علی شکوریراد در نشست خبری خود با تبریک عید مبعث، گفت: قرار بود انسانها با لا اله الا الله به رستگاری برسند. متاسفانه با توجه به تنگ نظریهایی که ترویج کنندگان دین پیامبر داشتند شرطهای بیشتری برای رسیدن انسان به رستگاری ایجاد شد. توحید عامل رستگاری فردی و پیشرفت، توسعه و رعایت اخلاق بر اساس قانون عامل رستگاری در جامعه قرار گرفتند. امیدواریم همه ما پیروان خوبی برای پیامبر رحمت الله باشیم.
وی با اشاره به رقابتهای انتخاباتی و نتیجههای کسب شده برای مجلس دهم، تصریح کرد: مردم با شرکت در انتخابات و رویکردی که داشتند نظر خود را اعلام کردند. انتظار میرود همه به نتیجه رای مردم تمکین کنند زیرا این مردم هستند که سرنوشت خود و کشورشان را رقم میزنند.
دبیرکل حزب اتحاد ملت ایران اسلامی ادامه داد: باید از بخشهای مختلف برگزارکننده انتخابات از جمله کنشگران سیاسی تشکر کرد. ابتدا باید از آقای خاتمی که توانستند کنند با توصیه و پیامی که به مردم دادند این توفیق بزرگ را نصیب اصلاح طلبان و مردم کنند، تشکر کرد. همچنین ایشان مبتکر تاسیس شورای عالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاح طلبان بودند. این شورا احزاب و شخصیتهای سیاسی را در سراسر کشور هماهنگ کرد که بتوانند به یک نتیجه واحد و خوب برسند.
وی ادامه داد: از رییس شورای عالی سیاستگذاری، جناب عارف هم تشکر میکنم که با تدبیر توانستند این شورا را برای رسیدن به هدفشان کمک کنند. لازم است که همه کسانی که از نتیجه انتخابات راضی هستند از ایشان سپاسگزار باشند. از مردم هم تشکر میکنم که با هوشمندی بالایی که از خود نشان دادند باعث این پیروزی شدند. ما شاهد ارتقای سطح سیاسی کشور بودیم. مردم به نیروهای حد واسط سیاسی بر اساس یک لیست رای دادند که این حاصل اعتماد آنها به لیست بود. همچنین از وزارت کشور نیز تشکر میکنم که به عنوان مجری انتخابات بیش از حد انتظار ظاهر شد و نمره قبولی را در این انتخابات برای خود به دست آورد.
شکوری راد افزود: از شورای نگهبان به دلیل عمل به قانون تشکر میکنم چرا که آنها هم زحمت کشیدند، اما در کنار این تشکر در مورد ردصلاحیتها و همچنین ابطال آرای خانم مینو خالقی منتخب مردم اصفهان انتقادات جدی داریم. خوشبختانه رییس جمهور رویکرد خوبی را در این مورد اتخاذ کردند و امیدواریم شاهد حضور این منتخب مردم در مجلس دهم باشیم.
وی با اشاره به نقش رهبری در مشارکت مردم گفت: از طرف دیگر در راستای برگزاری انتخابات لازم میدانم که از مقام معظم رهبری تشکر کنم. ایشان بودند که خواستار افزایش مشارکت مردم و تسهیل روندهای انتخابات شدند تا مردم بتوانند بیایند و رای خود را به صندوق بیندازند. این اتفاقات نشان داد که در جمهوری اسلامی ایران همچنان مردم تعیین کننده سرنوشت کشور هستند. مجموعه هدایت و راهنماییهای ایشان باعث شد تا ما امروز امیدوارنه به آینده نگاه کنیم و سرخورده و مایوس نباشیم. همین ظرفیتی که به منصه ظهور رسید ما را نسبت به آینده امیدوار کرد.
