stat counter
تاریخ : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ Saturday, 23 November , 2024
  • کد خبر : 201902
  • 16 آذر 1399 - 8:38
4
قلم گزارش می دهد؛

گرانی میوه، میهمان ناخوانده بعدی مردم همدان/از آناناس یک میلیونی تا دستان خالی کارگران روزمزد

گرانی میوه، میهمان ناخوانده بعدی مردم همدان/از آناناس یک میلیونی تا دستان خالی کارگران روزمزد
قلم/ همدان در روزگاری که مادام شاهد شنیدن و البته دیدن گران شدن و افزایش قیمت‌ها هستیم، یک‌بار لبنیات و بار دیگر مرغ‌ها از سفره‌ها پَر می‌کشند. این‌بار گویی گرانی میوه‌ها میهمان ناخوانده بعدی مردم همدان شده؛ موضوعی که با نزدیکی به شب یلدا، با خود ناراحتی‌ها و البته نگرانی‌هایی را به ارمغان آورده است.
قلم | qalamna.ir :
پایگاه خبری/ تحلیلی قلم؛ استان ها- شکیبا کولیوند: میوه‌های پاییزی امسال گویی قرار است تا آخرین روزهای پاییز همچنان نوبرانه باشند و قیمت‌هایشان همچنان در همان اوج باقی بماند! این درحالی است که این‎روزها همواره با گرانی‌های سرسام‌آور بسیاری از محصولات مورد نیاز خانوار نیز روبه‎رو هستیم.

قیمت‌ها نسبت به سال گذشته افزایش صددرصدی داشته، اما این درحالی است که هزینه حقوق و دستمزد کارگران و درآمد اقشار متوسط جامعه افزایش چندانی نداشته و همین امر سبب کاهش قدرت خرید و حتی عدم خرید میوه‌های مورد نیاز خانواده‌‌ها شده است.

درحالی ‌که مادام از صداوسیما و رسانه‌های عمومی می‌شنویم که برای مقابله با کرونا و حتی بهبود روند درمان نیاز است که میوه مصرف شود و نباید میوه‌های حاوی ویتامین سی را حذف کنید، اما همین افزایش قیمت‌های سرسام‌آور میوه موجب شده که میوه نیز به‌سان دیگر اقلام، از سفره‌ها، میزها، بشقاب‌ها و سبد خرید خانوار حذف شوند.

در روزگاری که مادام شاهد شنیدن و البته دیدن گران شدن و افزایش قیمت‌ها هستیم، یک‌بار لبنیات و بار دیگر مرغ‌ها از سفره‌ها پَر می‌کشند. این‌بار گویی گرانی میوه‌ها میهمان ناخوانده بعدی مردم همدان شده؛ موضوعی که با نزدیکی به شب یلدا، با خود ناراحتی‌ها و البته نگرانی‌هایی را به ارمغان آورده است.

اما یک سؤال، این گرانی‌ها که حتی می‌توان آن‌ها را سرسام‌آور خواند، از کجا آب می‌خورد؟ چه تفاوتی در وضعیت میوه‌ها پیش آمده که باید بازهم جبران آن‌ها از جیب مردم باشد؟

در این راستا بر آن شدیم تا گفت‌وگویی با حسین قاسملو، رئیس اتحادیه بار‌فروشان همدان و رضا البرزی، رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار همدان ترتیب دهیم تا از چندوچون این ماجرا باخبر شویم که در ادامه متن این گفت‌وگوها را می‌خوانید:

ضرر باغ‌داران درصورت نداشتن صادرات

رئیس اتحادیه بار‌فروشان همدان در گفت‌وگو با قلم در ابتدا علت گران شدن قیمت میوه در بازار همدان را گران تمام شدن تولید آن‌ها دانست و گفت: سال گذشته باغ‌داران همدانی سموم مورد نیازشان را کیلویی ۱۰ هزار تومان و امسال کیلویی یک میلیون تومان خریداری می‌کنند.

حسین قاسملو ادامه داد: از سویی کود مورد نیازی که سال گذشته بالغ‌بر ۸۳ هزار تومان تهیه می‌شد، امسال بالغ‌بر ۵۵۰ هزار تومان خریداری می‌شود.

