سیاست کنترل نرخ ارز از موضوعات اصلی سالیان اقتصاد ایران بوده است و در گذشته تجربیات متعددی از جمله تعدیل نرخ ارز، تک نرخی کردن و یکسان سازی در اقتصاد کلان ایران حاصل شده است.
رویکرد اصلی سیاست ارزی بانک مرکزی در دوره اخیر، کنترل نرخ ارز از طریق ریال و گردش نقدینگی در جامعه است، که از نگاه برخی کارشناسان این تاکتیک نسبت به سایر سیاستهای گذشته نتیجه مطلوبتری برای بازار ارز فراهم آورده است، محدود کردن تراکنشهای بانکی در سقف معین، عدم مبادله چکهای تضمین شده و عدم سرویسدهی دستگاه های پایانه فروش در خارج از کشور؛ عملا دستان دلالان برای انجام سفته بازی در بازار ارز را بسته و محدود کرده است.
این در حالی است که یکی از روش های سفته بازان، جوسازی در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی است تا با ایجاد تشویش به مقاصد سفته بازانه خویش برسند، در این میان یکی از روش های بکار گرفته شده، القای افزایش نرخ ارز است که حتی در اخبار نیز گاها قابل مشاهده است؛ موضوعی که با توجه به اهمیت بازار ارز در زندگی عامه مردم تاثیر قابل اهمیتی در معیشت آنها دارد.
نکته این است که عدهای در صورت افزایش نرخ ارز در حد چند تومان، با شور و حرارت بسیار زیادی آن را منعکس میکنند و برای آینده نیز اقدام به پیشبینی کرده و با سیاهنمایی، جو آرام بازار را خدشهدار می کنند. به اعتقاد کارشناسان تاکتیک این دسته از تحلیلگران در حال حاضر که نرخ ارز در بازار کاهشی است، القای نزدیک شدن نرخ ارز نیمایی به نرخ بازار آزاد است و ادعا دارند که نرخ دلار در نیما، روز ۲۸ فروردین، ۱۵ هزار تومان شده است. این ادعا در حالی است که نرخ معاملات ارز در نیما، در یک ماه اخیر، بسیار کمتر بوده است، به طوری که خرید و فروش حواله ارزی در نیما طی هفته گذشته، بطور میانگین بین ۱۳ هزار و ۶۰۰ تا ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان به ازای هر دلار، در نوسان بوده است. درواقع نرخ ارز در بازار آزاد در حال نزدیک شدن به نرخ نیما است.
از نگاه کارشناسان تحلیل یک سویه و جهتدار این دسته از افراد خواه آگاهانه و خواه ناآگاهانه باشد، قطعاً نتیجه منفی بر بازار خواهد داشت؛ لیکن مسئولیت اجتماعی حکم میکند تحلیگران اقتصادی با دید واقعبینانه و با اطلاعات موثق در بحث اقتصادی اقدام به اظهارنظر کنند.
انتهای پیام