سه ایرانی آزادشده در بازگشت به ایران با حلقه گل مورد استقبال عباس عراقچی، معاون محمدجواد ظریف قرار گرفتند. در مراسم استقبال هر سه آنها علاوه بر ماسکی که برای مهار کرونا به صورت داشتند، کلاهی نقابدار هم بر سر داشتند و چهرهشان به کلی غیرقابل شناسایی بود. رسانههای ایرانی تصاویر آزادی کایلی مور-گیلبرت را همزمان با بازگشت سه ایرانی آزادشده پخش کردهاند. با این وجود مقامهای استرالیایی حاضر به تایید این مبادله نشدهاند. اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا، گفت حاضر به تایید یا تکذیب گزارشها نیست و “استرالیا از مجاری دیپلماتیک گوناگون سعی در حل مسائل بسیاری با ماهیت مشابه دارد.” در تایلند هم مقامها حاضر به تایید همکاری در مبادله کایلی مور-گیلبرت با سه ایرانی نشدند اما چاتچوم آکاپین، معاون دادستان کل، آزادی بمبگذاران ایرانی را بخشی از برنامه مبادله زندانیان میان ایران و تایلند خواند. او به آسوشیتدپرس گفت: “چنین انتقالاتی نامعمول نیست. ما در چهارچوب توافقها تبادل همیشه زندانیان را به کشورهای دیگر تحویل میدهیم و همزمان تایلندیها را میگیریم.”
کایلی مور گیلبرت کیست؟
کایلی مور-گیلبرت، پژوهشگر مطالعات خاورمیانه و اسلامشناسی و شهروند استرالیایی-بریتانیایی است. او تز دکترایش را درباره اعتراضهای شیعیان بحرین و با عنوان “اکثریت به حاشیهراندهشده” نوشته بود. خانم مور-گیلبرت در سال ۲۰۱۸ برای شرکت در کنفرانسی به ایران سفر کرد و هنگام بازگشت در فرودگاه تهران بازداشت شد. مقامهای ایرانی او را به جاسوسی برای اسرائیل متهم و محکوم کردند. اتهامی که مور-گیلبرت تکذیب کرد. کایلی مور-گیلبرت در بیانیهای، که وزارت خارجه استرالیا از طرفش منتشر کرده، از آزادی خود ابراز خوشحالی کرده و گفته حمایتهایی که در دوران حبس از او شده برایش “یک دنیا ارزش داشت”. مور-گیلبرت گفته با احساسی تلخ و شیرین ایران را ترک میکند.
او گفته: “احساسی جز احترام، عشق و ستایش برای ملت بزرگ ایران و مردم خونگرم، سخاوتمند و شجاع آن ندارم. با وجود بیدادی که بر من رفت، با احساساتی تلخ و شیرین ایران را ترک میکنم. من به عنوان یک دوست و با اهداف دوستانه به ایران آمدم و حال با همان احساسات میروم که نه تنها خدشهای ندیدند بلکه تقویت هم شدهاند.”