در سال ۱۳۹۸ حجم معاملات محصولات پتروشیمی بورس کالا در حدود ۴.۶ میلیون و با ارزش تقریباً ۴۳ هزار میلیارد تومان بود. طبق گزارشهای موجود ارزش این تالار در مقایسه با سال ۱۳۹۷ با رشدی ۳۸ درصدی همراه شد. این رشد در سال جاری نیز ادامه داشت.
بر اساس سخنان بهزاد محمدی – مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی، در اردیبهشت سال ۱۳۹۹ محصولات پتروشیمی در بورس کالا نسبت به مدت مشابه با ۱۱ درصد افزایش معاملات همراه بوده است. عموم این ارقام را باید دال بر فاصله گرفتن از خامفروشی دانست، زیرا به گفته محمدی، با افزایش طرحها در سال ۱۴۰۰ میزان مصرف منابع نفت و گاز به ۱.۵ میلیون بشکه نفت خام در روز میرسد و به این ترتیب فرآیند گذار از خامفروشی به شکل واقعی در حال انجام است.
هرچند مدیریت صنعت بزرگ پتروشیمی از همان ابتدای دولت روحانی به سمت و سویی بود که از خامفروشی جلوگیری شود، اما باید اذعان کرد که تحریمها نیز در این زمینه و سوق دادن اقتصاد ایران برای جدایی از خامفروشی بیتأثیر نبود، با این وجود رئیسجمهوری بارها تاکید کرده که هم در پتروشیمی و هم در فولاد، ما از خامفروشی جدا شدیم و وارد مرحله ارزش افزوده و زنجیرههای بعدی شدهایم.
نگاهی به آمار رسمی کشور نیز مؤید همین موضوع است، زیرا پایان امسال نسبت به سال ۱۳۹۲، مقدار تولید محصولات پتروشیمی سراسر کشور افزایشی دو برابری خواهد داشت، البته در بعضی از استانها که دارای واحدهای پتروشیمی هستند، این مقدار بیشتر است. برای نمونه در استان آذربایجان غربی، تولید محصولات پتروشیمی تا اوایل شهریور امسال رشدی ۳.۵ برابری را تجربه کرده است.
اجرای طرحهای جدید پتروشیمی که تولید ۵۰ میلیون تنی ایران را به ترتیب به ۱۰۰ و سپس به ۱۳۰ میلیون تن میرساند، بهعنوان جهشهای دوم و سوم صنعت پتروشیمی، آنقدر اهمیت داشت که حتی رهبر انقلاب نیز چندی پیش در سخنانشان به این موضوع پرداختند و آن را رویدادی مهم توصیف کردند. چنین موضوعی نشانه اهمیت شتاب توسعه صنعت پتروشیمی در ایران است که نهتنها نقش صنعت پتروشیمی ایران را در جامه عمل پوشاندن به هدف تقویت فروش فرآورده و محصول در کنار فروش نفت خام نشان میدهد، بلکه آیندهای امیدبخشتر برای تقویت درآمدهای ارزی کشور از طریق مهمترین محور جذب درآمدهای ارزی یعنی پتروشیمی نوید میدهد.
انتهای پیام