این عضو شورای عالی انتخاباتی اصلاحطلبان با بیان اینکه « انتخابات آرام برگزار شد و هیچ حوزه انتخابیهای هم باطل نشد که این اتفاق شاید در تاریخ انتخابات مجلس کم نظیر باشد» در عین حال اظهار کرد: ولی ما نسبت به برخی موارد که شاید لازم بود قانون در آنجا بیشتر پاس داشته شود انتقاد داریم. از جمله آنکه در حوزه انتخابیه کوهدشت ما شاهد یک روندی بودیم که خدای نکرده میتوانست منجر به درگیری شود که با درایت اصلاح طلبان و خویشتنداری آنها این اتفاق نیفتاد. قطعا لازم است که موضوع کوهدشت بر اساس شکواییه مردم آنجا در مجلس شورای اسلامی بررسی شود. در برخی از حوزههای انتخابیه نیز گزارشهایی از خرج کردن پولهای بیحساب دیده شد که خوب است در جای خود به آنها رسیدگی شود.
وی خاطرنشان کرد: این انتخابات نشان داد که نه تنها هیچ جناحی حذف شدنی نیست بلکه این رای مردم است که سرنوشت کشور را تعیین میکند. گرایشهای مردم و جناحهای سیاسی باید به رسمیت شناخته شود. انتظار میرود که در آینده این روش و کنش ادامه پیدا کند. در این انتخابات صدای تحریم کم بود و اگر هم بود مورد توجه مردم واقع نشد. در کنار انتخابات و اخذ رای مردم کنشگران سیاسی باید واکنش خوبی از خود نشان دهند. من نسبت به فروپاشی اخلاقی در برخی بخشهای جامعه که از حمایت رسانهای بسیاری برخوردار هستند هشدار میدهم. مثل انتشار عکسهایی که به خانم مینو خالقی منتسب شده است. این کارها میتواند بیش از آنکه یک دستاورد سیاسی برای این افراد باشد به شکست اخلاقی بینجامد.
شکوری راد گفت: به هر حال انتخابات با تمام فراز و نشیبهایش گذشت و درسهای زیادی برای ما داشت. ما باید به آینده امیدوار باشیم و با تاکید بر نقاط مشترک ارتقای سیاسی را در جامعه شکل دهیم. در گذشته شاید جناحهای سیاسی بر وجود افتراق تاکید میکردند ولی ما یاد گرفتیم که در روند سیاست ورزیهای خودمان بر نقاط مشترک پافشاری کنیم به همین دلیل است که میبینیم دایره شمول اصلاح طلبان از دوره اصلاحات بیشتر شده است. امروز میبینیم که این دایره علاوه بر اصلاح طلبها، اعتدال گراها و اصولگراهای معتدل را هم در خود جای داده و به بخش بزرگ عقلانی جامعه که میخواهد به منافع ملی بیشتر توجه کند، تبدیل شده است.
وی ادامه داد: اصلاح طلبان توانستند با گسترش دایره شمول خود بخش بزرگ تری از جامعه را مدیریت کنند و به بخش اثرگذار بلامنازع این انتخابات تبدیل شوند. ما امیدوار هستیم نتیجه انتخابات در مجلس دهم با تشکیل فراکسیون فراگیر امید به منصه ظهور برسد. حفظ انسجام درونی و فراتر شدن ائتلافی که پیش آمده مدنظر ما است. فراکسیون فراگیر امید میتواند بخش اعظم نمایندگانی که به فرآیند گفتوگو و تعامل پایبند هستند را در بر بگیرد.
