در حال حاضر نمایندگان ایران و نمایندگان کشورهای عضو برجام در وین به سر میبرند تا دور هشتم گفتوگوها را ادامه دهند، ولی رابرت مالی، مذاکرهکننده ارشد آمریکا هنوز به وین نرفته است. در همین حال علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران، در گفتوگو با رویترز با اشاره به عدم حضور نماینده آمریکا، حضور مذاکرهکنندگان ایرانی در وین را نشانه جدی بودن ایران دانسته و گفته است مذاکره درباره پیشنویسهای جدید ایران ادامه دارد. موضع ایران درباره پیشنویسهای قبلی با واکنش منفی روسیه نیز مواجه شده است. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی واقع در وین، روز پنجشنبه، ۱۸ آذرماه گفت که مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام بر اساس پیشنویسهای تهیه شده تا خردادماه سال جاری پیش خواهد رفت. او در عین حال تاکید کرده است که بر اساس قواعد دیپلماسی «ایدههای جدید ایرانیها میبایست به طور شایسته مورد بحث و بررسی قرار گیرد».
روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال در شماره روز دوشنبه ۱۵ آذر خود گزارش داد که چینیها از پیشنهادات جدید هستهای ایران در دور هفتم مذاکرات وین شگفتزده شده و سعی کردند آنها را متعادلتر کنند. شاید به همین دلیل باشد که روزنامه بریتانیایی گاردین روز جمعه دلیل عقبنشینی تیم تحت رهبری علی باقری کنی را نتیجه فشار از سوی چین و روسیه دانسته است. دیپلماتهای اروپایی به وال استریت جورنال گفتهاند مذاکرهکننده ارشد چین در کمیسیون مشترک برجام بعد از آگاهی از پیشنهادات ایران سه ساعت با همکار ایرانی خود دوجانبه مذاکره کرد تا این پیشنهادات را متعادلتر کند. بر اساس این گزارش، چین به هیئتهای مذاکرهکننده هستهای در وین گفته است که پکن میخواهد برنامه هستهای ایران تحت کنترل بینالمللی باشد. رابرت مالی٬ نماینده ویژه آمریکا در امور ایران٬ نیز روز پنجشنبه به شبکه بیبیسی گفت رویکرد تیم ایران «نقطه آغازی برای هیچ مذاکره جدی نیست» و همه چیز به رویکرد ایران در مذاکرات وین بستگی دارد. نمایندگان دولت ایران میگویند علاوه بر دو پیشنویس ارائه شده، سه پیشنویس دیگر هم درباره راستیآزمایی لغو تحریمها، جبران خسارت و تضمین آمریکا برای عدم خروج مجدد از برجام تنظیم کردهاند تا به کشورهای حاضر در مذاکرات ارائه بدهند.
عضو تیم مذاکره کننده: هیچ تجدید نظری در مواضع ایران رخ نداده؛ ۲ پیش نویس پیشنهادی روی میز است
منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران گفت: پیشنهادات و نظرات ارائهشده از سوی هیأت ایرانی در گفتوگوهای هفته پیش همچنان روی میز قرار دارد و مذاکرهکنندگان ایرانی در طول مباحث در خصوص متن بر اساس این دیدگاهها پیش خواهند رفت.
یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران درباره روند مذاکرات گفت:پیشنهادات و نظرات ارائهشده از سوی هیأت ایرانی در گفتوگوهای هفته پیش همچنان روی میز قرار دارد و مذاکرهکنندگان ایرانی در طول مباحث در خصوص متن بر اساس این دیدگاهها پیش خواهند رفت. منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران گفت: پیشنهادات و نظرات ارائهشده از سوی هیأت ایرانی در گفتوگوهای هفته پیش همچنان روی میز قرار دارد و مذاکرهکنندگان ایرانی در طول مباحث در خصوص متن بر اساس این دیدگاهها پیش خواهند رفت. وی افزود: هیچ تجدید نظری در موضع ما نبوده و پیش نویس های پیشنهادی پس گرفته نشده اند. طرفهای مقابل پذیرفتند که به تفصیل درباره مطالبات ایران گفتگو کنند.
آمریکا: دنبال بحران نیستیم
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری به سوالات خبرنگاران درباره مواضع دولت این کشور در قبال مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پاسخ داد.
ند پرایس در یک کنفرانس خبری درباره رویکرد واشنگتن در قبال مذاکرات احیای توافق هستهای در وین گفت: ما در حال حاضر بر دیپلماسی متمرکز هستیم تا ببینیم میتوانیم بازگشتی دوجانبه به برجام[توافق هستهای] داشته باشیم یا نه. ما همچنان بر این باور هستیم که بازگشت دوجانبه به برجام هنوز امکانپذیر است. مذاکرات امروز از سر گرفته شدند و بسیاری از سرپرستان هیاتها آنجا[ در وین] نیستند. مثلا راب مالی و تیمش تا آخر هفته به آنجا نخواهند رفت. بنابراین، چند روزی طول خواهد کشید تا دستگیرمان شود ایرانیها در آغاز این دور کجا قرار دارند و انعطاف نشان میدهند یا نه. این دیپلمات ارشد آمریکایی در پاسخ به این سوال که چه نظری درباره مبلغ ۳.۵ میلیارد دلار پول بلوکه شدهای دارد که ایران می گوید آزاد شدهاند، گفت: آمریکا هیچ پولی را برای ایران آزاد نکرده است و هر گزارشی خلاف این صحت ندارد. ما همچنین مطلعیم که شرکایمان نیز پول بلوکهشدهای به ایران انتقال ندادهاند. مسلما آمریکا انتقال هیچگونه پول بلوکهشدهای به ایران را تایید نکرده یا اجازه آن را نداده است. تمامی تحریمهای ما پابرجا هستند و تا زمانی که بتوانیم به یک توافق دیپلماتیک برسیم، پابرجا خواهند بود.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که نظر او درباره برخی گزارشها چیست که میگویند ایران از طریق مذاکرات برای پیشبرد برنامه هستهای خود زمان میخرد، با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران گفت: این یکی از نگرانیهای ما و شرکایمان در گروه کشورهایP۵+۱ است. به همین دلیل است که ما روشن ساختهایم ایران قادر نخواهد بود وقتکشی کند و توسعههای هستهای ایران و تحریکات آن اهرم فشار اضافهای برای آن ایجاد نخواهند کرد. تنها کاری که این تحریکات و توسعهها میکند، این است که ما را به نقطه یک بحران بالقوه نزدیکتر میکند. ما دنبال بحران نیستیم. امیدواریم ایرانیها هم دنبال بحران نباشند.
او در بخش دیگری از اظهاراتش با تاکید بر این که دولت جو بایدن تمایل دارد برای حلوفصل مسئله هستهای ایران مسیر دیپلماسی را در پیش بگیرد، گفت: وقتی بر اساس ارزیابیهای خودمان و ارزیابیهایی که درباره اطلاعات علنی و غیر علنی انجام میشوند، برایمان معلوم شود که بازگشت به برجام دیگری پرفایدهترین مسیر برای ما نیست، دیگر این مسیر را دنبال نخواهیم کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که مسیر دیگر چه خواهد بود، گفت: ترجیح ما همیشه دیپلماسی است، نه صرفا به این خاطر که دیپلماسی همیشه تنها راه خواهد بود، بلکه به این خاطر که دیپلماسی همیشه پایدارترین رویکرد برای نظارت بر این خواهد بود که ایران به یک سلاح هستهای دست پیدا نکند.