تا ۶۰۰ نفر هم اعلام می شد و به تناسب همین تعداد نیز، جان باختگان کرونا در لرستان افزایش یافت و در برخی روزهای سیاه به ۱۵ نفر هم رسید.
وضعیت لرستان قرمز شد و مرکز نمونه گیری کرونا مملو از حجم بالای مراجعه کنندگان شد که به دلیل ازدحام بیش از حد افراد برای انجام تست کرونا، نارضایتی ها و حتی درگیری هایی در این مراکز گزاش شد.
شیوع ویروس در موج سوم آن تاحدودی غیرقابل کنترل شد به نحوی که معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان ۲۲ مهرماه اعلام کرد باتوجه به افزایش آمار مبتلایان به کرونا، ظرفیت تختهای بیمارستانی در این استان تکمیل شده است.
و این یعنی بیش از یکهزار تخت بیمارستان های لرستان که در حالت عادی تا حدودی از استاندارد کشوری کمتر است در اختیار بیماران کووید ۱۹ قرار گرفت و روند بستری و درمان سایر بیماران را دچار اختلال کرد که البته تلاش های شبانه روزی کادر درمان و تیم های سلامت، مرهمی بر زخم کاستی ها شد و لرستان نخستین شهیده راه سلامت خود را هم تقدیم خدمت به مردم کرد.
آبان ماه تعداد فوتی ها روبه افزایش رفت و بر اساس اعلام روزانه دانشگاه علوم پزشکی لرستان میانگین فوتی ها به ۱۰ نفر هم می رسید، شرایط قرمز در همه شهرهای لرستان موجب نگرانی مردم و مسوولان و محدودیت ها اعمال شد.
همه گیری کرونا به نحوی بود که هر شهروند لرستانی یکی از بستگان یا نزدیکان خود را درگیر این ویروس می دید و مراجعه به مراکز نمونه گیری و تست مخاطی کرونا بسیار افزایش یافت تا جاییکه به اجبار دسته بندی هایی برای تست گیری از مردم صورت گرفت و اعلام شد آزمایش کرونا از همه افراد مراجعه کننده گرفته نمی شود.
دانشگاه علوم پزشکی لرستان ۱۹ آبان اعلام کرد نمونهگیری در مراکز غربالگری کرونا مطابق شیوهنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و برای تمام مراجعهکنندگان انجام نمیشود.
بر این اساس مطابق نسخه هشتم شیوهنامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افراد علامت دار، دارای بیماری زمینه ای بالاتر از ۶۰ سال و زنان باردار در صورت داشتن تماس مستقیم با افراد مبتلا، در اولویت اول نمونهگیری قرار داشتند.
همچنین زندانیان علامت دار و کارکنانی که با این افراد تماس مستقیم دارند، معتادین متجاهر علامت دار و کارکنان مراکز ماده ۱۶ در تماس مستقیم با این افراد، مددجویان علامت دار مراکز نگهداری معلولین و سالمندان به همراه کارکنان این مراکز که با مددجویان مبتلا تماس مستقیم داشتند و کارکنان بخش ویژه مراقبت از بیماران کرونایی از دیگر گروه های مشمول نمونه گیری در مراکز غربالگری بودند.
اواخر آبان ماه نیز سه آزمایشگاه جدید کرونا در لرستان راهاندازی شد و آزمایشگاه شهر دورود با هدف پوشش نمونههای مراکز غربالگری و بیمارستانهای دورود، بروجرد، ازنا و الیگودرز به چرخه فعالیت ها پیوست و خرم آباد هم به دلیل حجم بالای جمعیت مشکوک، یک آزمایشگاه دیگر را وارد مدار کرد.
آژیر قرمز کرونا همچنان در لرستان طنین انداز بود و تخت های بیمارستان مملو از بیماران کرونایی شدند، رفته رفته مردم به خطر عروسی ها و مراسم عزاداری واقف شدند و بعد از حدود ۲ ماه هشدار و درخواست های مکرر مسوولان، همکاری جدی را با ستاد استانی مقابله با کرونا آغاز کردند.
البته افرادی هم بودند که همچنان اعتقادی به خطر تجمع ها نداشتند و از مراسم عزا و شاید صرفنظر نکردند، همین کار برای ابتلا و حتی مرگ عده ای کافی بود، بنابراین مسوولان به اجبار متوسل به اقدامات قهری شدند و پدر چند عروس و داماد و خود داماد را بازداشت کردند.
