فقدان مواد مغذی به طور اصلی وابسته به پروتئینها و ریزمغذیهاست. اگرچه مکملهای غذایی و برنامههای تقویت غذایی برای رفع این مشکل استفاده میشوند، اما این چنین برنامهها محدودیتهایی دارند؛ مانند در دسترس نبودن جمعیتهای هدف در اغلب مواقع، پایدار نبودن این جمعیتها در طی زمان، پرداختن به رفع علائم بیماری و نه دلیل مسئله را شامل میشود. ارائه محصولات اصلی غذایی که از لحاظ مواد مغذی، تقویت شدهاند میتواند اثر عظیمی داشته باشد.محصولات تقویت شده زیستی میتوانند از طریق روشهای پرورشی سنتی تولید شوند؛ به شرط آنکه تنوع ژنی کافی در جامعه محصول مورد نظر برای دستیابی به ویژگی مطلوب موجود باشد. در محصولات اصلی مانند برنج، بهبود بعضی ویژگیهای پیچیده مانند ویتامین A با استفاده از روشهای پرورش مرسوم ممکن نیست، زیرا هیچ نوع برنج طبیعی که غنی از این ویتامین باشد، وجود ندارد.
براساس این پژوهش، همه گیاهان برنج بتا کاروتن پرو- ویتامین A را تولید میکنند اما تنها در قسمتهای سبز گیاه، نه در قسمتهای ذخیره نشاسته در دانه. همچنین شیوههای پرورش مرسوم در گونههای تکثیر رویشی مانند سیب زمینی به علت کمیابی روش پرورشی مناسب از لحاظ ژنتیکی، برای غنی سازی این دسته از گیاهان بسیار سخت است. به علاوه، این شیوهها نمیتوانند ویژگیهای مهمی مانند طعم که مصرف کننده انتظار دارد را تغییر دهند. مهندسی ژنتیک و علم بیوتکنولوژی رویکرد بسیار با ارزش و تکمیل کنندهای را برای پیشرفت محصولات تقویتی ارائه میکند.
مشکل بزرگ در پیشرفت محصولات تقویتی زیستی، هزینه تحقیقات و پیروی از مقررات، ناشی از آییننامههای احتیاطی شدید در مورد محصولات بیوتکنولوژی است. در زمینه محصولات تقویتی زیستی که میزان سود توسعه دهندههای خصوصی کم است،کمبود سرمایه گذاری عمومی به این مشکل دامن زده است. تجاری سازی محصولات غنی شده تراریخته به دلیل وجود عوامل زیادی از قبیل هزینههای معرفی محصول جدید به بازار و کمبود مقررات کنترلی مناسب، بسیار محدود شده است.سرمایه گذاری عمومی وخصوصی بیشتر در تولید محصولات تراریخته، قوانین نظارت کننده مناسب بر روند تولید این محصولات، راه اندازی بخشهای تولید کننده داخلی در این صنعت و مطالعه علمی بیشتر در این زمینه میتواند بسیاری از موانع را برطرف کند.این پژوهش در مجله ایمنی زیستی منتشر شده است.