قلم، در همان روزهایی که بحث بر سر انتخاب رییس جدید دانشگاه آزاد اسلامی بالا گرفته و هیات امنا به فکر جانشینی برای فرهاد دانشجو بود، یکی از مهمترین مولفههایی که برای انتخاب رییس بعدی مطرح شد، میزان توجه به جذب هیات علمی و ارتقای رتبه اساتید این دانشگاه بود. در این شرایط باید کسی بر کرسی ریاست بزرگترین دانشگاه حضوری جهان تکیه میزد که میتوانست در کوتاهترین زمان هم نسبت به جذب هیات علمی بر اساس استانداردهای شورای عالی انقلاب فرهنگی عمل کند و هم دیگر اهداف و چشم اندازهای دانشگاه را محقق کند، اهدافی چون توسعه تحصیلات تکمیلی، کاهش وابستگی دانشگاه به شهریه، افزایش رتبه علمی دانشگاه، توسعه رشتههای پزشکی و … همه از مواردی بود که باید به آن توجه میشود و در نهایت این رییس سازمان برنامه و بودجه کشور در دولت آیت الله هاشمی رفسنجانی بود که توانست بهترین برنامهریزی برای پیشبرد اهداف دانشگاه آزاد اسلامی را ارائه و به ریاست این دانشگاه برسد.
اجرای طرحها و برنامههای خیلی زود کلید خورد و در همان ماه های ابتدایی فعالیت سومین رییس دانشگاه آزاد اسلامی، طرح جذب هیات علمی در دستور کار قرار گرفت، سامانهای برای جذب این افراد ایجاد شد و حمید میرزاده از خیز دانشگاه برای جذب سالانه پنجهزار عضو هیات علمی در این دانشگاه خبر داد و در کنار این اقدام رتبه اساتید و اعضا نیز باید مورد بازنگری قرار گرفته و ارتقا مییافت. اقدامی که هرچند ممکن است در کلام راحت به نظر برسد اما نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی و سختگیریهای رییس دانشگاه آزاد اسلامی در جذب افراد وتوان علمی آنان این روند را سختتر از آنچه که به چشم میآمد، کرده بود.
جذب ۱۱ هزار هیات علمی جدید در دانشگاه آزاد اسلامی
دو سال بعد از آن ایام، آمار اعضای جذب شده برای هیات علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی از تحقق این وعده خبر میداد. حرکتی دقیقا بر مدار وعدهها. حمید میرزاده ، بهمن ماه امسال در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها از جذب ۱۱ هزار عضو هیات علمی جدید در این دانشگاه خبر داد و گفت: تا بهار سال ۹۵ با جذب این تعداد عضو هیأت علمی دیگر رشته ناقصی نخواهیم داشت. چراکه براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی تا شهریور سال ۹۵ فرصت دارد تا اگر رشته ای نقصی داشت، آن را برطرف کند.
میرزاده با اشاره به فعالیت حدود ۱۴ هزار و ۷۶۵ هیات علمی تمام وقت با درجه دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: با روند جذبی که انجام شده تا سال ۹۵ اعضای هیات علمی PH.D تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی به بالای ۲۵ هزار نفر خواهد رسید. در حال حاضر نسبت استاد به دانشجو در کشور یک به ۶۹ است و این درحالیست که این نسبت در دانشگاه آزاد اسلامی یک بر ۴۷ است اما طبق برنامه آمایش دانشگاه آزاد اسلامی هدف این است که در پایان سال ۹۹ نسبت استاد به دانشجو را یک به ۳۷ و در سال ۱۴۰۴ این نسبت را به یک بر ۲۷ برسانیم که با استانداردهای آموزش عالی در سطح بین المللی معادل است.
وسعت اقدام دانشگاه آزاد در جذب حدود ۱۱ هزار عضو جدید هیات علمی و تلاش برای کاهش نسبت استاد به دانشجو برای نزدیک شدن به استانداردهای جهانی طی دو سال اما زمانی بیشتر دیده میشود که آمار جدب هیات علمی در دانشگاههای دولتی نیزمورد توجه قرار گیرد، بر اساس آمار موجود در مدت مشابه دانشگاههای وزارت بهداشت و وزات علوم در مجموع حدود دو هزار عضو هیات علمی جذب کردهاند.
دانشگاه آزاد اسلامی، مامن فارغالتحصیلان کشور
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی که تاکید دارد تا دوسال آینده باید ۱۰ هزار عضو تمام وقت دیگر نیز برای هیات علمی این دانشگاه جذب شود، میگوید:« با این شرایط دانشگاه آزاد اسلامی به یک گنجینه بزرگ علمی تبدیل می شود که مأمن و مرجعی برای فارغ التحصیلان کشور است.
کار فشرده برای جذب هیات علمی
برای بیان سرعت دانشگاه آزاد اسلامی در جذب هیات علمی صریح ترین حرف را دکتر حسین زاده لطفی معاون آموزشی این دانشگاه بر زبان آورده است:« فرایند جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه آزاد اسلامی کوتاه شده و در عین حال استانداردها و موارد مورد تاکید شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مد نظر قرار دارد و در این شرایط به طور متوسط هر هفته ۶۰ تا ۷۰ عضو هیات علمی پذیرش قطعی می شوند.»
او همچنین درباره روند جذب هیات علمی در دانشگاه آزاد نیز گفت:« جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس فراخوانی که سالیانه دوبار توسط معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه اعلام می شود، صورت می پذیرد و در این فراخوان، متقاضیان به سامانه جذب اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی به آدرس jazb.iau.ir مراجعه و با انتخاب یکی از طرح های استخدام، رتبه-بورسیه، طرح سربازی یا نخبگان اقدام به ثبت مشخصات فردی، مستندات علمی و پژوهشی خود می کنند و در پایان پرینت فرم ثبت نام را به همراه مدارک و مستندات مورد نیاز مندرج در سایت به واحد دانشگاهی مورد تقاضا تحویل داده تا در فرآیند دعوت به مصاحبه علمی و عمومی در استان مورد تقاضا قرار گیرند که پس از اخذ تاییدیه های لازم و بر اساس امتیازات علمی و پژوهشی کسب شده متقاضیان در شرایط رقابتی، متقاضیان با اولویت بالاتر به استان مورد تقاضا با اولویت جذب در واحد دانشگاهی انتخاب شده برای صدور حکم معرفی خواهند شد
او با اشاره به تبدیل وضعیت ۲۵۵۰ مربیان دانشگاه آزاد اسلامی به استادیاری به علت طی دوره دکتری گفت:« در مجموع تعداد اعضای هیات علمی تمام وقت استادیار به بالا به بیش از ۲۵ هزار نفر می رسد. اغلب اعضای هیات علمی که قرار است در دانشگاه آزاد اسلامی جذب شوند دکتری تخصصی هستند و میتوانند نقش تاثیرگذاری در توسعه تحصیلات تکمیلی داشته باشند و امیدواریم که تا ۳۱ خرداد ۹۵ جذب ۳ هزارو ۹۰۰ نفر را داشته باشیم، بنابراین جمعا بالغ بر ۱۱ هزار نفر عضو هیات علمی تمام وقت با درجه دکتری به جمع اعضای عیات علمی تمام وقت دانشگاه اضافه خواهند شد.
طرح جذب هیات علمی در دانشگاه آزاد اسلامی به نیمه راه رسیده و بیش از نیمیاز چشم اندازها هم محقق شده است. با پایان طرح جذب هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کمترین نسبت استاد به دانشجو را خواهد داشت و این مهم نظام آموزشی کشور را یک گام دیگر به استانداردهای جهانی نزدیک می کند. / ایسنا