“بیل گیتس”بنیانگذار شرکت “مایکروسافت” که در این روزها کمکهای ارزندهای را برای مقابله با “کروناویروس” برای بشریت به ارمغان میآورد، درباره پیشبینیهای پیشین خود راجع به شیوع “بیماریهای ویروسی” توضیحاتی را ارائه داد.
این مصاحبه که برای برنامه “دیلیشو” انجام و برای رعایت طرح “فاصلهگذاری اجتماعی” به صورت ویدئویی انجام شد، به شرح زیر است:
مجری: شما در یک سخنرانی، هر آنچه که در حال حاضر اتفاق میافتد را پیشبینی کردید، حال به لطف دنیایی که در آن زندگی میکنیم، تئوریهای زیادی در رابطه با سخنرانی شما مطرح شده است. از جمله اینکه، “بیل گیتس” این ویروس را اختراع کرده است تا حقانیت حرف خود را ثابت کند. در تئوری دیگر مطرح میشود که “بیل گیتس” خبر داشته که چنین اتفاقی میافتد و به همین دلیل آن را مطرح کرده است. آیا منظور شما همین ویروس بود یا در مورد یک فرضیه بود که حال به حقیقت پیوسته است؟
بیل گیتس: من دقیقا نمیدانستم که آن ویروس، کروناویروس است و اینکه در اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی شیوع پیدا میکند. ولی هدف از آن سخنرانی تشویق دولتها برای سرمایهگذاری بود تا بتوانیم خیلی سریع به ویروس عکسالعمل نشان دهیم و تعداد مبتلایان را بسیار بسیار پایین نگه داریم. بنابراین متاسفانه این شرایط وضعیتی نیست که من بخواهم بگویم: “به شما گفته بودم”. زیرا ما از آن زمان استفاده نکردیم. هنگامیکه واضح بود این ویروس بزرگترین تهدید برای کشته شدن میلیونها انسان خواهد بود. به عبارتی، زمانی برای آمادهسازی ابزارهای تشخیصی، آمادگی برای تولید انبوده کارخانهها برای تولید واکسن بود.البته کارهای کمی در برخی از کشورها انجام شده است. بنیاد ما برخی از کارها را تامین مالی کرده بود که به ساخت واکسن و ابزارهای تشخیصی کمک خواهند کرد. ولی بیشتر آنچه که خواسته شده بود، به ویژه نکاتی که در مقالهای در مجله پزشکی “نیوانگلند” نوشتم، آن کارها انجام نشدند. به این ترتیب زمان زیادی از ما گرفته میشود تا اقداماتی را برای مواجهه با این تهدید مشخص کنیم.
مجری: چطور شما به عنوان یک فرد غیردولتی،این اطلاعات را میدانستید و همینطور میدانستید که چطور باید نسبت به آنها اقداماتی صورت گیرد؟ ولی آیا دولتمردان و نهادهای مربوط این اطلاعات را نمیدانستند یا آنها را نادیده میگرفتند؟ به نظر شما چه چیزی اشتباهی پیش رفت؟
بیل گیتس: افراد زیادی هستند که به اندازه من نگران بودند. افرادی مانند دکتر فاوچی که اپیدمیهای مختلفی را گذرانده است. زمانیکه ابولا، سارس،مرس و زیکا رخ داد، ما خوششانس بودیم که این ویروسها به راحتی منتقل نمیشدند. به دلیل انتقال تنفسی ویروس که دلیل اصلی آن سفرهای جهانی بسیار زیاد است، در آن سخنرانی یک مدل شبیهسازی نشان دادم. حال میگویم که این مسئله خواب شبانه را از من گرفته است. حتی بیشتر از “جنگ” که موضوع بیاهمیتی نیست. بیایید برای اینکه در این مورد سیستماتیک عمل کنیم، یک شبیهسازی داشته باشیم و ببینیم که برای تهیه آزمایشها یا ونتیلاتورها، چگونه با بخش خصوصی ارتباط برقرار کنیم؟ یا اینکه چه نوع قرنطینهای را انجام خواهیم داد؟ و حال که ما وارد این بحران شدهایم. هیچ تمرینی برای آن نداشتهایم. حال شما شاهد هستید که هر ایالتی ناچار است راهکارهایی را برای خودش پیدا کند. ما از اقسام گوناگون تهدیدها، ۲۰ شبیهسازی انجام دادیم و اطمینان حاصل کریدم که آموزش و ارتباطات و مدیریت منابع، همه این اجزا در جای صحیح خود قرار گیرند.
مجری: در حال حاضر شما به دلیل فعالیتهای بشردوستانهای که انجام میدهید و با بیماریهای واگیردار سروکار دارید، در وضعیت جالبی قرار دارید. حال که این ویروس گریبانگیر ماست و دولتمردان عملکرد سریعی نداشتهاند، به نظرتان برای حرکت رو به جلو چه کارهایی باید انجام شود؟ از مردم و بخشهای خصوصی گرفته، تا دولتمردان.
بیل گیتس: ابزارهای اصلی که ما هماکنون در اختیار داریم، عبارتند از تغییر رفتاری، فاصلهگذاری اجتماعی، ظرفیت انجام آزمایشها برا شناسایی اینکه مشخصا چه کسانی را باید از سایرین جدا کنیم. تا تعداد مبتلایان افزایش نیابد. در حال حاضر بنیاد ما مشغول این است که از طریق مدلها، آنچه را که اتفاق میافتد نشان دهد. علاوه بر آن کاری که در حال حاضر انجام میدهیم، پیدا کردن یک درمان و دارویی برای کاهش بیماری و آمار مرگ و میر است. ما امیدواریم که تا شش ماه آتی برخی از این داروها تایید شوند. ولی راهکار نهایی برای اینکه به وضعیت سابق برگردیم، ساخت یک واکسن برای کروناویروس است. و نه تنها از مردم کشور خودمان مراقبت کنیم، بلکه آن را به دست مرد جهان برسانیم.