وی با تصریح بر اینکه قیمت حمل‌ونقلی که سال گذشته در حدود ۹۰۰ هزار تومان بود حال به دو میلیون تومان رسیده است، گفت: به‌راستی که باغ‌داران درصورت نداشتن صادرات، در تولید و فروش محصولاتشان ضرر می‌کنند.

قاسملو با بیان این موضوع، خاطرنشان کرد: هم‌اکنون پرتقال از روی درخت به قیمت کیلویی هفت هزار تومان خریداری می‌شود و درحال حاضر قیمت پرتقال در بازار روز گذشته همدان (۱۵ آذرماه) از کیلویی هفت هزار تومان تا ۱۱ هزار تومان بوده است.

رئیس اتحادیه بار‌فروشان همدان با بیان اینکه قیمت هر کیلو سیب درختی روز گذشته در همدان از چهار هزار تومان تا ۱۰ هزار تومان بوده، عنوان کرد: این قیمت‌ها براساس کیفیت و درجه میوه‌ها تعیین شده است.

قاسملو در این راستا ادامه داد: روز گذشته پرتقال جنوب با قیمت کیلویی ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان در بازار همدان به فروش رسید.

میوه‌های وارداتی با ارز آزاد وارد می‌شوند یا دولتی؟

وی به گرانی میوه‌هایی چون موز و آناناس نیز اشاره کرد و افزود: هزینه واردات میوه زیاد است و این امر موجب گرانی میوه‌های صادراتی شده، از سویی قیمت دلار نیز نوسان دارد.

رئیس اتحادیه بار‌فروشان همدان ادامه داد: متأسفانه مشخص نیست میوه‌هایی که به کشور وارد می‌شود، با دلار دولتی وارد است یا ارز آزاد و این امر موجب می‌شود که قیمت این میوه‌ها به‌نحوی خاص تعیین شود.

قاسملو با تصریح بر این موضوع، گفت: بایستی بر این امر نظارت کرد تا مشخص شود که یک تاجر میوه، میوه‌ها را با کدام ارز وارد می‌کند و باید از وی گزارش بخواهند تا به‌نوعی بر این بازار نظارت شود.

وی درخصوص قیمت آناناس مطرح کرد: هم‌اکنون یک بسته ۱۱ کیلویی آناناس که شامل ۱۰ آناناس ریز یا هشت آناناس متوسط یا ۶ آناناس درشت است، به قیمت یک میلیون تومان به فروش می‌رسد! این درحالی است که سال گذشته قیمت این بسته آناناس در حدود ۲۳۰ تا ۲۴۰ هزار تومان بود.

کمبودی برای میوه‌های شب یلدا نداریم

رئیس اتحادیه بار‌فروشان همدان در پایان سخنان خود درخصوص وضعیت میوه شب یلدا در بازار همدان با تأکید بر اینکه برای این میوه‌ها کمبودی نداریم، عنوان کرد: میوه‌هایی چون انار و هندوانه در حجم مناسبی در انبارها ذخیره ‌شده است و پیش‌بینی می‌کنم که قیمت این میوه‌ها در آن زمان نسبت به ‌اکنون ارزان‌تر شود، اما این امر درصورتی است که مردم برای خرید این میوه‌ها هجوم نیاورند و روزهای قبل اقدام به خرید این میوه‌ها نکنند.

افزایش چندبرابری هزینه تولید عامل گرانی میوه

رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار همدان نیز در گفت‌وگو با قلم درخصوص وضعیت گرانی قیمت میوه در بازار همدان مطرح کرد: صنف ما خُرده‌فروش است و تعیین قیمت میوه‌ها در دست ما نیست، بلکه این قیمت‌ها به‌صورت روزانه در میدان بار و عمده‌فروشان مشخص می‌شود.

