گروه اقتصادی: روزنامه اینترنتی فراز نوشت: شاید در چند روز آینده گزارشی از فواید گیاهخواری از صدا و سیما پخش شود و افرادی را نشان دهد که بر اثر خوردن گوشت و مرغ دچار هزاران مشکل شدهاند. البته این روزها گیاهخواری را نیز مانند گذشته نمیشود انجام داد ، چرا که قیمت برخی گیاهان در حال حاضر تنه به تنه مواد پروتئینی میزند.
با افزایش قیمتی که این روزها مواد خوراکی در پیش گرفتهاند احتمالا همین روزها باشد که یکی از مسئولین کشور دوباره مردم را مورد عنایت قرار دهد که زیاد میخوریم و باید کمتر بخوریم و وعدههای غذایی خود را مانند مردم کشور چین کم کنیم، البته شرایط گرانی کشور در رابطه با اقلام غذایی به گونهای است که نان خشک خوردن مردم یمن شاید بیشتر به کارمان بیاید تا کم کردن وعده غذایی چرا که حتی با کاستن از وعدههای غذایی هم نمیتوان حتی سفرههای سال قبل را دوباره پهن کرد.
شاید هم در چند روز آینده گزارشی از فواید گیاهخواری از صدا و سیما پخش شود و افرادی را نشان دهد که بر اثر خوردن گوشت و مرغ دچار هزاران مشکل شدهاند. البته این روزها گیاهخواری را نیز مانند گذشته نمیشود انجام داد ، چرا که قیمت برخی گیاهان در حال حاضر تنه به تنه مواد پروتئینی میزند، دیگر قیمت هویج تفاوت چندانی با قیمت مرغ ندارد و شاید اگر با همین روال پیش برود قیمت آن از قیمت مرغ نیز بیشتر شود. حتی سوپ را هم دیگر نمیشود یک پیشغذا دانست چرا که اگر با همان مواد سابق تهیه شود باید جز غذاهای لوکس طبقبندی شود. البته گرانی مرغ با گرانی تخممرغ همراه شده و گرانی گوشت با گرانی شیر و پنیر و ماست.
و تصویری که این روزها در فضای مجازی دست به دست میشود قیمت یک دبه ماست است که از یارانه ماهانه یک فرد بیشتر شده است. در چند روز گذشته قیمت گوشت گوساله نسبت به سال گذشته در حدود دو برابر شده است و قیمت مرغ نیز هر چند وقت یکبار و به تناوب سودای افزایش مییابد. سخنگوی انجمن صنایع لبنی نیز دیروز رسما آب پاکی را بر دست مصرفکنندگان ریخت و اعلام کرد تا مستقر شدن دولت و تعیین وزیر قیمت لبنیات بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد!!
در این میان امنیت و سلامت غذایی جامعه موردی است که کمتر به آن پرداخته میشود و در هیاهوی تبلیغات گم میشود ، اینکه آیا با این قیمتها توانی برای دهکها به خصوص دهکهای کم درآمد برای مصرف باقی مانده است؟ برای پیدا کردن این موضوع باید ابتدا تخمین درستی از میزان مصرف داشته باشیم. سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) سرانه مصرف گوشت قرمز و سفید را ۴۱ کیلوگرم اعلام کرده است که آمار مصرف کشور به کمتر از ۱۲کیلوگرم رسیده و ایران در رتبه ۹۸ از ۱۹۶ کشور قرار گرفته است.
همچنین بر اساس آخرین آمار مرکز ایران گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها نسبت به سال گذشته ۵۷درصد افزایش داشته و در مقایسه با سال ۱۳۹۵ و بر اساس شاخص آن سال حاکی از ۴/۷ برابر قیمت این مواد غذایی شده است. البته اگر به بازار مراجعه کنید افزایش قیمتها بیشتر از ارقام اعلامی مرکز آمار است و تا دو برابر قیمت پارسال در برخی اقلام شاهد افزایش قیمت هستیم.
بنا به گفته مسئولان مرکز آمار مجموع مصرف گوشت قرمز و سفید در سال ۱۳۹۶ در حدود ۲۱کیلوگرم بوده است که با توجه به اینکه گزارش سازمان خواروبار جهانی مربوط به سال ۱۳۹۸ است به نظر میرسد که از سال ۹۶ تا ۹۸ مصرف گوشت و مرغ در کشور تقریبا نصف شده است و با ادامه روند کنونی در سال ۱۴۰۰ احتمالا به رقمی کمتر از ۱۰ کیلوگرم رسیده است. البته کاهش مصرف در گوشت قرمز بیشتر بوده و مردم سعی میکردند گوشت مرغ را جایگزین گوشت گاو و گوسفند بکنند.
آنچه مسلم است مصرف گوشت و فرآوردههای آن در کشور روند نزولی گرفته است و با توجه به حداقل حقوق کارگران و افزایش اجارهبها، هزینههای درمان ، بهداشت و سایر هزینههای اقشار کم درآمد مجبورند هزینههای خود را کاهش دهند و این امر را با جایگزین کردن مصرف گوشت و فرآوردههای آن جبران کنند با اقلامی مانند سویا و یا سایر گیاهان و تغییر سبک غذایی دنبال کنند. این امر احتمالا با سوتغذیه در کودکان همراه خواهد بود که عوارض آن را در سالهای بعد بیشتر مشاهده خواهیم کرد یکی از بارزترین نمودهای فقر تغذیه در فقر آهن و کمخونی نمود پیدا میکند که متاسفانه شیوع گستردهای در کشور دارد.