دبیر کل حزب اتحاد ملت در توضیح ماهیت وجودی فراکسیونها در مجلس گفت: فراکسیون ظرفی برای تعامل و گفتوگو است و لزوما به این معنا نیست که همه اتفاقها در آن فراکسیون انجام شود؛ اما اگر سازوکارهایش خوب طراحی شود میتواند در وجوه اشتراک میان منتخبین بیشتر تاکید کند. به نظر من این تاکید بیشتر بر روی وجوه اشتراک، به فراکسیون امید میانجامد. وجوه افتراق هم وجود دارد که میتواند باعث تشکیل فراکسیونهای کوچکتر شود. کسانی که در ظرف فراکسیون فراگیر امید فعالیت میکنند میتوانند در مواردی فراکسیونهای کوچکتری را تشکیل دهند و اختلافهایشان را در حد تعریف و تعیین شده نگه دارند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شورایعالی انتخاباتی اصلاح طلبان ابقا میشود یا با تشکیل مجلس، پایان کارش اعلام میشود، اظهار کرد: شورایعالی انتخابات اصلاح طلبان به ابتکار عمل جناب آقای خاتمی تشکیل شده است. طبیعتا این شورا باید گزارش عملکرد خود را به ایشان اعلام کند و نهایتا تصمیم در مورد سرنوشت شورایعالی توسط خود آقای خاتمی گرفته میشود. بر اساس گزارش و تصمیم سازیهایی که داشتیم ممکن است پیشنهادات جدیدی توسط این شورا به ایشان اعلام شود. آنچه که مسلم است شورای عالی سیاستگذاری با توجه به میثاق نامهای که با نمایندگان منتخب امضا کرده باید وجود داشته باشد تا بر اجرای آن میثاق نامه نظارت کند. شورای عالی سیاستگذاری حداقل تا تشکیل فراکسیون فراگیر امید و یا فراکسیونهای کوچک تری که کاملا به اصلاحات منتسب میشوند باقی خواهد ماند. زمان تصمیم گیری در مورد شورایعالی سیاستگذاری به چند ماه بعد از شروع کار مجلس دهم بر میگردد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب درباره عملکرد شورای نگهبان و وزارت کشور در انتخابات گفت: اگر چند سال پیش بود میگفتم که از عملکرد شورای نگهبان ناراضی هستم اما ما یاد گرفتیم که خویشتندار باشیم و قسمت پر لیوان را هم ببینیم. ما در حقیقت با این رویکرد از آنها تشکر کردیم و معنیاش این نیست که فرآیندهای انجام شده فرآیندی مطلوب بوده است. ما متوجه بودیم که وزارت کشور تلاش کرد تا انتخابات در مدار خوبی برگزار شود و از این تلاش تشکر میکنیم؛ اما میتوان گفت در برخی از موارد این تلاشها به نتیجه نرسید. شاهد بودیم که عملا فضای دانشگاهها بر روی انتخابات بسته شد. دانشگاهها از مدار انتخابات دور شدند. این اتفاق نتیجه رویکرد دولت نبود بخشهایی بودند که نمیخواستند سخنرانیهای اصلاح طلبان در دانشگاه یا حوزههای انتخابیه برگزار شود و تلاش کردند که این سخنرانیها حذف شود و تعدادش به حداقل برسد. ما نمیگوییم که انتخابات به کمال مطلوب رسیده بود اما با شرایط وضع موجود تلاش وزارت کشور برای برگزاری انتخابات قابل تقدیر است.
شکوری راد با اشاره به گمانه زنیهایی که در مورد ریاست مجلس میشود، اظهار کرد: ما عهد کرده بودیم تا بعد از مرحله دوم وارد بحث ریاست مجلس نشویم و وقتی از ما سوال میشد ریاست مجلس به چه کسی میرسد، پاسخش را به بعد از نهایی شدن نتیجه انتخابات موکول میکردیم. مرحله دوم انتخابات برای اصلاح طلبان نتایج درخشانی داشت از همین رو امروز میتوان شفافتر در رابطه با موضوع ریاست مجلس صحبت کرد. قابلیتها و تواناییهای دکتر عارف در این انتخابات در مدیریت شورای عالی انتخاباتی اصلاح طلبان و حضورشان در صحنه انتخابات بر کسی پوشیده نیست. به طور طبیعی و منطقی انتخاب اصلاح طلبان جناب آقای عارف است و در واقع ما ایشان را فرد مطلوب برای ریاست مجلس میدانیم. البته ریاست مجلس موضوعی است که باید توسط نمایندگان مشخص شود اما مانع از آن نیست که کنشگران سیاسی هم در مورد این موضوع اظهارنظر کنند. همانطور که صحبت کردم فرآیند ما فرایندی تعاملی است و فکر میکنیم هر تصمیمی که در مجلس باید صورت بگیرد اساسش تعامل نمایندگان با یکدیگر باید باشد. ما برای نمایندگان مجلس نمیتوانیم تعیین تکلیف کنیم اما میتوانیم انتظارات خودمان را بیان کنیم.