رضا البرزی در پاسخ به اینکه قیمت‌های ارائه‌شده نسبت به سال گذشته تفاوت چشمگیر دارند یا میزان سود اعمال‌شده بر آن‌ها بیشتر از سال قبل است؟ عنوان کرد: درمجموع هزینه تولید هر کیلو میوه برای باغ‌داران نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است، به‌نوعی که افزایش هزینه سبد، حقوق و دستمزد کارگر، حمل‌و‌نقل، کودهای کشاورزی و غیره همگی در قیمت تمام‌شده میوه‌های پاییزی مؤثر بوده و باعث افزایش قیمت میوه شده است.

وی در این راستا ادامه داد: قیمت میوه و تره‌بار در میدان بار تعیین می‌شود و همکاران ما هم با توجه به نوع میوه و سبزی‌ها سود ۱۵ تا ۳۵ درصدی را بر روی کالاها اعمال می‌کنند و این میزان سود نسبت به سال گذشته تغییری نداشته و این موضوع نیز تحت نظارت قرار می‌گیرد؛ به‌نوعی که باید برگ خریدها معتبر، مهرشده و با درصد سود تعیین‌شده باشند و در غیر این صورت تخلفات از سوی اداره کل تعزیرات حکومتی همدان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

تغییر قیمت میوه‌های وارداتی با توجه به قیمت دلار

رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار همدان با تأکید بر اینکه افزایش چندبرابری هزینه تولید میوه موجب افزایش قیمت آن شده است، گفت: برخی از میوه‌ها چون انبه، آناناس و موز نیز به‌عنوان میوه‌های وارداتی هستند که نرخ آن‌ها با نوسانات دلار بالا و پایین می‌رود.

وی با بیان این موضوع، ادامه داد: این میوه‌ها از کشورهایی چون آمریکای جنوبی و فیلیپین وارد کشور شده، در سردخانه‌ها نگهداری و بعد روانه بازار می‌شوند.

رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار همدان در پایان این گفت‌وگو درخصوص وضعیت میوه شب یلدا در بازار همدان نیز مطرح کرد: در بحث میوه شب یلدا کمبودی نداریم و نظارت‌ها بر درصد سودهای اعمالی در این زمینه وجود دارد و میوه‌ها نیز تأمین خواهد شد، اما باید دید که با چه قیمتی به‎دست ما می‌رسد تا آن را با سود تعیین‎شده عرضه کنیم.

یقیناً به‎دلیل عدم نظارت و کنترل قیمت میوه مشکلات بسیاری برای شهروندان جهت تهیه میوه مورد نیاز ایجاد شده است؛ مشکلاتی که می‌تواند سلامتی‌ آنان را تهدید کند.

این در وضعیتی است که بیکار شدن بسیاری از کسبه و اصناف، فعالین گردشگری، فعالین در شرکت‌های خدماتی و غیره را در دوران شیوع ویروس کرونا شاهد هستیم که درصورت خوش‌بین بودن به بیمه بیکاری آن‌ها، باید حقوقی نزدیک به دو میلیون تومان را برایشان درنظر گرفت. حال در این وانفسا که اجاره‌های خانه، خوردوخوراک، مرغی که تا کیلویی ۴۰ هزار تومان پرواز کرد و لبنیاتی که چندین‎درصد گران شد، به‌راستی باید برای آناناس‌های یک میلیون تومانی و میوه‌های پاییزی‌ای که گران شده‌اند، گریست یا خیر؟

آیا قرار است با گرانی کود شیمیایی و افزایش چندین‌درصدی آن، بار هزینه‌ها را بر دوش باغ‌داران و کشاورزان گذاشت و برگشت این هزینه‌ها را از جیب مردم داد؟ از سویی در سطح استان همدان نیز گویی قرار است که نظارت‌ها به سمت‌وسوی دیگری سوق داده شود؛ در وضعیتی که بسیاری از محصولات باغی در استان همدان تولید می‌شوند، اگر از باغ‎داران حمایت شود و زنجیره تولید شکل گیرد، نه با ضایعات محصولات باغی روبه‌رو خواهیم بود و نه با این وضعیت گرانی‌ها، این درحالی است که در همدان زنجیره تولید در بخش محصولات کشاورزی و باغی همچنان لنگ می‌زند و خبری از کشاورزی قراردادی نیست که نیست.

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.