مجری: به نظر شما ما در شرایط فعلی باید کدام کشورها را الگوی خود قرار دهیم؟ آیا مدلی که بتوان به آن اعتماد کرد وجود دارد؟
بیل گیتس: کشورهای مختلف کارهای متفاوتی انجام دادند. کره جنوبی شیوع متوسطی داشت. آنها از آزمایش و قرنطینه اجباری استفاده کردند و شیب ابتلا را تغییر دادند. وضعیت ابتلا در آمریکا نسبت به کره جنوبی با شیب تندتری است و ما مانند بخشی از چین هستیم که هوبِی نام دارد. ولی ما از چین متفاوت هستیم و اقدامات ما به شدت چین، تهاجمی نخواهد بود. در نتیجه به آن اندازه موثر نخواهند بود. ولی خبر خوبی که در چین اتفاق میافتد این است که ابتلای مجدد به بیماری وجود ندارد و مردم آنها در حال بازگشت به محل کار خود هستند و کودکان به مدارس خود بازمیگردند. با این تفاسیر میتوان بیماری را کنترل کرد.
مجری: برخی استدلال کردهاند که تبعات اقتصادی شیوع این ویروس در حد تبعات انسانی خواهند بود. نظر شما نسبت به این مساله چگونه است؟
بیل گیتس: پس از ثابت کردن آمار مبتلایان و انجام آزمایشها و روشهای مطلوب، میتوانیم به بازگشایی مدارس و مشاغل بپردازیم. برای بازگشت به وضعیت اقتصادی سابق، باید در حال حاضر این رنج شدید را تحمل کنیم. این بیماری برای بسیاری از مشاغل فاجعهآمیز بوده ولی باید به مردم بگوییم که در وضعیت ایده آل اگر این بیماری در اوایل تابستان کنترل شود، در آن زمان میتوان فعالیتها را از سر گرفت.
مجری: به نظر شما در حال حاضر ما نسبت به این ویروس، از چه چیزی غافل هستیم؟
بیل گیتس: آن چیزی که لازم است در هفته های آتی اصلاح شود، اولویتبندی ظرفیت آزمایشها است. گرچه که این ظرفیت در حال افزایش است، ولی ما باید اطمینان حاصل کنیم که از افراد درستی آزمایش می گیریم.
مجری: این افراد درست چه کسانی هستند؟
بیل گیتس: عده زیادی وجود دارند که در خانواده خود فردی مبتلا به کووید-۱۹ داشتهاند. کادر درمان و مشاغل حساس که مجبورند به کار خود ادامه دهند هم از دیگر افرادی هستند که در اولویت آزمایشگیری قرار دارند. افراد زیادی وجود دارند که علائم چندانی از ابتلا ندارند ولی نگران سلامتی خود هستند. ما باید به آنها نشان دهیم که تا زمانی که ظرفیت انجام آزمایش افزایش نیافته است، آنها باید صبر کنند. نکته مهم سرعت مشخص شدن بیماری است تا افراد زیادتری مبتلا نشوند.
مجری: شما از جمله اولین کسانی بودید که به بهبود این شرایط کمک کردید و اخیرا ۱۰۰ میلیون دلار کمک مالی کرده اید. ولی به نظر نمیرسد که پول راهکاری برای این وضعیت باشد. در حال حاضر شما در صدد دستیابی به چه چیزی هستید؟
بیل گیتس: اگر بتوانیم ظرفیت آزمایشی لازم را داشته باشیم، میتوانیم از ابتلای میلیونها نفر جلوگیری کنیم. در نهایت دولتها بودجه زیادی را صرف این موضوع خواهند کرد. ولی از آنجا که بنیاد ما در زمینه بیماریهای واگیر تخصص زیادی دارد، از قبل به این بیماری فکر کردهایم و بودجههایی را تخصیص دادهایم. بودجه زودهنگام ما میتواند به انجام کارها سرعت بخشد. هر چند که ۱۸ ماه زمان لازم است که تولید واکسن را راه اندازی کرد. برای ساخت واکسن، میلیاردها دلار ما از بین خواهد رفت ولی در شرایط فعلی که به دلیل کروناویروس، تریلیونها دلار در حال نابودی است، این سرمایهگذاری ارزشمند است. اگر شرایط مطلوب باشد، میتوان از تابستان فعالیتها را آغاز کرد. ولی همچنان نگران خواهیم بود. شاید تصمیم بگیریم که همه ماسک بزنند.
مجری: شما در گذشته وجود یک بیماری فراگیر را پیشبینی کردید ولی ما توجه چندانی نکردیم. در حال حاضر چیزی وجود دارد که باید در انتظارش باشیم؟
بیل گیتس: کروناویروس یک بیماری با منشا طبیعی است. و هرچه قدر هم که بد باشد، به نظر میآید اگر راهحل درمانی مناسب باشد، میتوان میزان فوتیها را به یک درصد رساند. ممکن است بیماریهایی بدتر از کرونا ویروس وجود داشته باشند که علت طبیعی هم ندارند و نوعی بیوتروریسم هستند. ولی حس خوب فعلی من این است که اینبار مانند ابولا نیست. این بار دهها میلیارد نفر برای تشخیص آماده خواهند بود و ما برای اپیدمی بعدی آماده خواهیم بود.
مجری: امیدوارم در آینده این صحبت شما هم یک پیشبینی محسوب شود.