وی در ارتباط با آمارهای متناقضی که درباره تعداد کاندیدها با گرایشات سیاسی مختلف مطرح میشود، تصریح کرد: آمارهای مختلفی وجود دارد که شورایعالی سیاستگذاری هم آمار خودش را اعلام کرده است. لزوما نمیشود این آمارها را مبنا قرار داد، زیرا ما انتخاباتی را برگزار کردیم که در آن افرادی نامزد شدند که به اندازه کافی شناخته شده نبودند، یا هنوز رویکردشان مشخص نشده است و یا بین جناحهای سیاسی موجود نمیگنجیدند. الان ما میدانیم که بخش بزرگی از نمایندگان منتخب در جناح مستقل میگنجند البته نافی این موضوع نیست که به طور کلی رویکرد مردم به سمت اصلاح طلبان بوده. اختلاف آمار میان اصلاح طلبان و اصولگرایان که اصولگرایان تندرو مطرح میکنند ملاک نیست چرا که آنها آماری غیرواقعی ارائه میدهند و خیلی مدعیانه آمارشان را طرح میکنند و سعی میکنند خودشان را از تک و تا نیندازند. برآوردهای ما این است که اصلاح طلبان دست بالا را در فراکسیون مجلس آینده خواهند داشت. حدود ۲۰ تا ۳۰ نفر از افراد وارد شده به مجلس از نزدیکان حزب اتحاد ملت بودهاند. رویکرد حزب اتحاد بسته نیست و بر اساس تعامل است.
این عضو شورایعالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاحطلبان گفت: اولویت ما برای مجلس آینده این است که فضای سیاسی کشور را از وضعیت امنیتی به سمت سیاسی سوق دهیم. اولویت این است که فضا تغییر کند. خود برگزاری انتخابات اولین شرایط را ایجاد کرد. ما فضای گفتوگو و تعامل را پیش گرفتیم و دستمان را برای همکاری به سوی اصولگراها دراز کردیم آنهایی که ظرفیت برقراری این تعامل را داشته باشند دعوت ما را بیپاسخ نخواهند گذاشت؛ چرا که آنها هم در فرآیند گذشته جامعه، درسهای ارزشمندی گرفتند. امروز شاهد این صحبت از سوی آنها هستیم که وجود یک فراکسیون اصلاح طلب در درون مجلس میتواند به جایگاه مجلس کمک کند. آنها به دنبال این نیستند که ترکیبی یک دست از اصولگراها را در مجلس داشته باشند. در مجالس گذشته صدای اصلاح طلبان از درون جامعه بر میخواست و صدای اصولگرایان قانونمدار مانند آقای مطهری از درون مجلس سخن میگفت که رویکردهای اصلاح طلبانه خودشان را بروز میدادند.
وی با بیان اینکه «مجلس ششم در تاریخ مجالس ایران یکی از درخشانترین مجالس بود» ابراز عقیده کرد: مجلس ششم یکی از بهترین مجالس بود، زیرا زنده بود، در تعامل مستقیم با مردم قرار داشت و صدای مردم از درون آن شنیده میشد. بعد از مجلس ششم کسانی مجالس بعدی را در دست گرفتند که با ادعای ژاپن اسلامی شروع کردند اما زمانی مجلس را ترک کردند که پلههای زیادی را به عقب رفته بودند. با آنها نه تنها به ژاپن اسلامی نزدیک نشدیم بلکه ایران آباد و آزاد که در دوران اصلاحات شاهدش بودیم را هم از دست دادیم. آن زمان بر اساس سند چشم انداز ۲۰ ساله در آستانه یک جهش به سمت پیشرفت و توسعه قرار داشتیم اما الان به ایرانی تبدیل شدیم که حسرت آن روزها را میخورد.
این فعال سیاسی ادامه داد: امروز که هیات کرهای به ایران میآید بیش از هر زمان حسرت گذشته را میخوریم زیرا در گذشته ما قبله آمال آنها بودیم اما امروز در قراردادهایمان مجبوریم شرط کنیم که تنها تبادل ساده کالا نداشته باشیم و آنها به ما در امور آموزش و زیرساخت هم کمک کنند. متاسفانه امروز ما از آنها خواهش میکنیم که با ما انتقال تکنولوژی داشته باشند اما در گذشته نیازی به آنها نداشتیم. البته ما میتوانیم از گذشته خود درس بگیریم و دوباره با همت ملی بلند شویم. کشور ما دارای نیروی انسانی بالا و منابع زیادی است. باید با توجه به این تواناییها شرایط خودمان را بهبود میبخشیم. امروز با دولت تدبیر و امید شاهد قدمهایی هستیم که به سمت همبستگی ملی و دستاوردهای خوبی حرکت میکند.
