انتشار نامهای از سوی اهالی سینما خطاب به ریاست قوه قضاییه در حمایت از سیدمحمد امامی، یکی از سرمایهگذاران سینما که به دلیل مفاسد اقتصادی در زندان است، جنجال بزرگی به پا کرده است. جنجالی که موافقان و مخالفان بسیاری را مجبور به واکنش کرده است.
چند روز گذشته بود که متنی با امضای چند تن از اهالی سینما مبنی بر درخواست آزادی سیدمحمد امامی در دوران کرونا از زندان خطاب به رئیس قوه قضاییه منتشر شد. تهیهکنندهای که متهم پرونده اختلاس صندوق ذخیره فرهنگیان است. نامهای که نه تنها متنش بلکه امضاکنندگان آن مورد هجمه و انتقادات شدید همصنفیها قرار گرفتند.
جواد نوروزبیگی تهیهکننده سینما درباره چرایی امضای نامه درخواست مرخصی محمد امامی در دوران کرونا از زندان، گفت: این نامه پیرو صحبتهای آقای رئیسی، رئیس قوه قضاییه مبنی بر اینکه طی شرایطی، زندانیان میتوانند در این اوضاع و احوال بیماری کرونا از مرخصی استفاده کنند و با درخواست خانواده محمد امامی نوشته شده است. ما وقتی متوجه این مسئله شدیم با چند هنرمند صحبت کردیم که بیایند و برای اینکه محمد امامی حداقل برای مدتی کوتاهی کنار خانوادهاش باشد نامهای تنظیم کنیم و درخواست مرخصی داشته باشیم. در نامه هم ذکر کردیم فقط برای این شرایط کرونا وگرنه حکمش هرآنچه است بعدها بر او اجرا شود. هنوز هم دادگاهی برگزار نشده است و از جزئیات حکمش خبر نداریم. شاید لزومی به قسم خوردن نباشد. ولی فقط خدا میداند که حرکت من و همه همکاران صرفا جنبه انسانی داشته و سر سوزنی هدف دیگری در کار نبوده ولی متأسفانه یک عده که فقط کارشان شده اتهامزنی به این و آن، راه افتادند که این نامه برای چه بوده؟ فقط خدا میداند که نیت ما چه بوده و بس.
وی در ادامه افزود: من و همه کسانی که نامشان در آن لیست قرار دارد، هیچ نیازی به محمد امامی نداریم. برای مثال من شخصا سال گذشته چهار فیلم کار کردم. الان هم دو فیلم در دست تولید دارم. چه نیازی به محمد امامی دارم؟ بقیه دوستان هم همینطور. اگر داشتند در این سه سال باید نیاز پیدا میکردند. مثلا آقای سرتیپی واقعا به سرمایه آقای امامی نیاز دارد؟ آیا آقای عیاری یا مهدویان و مابقی دوستان نیاز دارند؟ به اسامی لطفا نگاه کنید که چه کسانی هستند.
نوروزبیگی با بیان اینکه امضاکنندگان تنها نگاه خیرخواهانه و انساندوستانه داشتهاند و میخواهند در این اوضاع و احوال کمکی کنند، افزود: چرا نباید به همنوع خودمان کمک کنیم؟ مگر چه اتفاقی میافتد؟ طرف میخواهد مرخصی بیاید. چرا همکاران من در سینما تا این اندازه از یک درخواست انسانی رنجیدهاند. همکارانی که مرا سالها در سینما میشناسند اصلا خودم را جدا میکنم؛ به آن اسامی که در لیست قرار دارند، نگاه کنند و به آنها و آثاری که دارند احترام بگذارند. نه اینکه شلوغ کنند و این همه جنجال به وجود آورند.
