جیمز کلاپر، مدیر اطلاعات ملی آمریکا که بر ۱۷ سازمان اطلاعاتی این کشور نظارت دارد گفت هنوز هیچ نوع “شواهد مستقیمی از مداخله تروریستی دیده نمیشود” و افزود: “بعید است، اما آن را رد نمیکنم.”
روز شنبه، ۳۱ اکتبر هواپیمای ایرباس ای۳۲۱ که از شرم الشیخ در مصر به سمت سن پترزبورگ در روسیه پرواز میکرد، سقوط کرد و همه ۲۲۴ سرنشین و خدمه آن کشته شدند.
یک سخنگوی دولت روسیه به بیبیسی گفته است که اقدام تروریستی میتواند یکی از عوامل احتمالی سقوط این هواپیما باشد.
با این حال سرپرست سازمان حمل و نقل هوایی روسیه گفت هنوز زود است درباره علت سقوط گمانه زنی شود.
الکساندر نرادکو به تلویزیون روسیه گفت: “این حرفها بر هیچ گونه واقعیتهای صحیح استوار نیست.”
البته او پیشتر تایید کرد که این هواپیما پیش از سقوط در ارتفاع بالا تکه تکه شده بود.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر هم در مصاحبهای با بی بی سی گفت که هنوز قضاوت درباره علت حادثه زود است.
او ادعای گروههای افراطی تروریستی دایر بر ساقط کردن هواپیما را “تبلیغات” خواند: “این راهی برای آسیب زدن به ثبات و امنیت مصر و وجهه مصر است.”
“عامل خارجی تنها دلیل منطقی”
پیشتر یک مقام رسمی شرکت هوایی متروجت (کاگالیماویا) گفت هیچ پیامی در خصوص نقص فنی هواپیما میان خدمه و برج مراقبت رد و بدل نشده است.
الکساندر اسناگوفسکی، رئیس این شرکت گفت: “تنها دلیل منطقی این میتواند باشد که عاملی خارجی علت سقوط بوده است.”
در نشستی خبری که در مسکو برگزار شد، السکاندر اسمیرنوف، معاون رئیس این شرکت خطای خلبان و نقص فنی هواپیما را رد کرد.
به گفته اسمیرنوف این هواپیما پیش از سقوط سرعتش کم شده و به سرعت ارتفاعش کاهش یافته و هیچ تلاشی از سوی خدمه برای گزارش وضعیت هواپیما صورت نگرفته است.
یک مقام مسئول دیگر در این شرکت گفته است که دم این هواپیما که در سال ۲۰۰۱ آسیب دید، تعمیر شده بود، اما نمیتواند علت سانحه اخیر باشد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه سقوط هواپیما را “یک تراژدی عظیم” خوانده و آن را به خانواده قربانیان تسلیت گفته است.
او گفت: “بدون شک باید همه تلاش های ممکن برای ایجاد تصویری دقیق از حوادث صورت گیرد تا بدانیم چه اتفاقی افتاده و براساس آن واکنش نشان دهیم.”
گروههای تروریستی که خود را وابسته به گروه موسوم به داعش میدانند در شبکههای اجتماعی ادعا کردهاند که آنها این هواپیما را هدف قرار دادهاند، اما روسیه و مصر ادعای آنها را رد کردهاند.
شریف اسماعیل، نخست وزیر مصر گفته است که امکان ندارد هواپیمایی در ارتفاع ۳۱ هزار پایی (۹۴۵۰ متر) هدف سلاحهایی که در اختیار شبهنظامیان داعش است قرار بگیرد.
مقامات این دو کشور گفتهاند که نقص فنی احتمالا دلیل سقوط بوده است.
در پی این سانحه، چند شرکت هوایی از جمله ایرفرانس، امارات و لوفتهانزا، اعلام کردند که تا زمان به دست آمدن اطلاعات بیشتر در مورد علت سقوط این هواپیما، از پرواز بر فراز شبه جزیره سینا خودداری میکنند.
سخنگوی شرکت هواپیمایی متروجت تاکید کرده که این هواپیما که ۱۸ سال از عمر آن می گذشت، “به طور کامل و صد درصد” مناسب پرواز بود و خلبان ۱۲ هزار ساعت سابقه پرواز داشت.