شهردار الیگودرز نیز که حکم انتصابش را تازه گرفته بود به دلیل حضور در مراسم ختمی عزل شد، توضیحاتش در خصوص اینکه به مراسم رفته تا مردم را از حضور در تجمع نهی کند، اثر نکرد و به این صورت نخستین مسوول این استان به دلیل کرونا برکنار شد.
ابتدای آذر طرح محله محور شهید سلیمانی همزمان با سراسر کشور در لرستان اجرایی شد تا این بار دستگاه های مسوول، با هم افزایی و پرهیز از موازی کاری به مقابله با کرونا بروند.
طرح کنترل محله محور کرونا با همکاری یکهزار و ۱۹ تیم مراقبتی در ۷۷۱ نقطه این استان به منظور مدیریت و کنترل اپیدمی ویروس کرونا به شیوه محله و خانواده محور و با مشارکت سازمان بسیج سپاه حضرت ابوالفضل (ع) و سایر ادارات آغاز شد.
لرستان بر اساس تعداد پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت به ۷۷۱ محله تقسیم و به ازای هر پایگاه سلامت سه تیم مراقبتی، یک تیم حمایتی و یک تیم نظارتی تشکیل شد، تیم های مراقبتی متشکل از مراقبین سلامت و نیروهای داوطلب بسیجی و شامل ۲ هزار و ۳۸ نفر بودند که همچنان در کارزار مقابله با کرونا حضور دارند.
این طرح به منظور بیماریابی و پیشگیری از شیوع کرونا برنامهریزی شده است که در قالب آن تست های تشخیص سریع درب منازل و مراقبت های پزشکی در منازل نیز انجام می شود.
بیماران تازه مرخص شده، گروه های پرخطر و موارد مشابه با شناسایی و اعلام تیم های مراقبتی توسط پزشک و پرستار در منزل مراقبت می شوند که به ازای هر مرکز جامع سلامت یک پزشک و یک پرستار مستقر شده است.
طرح محله محور شهید سلیمانی در کنار رعایت محدودیت ها وپروتکل های چندماه نتیجه داد و ۱۲ آذر خبر تبدیل وضعیت لرستان از قرمز به نارنجی پس از حدود سه ماه به واقع موجب راحتی خیال و آرامش نسبی مردم شد، خبری که با توصیه های مکرر مسوولان همراه بود تا پروتکل ها نادیده گرفته یا کمرنگ نشود.
در اصل لرستان همچنان نارنجی مایل به قرمز بود، کرونای نارنجی مانند دیوار شیشه ای ترک برداشته ای بود که با هر مراجعه غیرضروری و تداوم بازار شلوغ و افسار گسیخته، سنگی از بی توجهی به آن زده می شد و بیم فروریختن داشت اما با همکاری خوب مردم، اکنون ۱۰ شهرستان لرستان از وضعیت نارنجی خارج شده اند و تنها خرم آباد مرکز استان شرایط نارنجی دارد.
امروز هم دانشگاه علوم پزشکی اعلام کرد تعداد مبتلایان قطعی کرونا از ۶۰هزار و یک نفر در روز چهارم دی ماه به ۶۰ هزار و ۴۶ نفر در پنجم دی ماه رسیده است و این یعنی محدودیت ها، پروتکل ها، طرح شهید سلیمانی و همراهی های مردم نتیجه داد و لرستان بعد از سه ماه نخستین روز را با کمتر از ۱۰۰ نفر مبتلا تجربه کرده است.
تعداد فوتی ها که تا حدود ۲ هفته گذشته از ۱۰ به پنج تا ۶ نفر در روز کاهش یافته بود اکنون به سه تا چهار نفر رسیده است و به گفته دانشگاه علوم پزشکی حدود ۹۰۰ تخت ویژه بیماران کرونایی استان خالی شده است.
داستان پر تنش و رنگارنگ کرونا در لرستان طی سه ماه گذشته با تمام سختی ها و لحظه های غمبار مرگ عزیزان به پایان رسیده است و انگار که سفیدی برف زمستان، قرار است امید بخش روزهای سپید و آرام لرستان شود.
سرمای دی ماه زمستان فرا رسیده است ولی لرستان از همکاری مردم و مسوولانش دلگرم است و همچنان به روزهای روشن تر فکر می کند که بدون شک با ادامه این روند، دور از انتظار نخواهد بود.