وی همچنین گفت: دولت در شرایط سختی آغاز به کار کرد. مجلس نهم حقیقتا مجلسی بر آمده از مردم نبود به همین دلیل با رویکرد انتخاباتی مردم در سال ۹۲ تمام قد مقابله کرد. امروز دولت بعد از انتخابات مجلس دهم نفسی میکشد و پشتیبانی برای اجرای برنامهها و افزایش ظرفیتها و گذر از بسیاری از چالشهایش پیدا میکند. مجلس دهم به عنوان حامی دولت به دولت ظرفیت جدیدی میدهد که بتواند با مخالفین و منتقدین خود هم بهتر تعامل کند. وجود منتقد در جامعه ضرورت است و هیچ کس بینیاز از انتقاد نیست. همه باید از منتقدین استقبال کنند البته منتقدینی که دلسوز هستند.
وی گفت: دولت گذشته وقتی بر سر کار آمد با احزاب و روزنامهها برخورد کرد که با سر کار آمدن مجلس دهم روش غلط آنها اصلاح خواهد شد. کنار رفتن احزاب و روزنامهها تنها فرصتی که به جناح حاکم داد فرصت در معرض فساد قرار گرفتن بود که باعث شد هم منابع مالی زیادی را از دست بدهیم و هم حیثیت خود آنها را بر باد رود. جناح اصولگرا بیش از هر زمان باید فرصت فعلی را غنیمت شمارد تا خودشان را بازسازی کنند. حتماً در داخل جناح اصولگرا افراد دلسوزی که وجودشان برای این مملکت مفید است از این فرصت استفاده خواهند کرد.
این فعال سیاسی یادآور شد: بخش معتدل اصولگراها که در مجموعه آقای لاریجانی شاهد حضورشان بودیم توانستند حساب خودشان را از تندروها جدا کنند. این جدا شدن فرصت بازبینی را به آنها داد. ما امروز متحدینی داریم که از آنها به عنوان اصولگرایان معتدل یاد میکنیم. برای ساختن کشور آنها را در زمره متحدین خود میبینیم. هرچند که رقابتهای درونی داشته باشیم اما وجوه اشتراک خود را با آنها تقویت میکنیم. دستمان را در دست هم میگذاریم تا بتوانیم عقلانیتر آینده کشور را رقم زنیم.
وی با بیان اینکه می شود اختلافات سیاسی را کاهش داد گفت: همانطور که مردم از خودشان بلوغ سیاسی نشان دادند انتظار میرود این بلوغ در تعامل بین سطوح سیاسی نیز به منصه ظهور برسد. نباید بگذاریم این ائتلافی که به دست آمد و دستاوردش که تشکیل مجلس دهم است از بین برود. همانطور که شاهد دستاورد داخلی برجام بودم با کنار گذاشتن اختلافات باید در داخل هم انجام شود. اختلافات داخلی ما هیچ وقت عمیقتر از اختلافات بینالمللی نیست. ما میتوانیم در نهایت به یک تعامل سازنده برسیم.
این فعال سیاسی مجددا در حمایت از ریاست عارف ، ابراز عقیده کرد: در سطح شورای عالی سیاست گذاری اجماع برای ریاست آقای عارف است. نظر مخالفی تا به حال ابراز نشده است. نظر طرف ائتلاف کننده هم مهم است و ما نمیخواهیم بدون تعامل حرفی زده باشیم.
وی همچنین معتقد است: معضل حصر زخمی است که در جامعه وجود دارد. روزی کسی باید در مورد آن حرف بزند. نمیتوانیم شاهد آینده درخشان کشور باشیم در حالی که این زخم وجود دارد. فضا باز سیاسی برای کشور فرصتهای بیشماری ایجاد میکند. این زخم فقط برای اصلاحطلبان نیست بلکه دست و پای اصولگرایان را هم میبندد.