دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه رسیدگی اخیر خود به درخواست آفریقای جنوبی برای صدور حکمی که رژیم صهیونیستی را ملزم به توقف حملات به شهر رفح واقع در غزه کند را در شرایطی انجام داد که عملیات نظامی صهیونیستها در رفح برقرار است و در تازه ترین تحولات، «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از استقرار نیروهای مسلح بیشتر در شهر رفح بهعنوان بخشی از عملیات نظامی خبر داد.
شکایت آفریقای جنوبی بر این اساس است که عملیات کنونی صهیونیستها، زندگی در غزه را با توجه به وضعیت انسانی وخیم کنونی در این منطقه و اهمیت گذرگاه رفح در تأمین کمکهای غزه، با دشواری مواجه کرده و به این معنی که حمله تمامعیار اسرائیل به رفح، نقض مادهای از کنوانسیون نسلکشی است که تصریح میکند «تحمیل عمدی شرایط زندگی بر گروهی از مردم، بهطوری که موجب تخریب فیزیکی کلی یا جزئی شود، ممنوع است.»
طبق اطلاعیه دیوان بینالمللی دادگستری، آفریقای جنوبی از این دیوان خواسته تا اقدامات موقت اضافی و اصلاح اقدامات موقت قبلی را در نظر داشته باشد تا رژیم صهیونیستی عملیات نظامی خود در رفح، واقع در جنوبیترین نقطه غزه را متوقف کند.
نماینده آفریقای جنوبی به دیوان بینالمللی دادگستری گفت: «ما به دنبال تدابیر اضافی علیه اسرائیل به دلیل نابودی مداوم مردم فلسطین هستیم.»
همچنین نماینده آفریقای جنوبی در لاهه خاطرنشان کرد؛ که «آفریقای جنوبی بر ضرورت کمکرسانی و نجات جان مردم غزه تاکید دارد. این دیوان قبلا به این نتیجه رسیده بود که فلسطینیها حق دارند در برابر نسلکشی محافظت شوند.»
آفریقای جنوبی میگوید تلآویو علاوه بر حملات مستقیم نظامی به ملت فلسطین که تاکنون جان بیش از ۳۵ هزار غیرنظامی از جمله زنان و کودکان را گرفته است، با ممانعت از دسترسی به مواد غذایی، سوخت و دارو، فلسطینیان را در غزه گرسنگی میدهد.
رژیم صهیونیستی نیز در پاسخ به اتهامات آفریقای جنوبی مدعی است که طبق قوانین بینالمللی عمل کرده و پرونده آفریقای جنوبی را «افترای بیاساس» میخواند.
آفریقای جنوبی همچنین از دیوان بینالمللی دادگستری خواسته تا تلآویو را مجبور کند که مقامات سازمان ملل، سازمانهای بشردوستانه و روزنامهنگاران بتوانند بدون مانع به نوار غزه دسترسی داشته باشند.
«صباح زنگنه» کارشناس حقوق بینالملل در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از دومین جلسه رسیدگی به درخواست آفریقای جنوبی در دادگاه لاهه مبنی بر شکایت از رژیم صهونیستی اظهار داشت: دادگاه لاهه اقدام اولیه خود را انجام داد و عملا پذیرفته شد که جنایتهای جنگی و نسلکشی در غزه اتفاق افتاده، اما این رأی نیاز دارد به اینکه مراحل دیگری طی شود تا به رأی قابل اجرا تبدیل گردد.
وی تصریح کرد: یکی از مراحل این است؛ آنهایی که مرتکب این جنایتها شدند به دادگاه احضار شده و از منابع و سازوکارهای سازمان ملل برای دستگیری آنها درخواست کمک کنند، زیرا دادگاه لاهه به خودی خود ساز و کار اجرایی ندارد و باید از سازمان ملل، شورای امنیت و یا نیروهای حافظ صلح و یا هر ساز و کار دیگری بخواهند این افراد را دستگیر کنند.
این کارشناس حقوق بینالملل همچنین بیان کرد: بنابراین، زمانی که عاملان این جنایتها دستگیر و به محاکمه کشیده شدند، عوامل دستور دهنده جنگ از صحنه خارج خواهند شد و برای سایر افراد دارای مقام نظامی یا سیاسی در رژیم صهیونیستی درس عبرتی خواهد بود که جرات نکنند این رویه را ادامه دهند.
زنگنه افزود: درواقع در ابتدا باید جنگ متوقف یا عوامل دستور دهنده و مجری دستگیر شوند، در مرحله بعد از شورای امنیت درخواست شود تا بازوی اجرایی خودش را وارد فلسطین اشغالی کرده و از غزه و رفح محافظت کنند همانطور که در دورههای قبل در ارتباط با برخی کشورها از چنین ساز و کاری استفاده شد.
وی با بیان اینکه سایر کشورها نیز میتوانند شکایتهای مشابهی به دادگاه لاهه داشته باشند تا شکایت آفریقای جنوبی نیز زنده بماند، گفت: این اتفاق اقدام بزرگی است که آمریکا را در برابر عمل انجام شده قرار میدهد و اگر مجددا در شورای امنیت توسط آمریکا وتو شود، به مجمع عمومی ارجاع میشود.
این کارشناس حقوق بینالملل در ادامه اظهار داشت: مجمع عمومی نهادی بالاتر از شورای امنیت است و اگر این اقدامات نتیجه نداد، سایر کشورها و مجموعهها میتوانند درخواست دیگری ارائه دهند بهعنوان مثال اعلام آمادگی و اجرا برای ارسال کمکهای انساندوستانه داشته باشند و در چنین شرایطی رژیم صهیونیستی سعی خواهد کرد نه فقط با مردم فلسطین بلکه با تعداد زیادتری از کشورها موضع بگیرد و تدافعی عمل کند و این اتفاق شکست سیاسی، روانی و واقعیتر خواهد بود.
زنگنه خاطرنشان کرد: همانطور که کشورهای اسلامی در مساله بوسنی هرزگوین ورود کردند و در آن زمان سازمان ملل موافق نبود و نمیتوانست بپذیرد که کشورهای اسلامی در اروپا اقدامی انجام دهند در این مورد نیز قطعا چنین اتفاق میافتد و کشورهایی مانند آلمان، انگلیس و فرانسه موافقت نخواهند کرد که در اینجا از جان مردم فلسطین دفاع کرده و یا مانع کشتار شوند، زیرا این کشورها ناگزیر فشار را علیه رژیم صهیونیستی بیشتر میکنند.
انتهای پیام