حدود پنج سال قبل علی اکبر سیاری معاونت وزارت بهداشت اعلام کرده بود که ۳۰درصد مردم در ایران گرسنه هستند. ایشان بر اساس هرمتر و معیاری که این رقم را بیان کرده باشد، باید پرسید با توجه به شرایط کنونی و گرانیهای افسار گسیخته فعلی چند درصد مردم کشور گرسنه هستند؟
با افزایش قیمتی که این روزها مواد خوراکی در پیش گرفتهاند احتمالا همین روزها باشد که یکی از مسئولین کشور دوباره مردم را مورد عنایت قرار دهد که زیاد میخوریم و باید کمتر بخوریم و وعدههای غذایی خود را مانند مردم کشور چین کم کنیم، البته شرایط گرانی کشور در رابطه با اقلام غذایی به گونهای است که نان خشک خوردن مردم یمن شاید بیشتر به کارمان بیاید تا کم کردن وعده غذایی چرا که حتی با کاستن از وعدههای غذایی هم نمیتوان حتی سفرههای سال قبل را دوباره پهن کرد.
شاید هم در چند روز آینده گزارشی از فواید گیاهخواری از صدا و سیما پخش شود و افرادی را نشان دهد که بر اثر خوردن گوشت و مرغ دچار هزاران مشکل شدهاند. البته این روزها گیاهخواری را نیز مانند گذشته نمیشود انجام داد ، چرا که قیمت برخی گیاهان در حال حاضر تنه به تنه مواد پروتئینی میزند، دیگر قیمت هویج تفاوت چندانی با قیمت مرغ ندارد و شاید اگر با همین روال پیش برود قیمت آن از قیمت مرغ نیز بیشتر شود. حتی سوپ را هم دیگر نمیشود یک پیشغذا دانست چرا که اگر با همان مواد سابق تهیه شود باید جز غذاهای لوکس طبقبندی شود. البته گرانی مرغ با گرانی تخممرغ همراه شده و گرانی گوشت با گرانی شیر و پنیر و ماست.
و تصویری که این روزها در فضای مجازی دست به دست میشود قیمت یک دبه ماست است که از یارانه ماهانه یک فرد بیشتر شده است. در چند روز گذشته قیمت گوشت گوساله نسبت به سال گذشته در حدود دو برابر شده است و قیمت مرغ نیز هر چند وقت یکبار و به تناوب سودای افزایش مییابد. سخنگوی انجمن صنایع لبنی نیز دیروز رسما آب پاکی را بر دست مصرفکنندگان ریخت و اعلام کرد تا مستقر شدن دولت و تعیین وزیر قیمت لبنیات بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد!!
در این میان امنیت و سلامت غذایی جامعه موردی است که کمتر به آن پرداخته میشود و در هیاهوی تبلیغات گم میشود ، اینکه آیا با این قیمتها توانی برای دهکها به خصوص دهکهای کم درآمد برای مصرف باقی مانده است؟ برای پیدا کردن این موضوع باید ابتدا تخمین درستی از میزان مصرف داشته باشیم. سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) سرانه مصرف گوشت قرمز و سفید را ۴۱ کیلوگرم اعلام کرده است که آمار مصرف کشور به کمتر از ۱۲کیلوگرم رسیده و ایران در رتبه ۹۸ از ۱۹۶ کشور قرار گرفته است.
همچنین بر اساس آخرین آمار مرکز ایران گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها نسبت به سال گذشته ۵۷درصد افزایش داشته و در مقایسه با سال ۱۳۹۵ و بر اساس شاخص آن سال حاکی از ۴/۷ برابر قیمت این مواد غذایی شده است. البته اگر به بازار مراجعه کنید افزایش قیمتها بیشتر از ارقام اعلامی مرکز آمار است و تا دو برابر قیمت پارسال در برخی اقلام شاهد افزایش قیمت هستیم.
بنا به گفته مسئولان مرکز آمار مجموع مصرف گوشت قرمز و سفید در سال ۱۳۹۶ در حدود ۲۱کیلوگرم بوده است که با توجه به اینکه گزارش سازمان خواروبار جهانی مربوط به سال ۱۳۹۸ است به نظر میرسد که از سال ۹۶ تا ۹۸ مصرف گوشت و مرغ در کشور تقریبا نصف شده است و با ادامه روند کنونی در سال ۱۴۰۰ احتمالا به رقمی کمتر از ۱۰ کیلوگرم رسیده است. البته کاهش مصرف در گوشت قرمز بیشتر بوده و مردم سعی میکردند گوشت مرغ را جایگزین گوشت گاو و گوسفند بکنند.
آنچه مسلم است مصرف گوشت و فرآوردههای آن در کشور روند نزولی گرفته است و با توجه به حداقل حقوق کارگران و افزایش اجارهبها، هزینههای درمان ، بهداشت و سایر هزینههای اقشار کم درآمد مجبورند هزینههای خود را کاهش دهند و این امر را با جایگزین کردن مصرف گوشت و فرآوردههای آن جبران کنند با اقلامی مانند سویا و یا سایر گیاهان و تغییر سبک غذایی دنبال کنند. این امر احتمالا با سوتغذیه در کودکان همراه خواهد بود که عوارض آن را در سالهای بعد بیشتر مشاهده خواهیم کرد یکی از بارزترین نمودهای فقر تغذیه در فقر آهن و کمخونی نمود پیدا میکند که متاسفانه شیوع گستردهای در کشور دارد.
حدود پنج سال قبل علی اکبر سیاری معاونت وزارت بهداشت اعلام کرده بود که ۳۰درصد مردم در ایران گرسنه هستند. ایشان بر اساس هرمتر و معیاری که این رقم را بیان کرده باشد، باید پرسید با توجه به شرایط کنونی و گرانیهای افسار گسیخته فعلی چند درصد مردم کشور گرسنه هستند؟