جواد نوروزبیگی در ادامه درباره واکنشهای منفی برخی از منتقدین این نامه، بیان کرد: به نظرم دیگر بحث سر محمد امامی نیست. نه برای محمد امامی، برای هر سینماگر دیگری من و بقیه دوستان این کار را قبلا کردهایم و باز هم میکنیم. حالا شاید قبلیها را رسانهای نکردهایم و شاید این را هم نباید رسانهای میکردیم. چون متأسفانه عدهای از سینماگران ما منتظر نشستهاند که همکار خود را متهم و نابود کنند. این اوج بیاخلاقی است. متأسفانه در این روزها کسانی دم از مبارزه با فساد میزنند که واقعا با توجه به سابقهشان در سینما جای تعجب دارد.
وی اضافه کرد: احساس میکنم برخی از منتقدان این اتفاق با امضاکنندگان دعوا و خصومت شخصی دارند و این موقعیت را زمان مناسبی برای تسویه حساب میدانند. بررسی کنید و ببینید که آیا ما در کنار محمد امامی بودهایم و فعالیت داشتهایم یا کسانی که امضا نکردهاند؟ ما در کنار وی بودیم یا کسانی که با او چند فیلم کار کرده، درخواست را امضا کرده و الان امضاهایشان را پس گرفتند. در صورتی که شنیدهام از همه کسانی که تکذیب کردند، صدا وجود دارد که چنین کاری را از جانب ما انجام دهید. حالا احترام میگذارند و صوتها را پخش نمیکنند.
تهیهکننده فیلم «خون شد» با تأکید بر اینکه هدف تنها انجام یک عمل انسانی است، عنوان کرد: ما که امضا کردهایم هدفمان انسانی بوده است و لاغیر. تا آخرین قران پول بیتالمال باید برگردد. خود امامی هم قائل به این است که هر آنچه متعلق به بیتالمال است را برمیگردانم. بانک سرمایه، دادگاه و … همه سرگرم این پرونده هستند. ضمن اینکه بالاخره این شرایط روشن میشود.
وی در ادامه به برخی خبرها اشاره کرد و گفت: در یکی از کانالها دیدم که گفته بودند این اسامی، نفری پنج سکه گرفتند و این را امضا کردند. مگر اندازه ما پنج سکه است؟ ما را قرار است با چه بخرند؟ چرا ما سینماییها اینگونه شدهایم؟ چرا فکر نمیکنیم محمد امامی هم خانواده دارد و میتواند از فرصتی که جمهوری اسلامی برای همه در نظر گرفته، استفاده کند. بیایید کمک کنیم نه اینکه مشکلساز باشیم.
این تهیهکننده باسابقه، با اعلام اینکه «هر کسی این کار را کرده است با اعتقاد و باورش آن را انجام داده است»، افزود: همه میدانیم محمد امامی بالاخره دادگاهی میشود و اینکه زندان برود یا نه یا اینکه مسیر هنریاش را ادامه دهد یا خیر، را کسی نمیداند.
نوروزبیگی درباره این مسئله که شاید بسیاری از این انتقادها به دلیل متن نامه باشد، تصریح کرد: متن درخواست، رزومهای از فعالیتهای حرفهای آقای امامی را شرح داده است. ایشان بالاخره تهیهکننده بودهاند. البته برای ما آن رزومه تأثیری ندارد. ما به این بخش کار داریم که ایشان از موقعیت مرخصی استفاده کنند.
در نامه هرگز قید نشده که به او تخفیف دهند. یا اینکه ایشان با بانک سرمایه مشکلاتی داشته یا نداشتهاند. ما درباره این قضایا خبر نداریم که ورود کنیم. حالا در آن نامه یک رزومهای هم از ایشان داده شده که تهیهکننده فلان آثار بوده. ما تأیید کردیم که این کارها را انجام داده است. شاید این برایش مؤثر باشد که نگاهی به پروندهاش کنند و به او مرخصی بدهند. برخی از این ناراحت شدهاند که چرا این آثار در نامه قید شده است. چون همه این آثار را واقعا او تولید کرده است. در کدامیک از آنها فعالیت نداشته است. حتی چند اثر ارزشی بود که اتفاقا افتخارات خوبی هم به ارمغان آورد اما او نخواست نامش ذکر شود. ما اگر لازم شود برای هر زندانی دیگری این کار انجام میدهیم.