گروه سیاسی: یکی از کارکنان کشتی ساویز گفت: قبل و بعد از انفجار در این کشتی، یک بالگرد و چند قایق در آن حوالی گشتزنی کردهاند.
تاکنون در باره ماموریت کشتی در دریای سرخ اطلاعات گوناگونی منتشر شده است. در روز حادثه «پس از گذشت حدود چهار ساعت از حمله به کشتی، از ساعت ۱۰ تا ۱۱ صبح به وقت محلی دو فروند شناور تندرو ناشناس در نزدیکی کشتی به گشتزنی پرداختند.»
روز قبل از حادثه نیز یک بالگرد «به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه» در اطراف کشتی ساویز گشت زده است.
بر این اساس و با توجه به اظهارات یکی از کارکنان این کشتی، در صورت نقش داشتن بالگرد ناشناس در پشتیبانی از حمله به کشتی ایرانی ساویز، احتمال دست داشتن یک کشور دیگر در این رخداد وجود دارد.
همسایگان دریای سرخ اردن، اریتره، اسرائیل، جیبوتی، سودان، عربستان سعودی، مصر و یمن هستند.
بر اساس برخی گزارشها، حمله به کشتی با مین مغناطیسی صورت گرفته است. این مین بهطور معمول توسط غواصان به بدنه کشتی متصل میشود و میتواند به یک کشتی آسیب فراوانی برساند.
طبق دادههای رسمی جمهوری اسلامی، ساویز غیرنظامی است، حضور آن در دریای سرخ با سازمان بینالمللی دریانوردی هماهنگ شده و ماموریت آن «برقراری امنیت دریانوردی در مسیر خطوط کشتیرانی و مقابله با دزدان دریایی در منطقه دریای سرخ و خلیج عدن» بوده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ساویز را یک «کشتی تجاری» خوانده بود که «به عنوان ایستگاه پشتیبانی فنی و تدارکات ایران در دریای سرخ» عمل میکند.بر اساس برخی گزارشهای رسانهای، حمله به ساویز از جانب اسرائیل صورت گرفته و ایالات متحده از این اقدام آگاهی داشته است.دولت اسرائیل بهطور معمول در باره عملیات نظامی خود سکوت میکند و اکنون نیز این گزارشها را تایید و تکذیب نکرده است.
بنی گانتس، وزیر دفاع این کشور در یک موضعگیری عام گفته است: «تلآویو هرجا لازم باشد از منافع امنیتی خود حفاظت میکند.»فرماندهی ارتش ایالات متحده نیز ضمن بیان این که از گزارش رسانهها از این حادثه آگاهی یافته است تاکید کرد که نیروهای آمریکایی در آن دخیل نبودهاند.موسسه مطالعات خاورمیانه واشنگتن، ساویز را یک «کشتی مادر» ایرانی در منطقه توصیف کرده است که به عنوان پایگاه جمعآوری اطلاعات و «انبار مهمات» عمل میکند.
آسوشیتدپرس این کشتی اواخر سال ۲۰۱۶ به دریای سرخ منتقل شده است. طبق اطلاعاتی که این خبرگزاری پیشتر از مقامات عربستان سعودی دریافت کرده، افراد مستقر در این کشتی لباس نظامی بهتن دارند و کشتی دارای قایقهای کوچکی است که قادر به حمل تجهیزات نظامی به یمن هستند.در گزارش آسوشیتدپرس آمده است که ساویز چند سال در فهرست تحریمهای بینالمللی علیه ایران بوده است.در این میان، استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل نسبت به حادثه ساویز ابراز نگرانی کرده و از طرفهای ذیربط، از جمله کشورهای منطقه خواسته که حداکثر خویشتنداری را بهخرج بدهند و از هرگونه اقدامات تحریکآمیز خودداری کنند.