مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران در بازدید از روند داوری آثار هنرمندان صنایع دستی که ۱۲ آبانماه در عمارت کوشک برگزار شد، سری هم به دیگر قسمتهای این بنای تاریخی ثبتی زد و درباره حریم آن صحبت کرد.
رییس مرکز میراث ناملموس – یدالله پرمون – با گلایه از همسایههای اطراف عمارت کوشک به مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران بیان کرد: این ساختمان در حال حاضر بسیار ناامن است و به عبارتی محل تجمع معتادان و دزدها شده و از نظر بهداشتی هم مشکل دارد، چون تبدیل به زبالهدانی شده است. نمیتوان آن را اجاره کرد تا بتوانیم از آن استفاده کنیم.
او ادامه داد: از طرفی ساختمان دیگری که به مهنا معروف است، متعلق به خانم مهنا است. به نظر میرسد این خانم تمایل به فروش ملک دارد. یکبار هم در اینباره صحبت کرده است، اگر آن ساختمان خریداری شود، میتوانیم آن را به ساختمان کوشک اضافه کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران درباره ساختمان قدیمی کنار عمارت کوشک که زمانی کارخانه بوده است، گفت: قبل از انقلاب این ساختمان متعلق به کارخانه تولید برخی نوشیدنیها به نام «شمس» بوده است.
خسرو آبادی بیان کرد: صاحب ملک تصمیم داشت ساختمان جدیدی را بسازد، به همین دلیل پیشنهاد ساخت در شورای فنی مطرح و رد شد. ما به صاحب ملک گفتهایم اگر میخواهد، در همین سطح و ارتفاع به آن تراکم ساخت داده میشود. اما مد نظر مالک این بود که ۶۰ درصد کل بنا را بسازند و بالا بیایند و ما این اجازه را ندادیم. چون عمارت کوشک اثر ثبتی است، فاصلهای که در حال حاضر وجود دارد منطقی است. به نظر میرسد در حال حاضر مالک بنا از ساخت ملکاش پشیمان شده است.
او همچنین درباره خرید خانه مهنا نیز اظهار کرد: سازمان زیباسازی چنین خانههایی را میخرد و ما میتوانیم این موضوع را نیز به سازمان زیباسازی معرفی کنیم.
عمارت «کوشک» یا خانه «شقاقی» متعلق به «حسین شقاقی» بوده که حدود ۸۰ سال پیش، زمانی که از آلمان به ایران برمیگردد، آن را ساخته است. قبل از انقلاب اسلامی، این بنا توسط مالکش به یک شرکت فروخته شد، این شرکت پس از انقلاب منحل و اموال آن که در رهن بانک بود، خریده و به سازمان میراث فرهنگی منتقل شد.
این بنای تاریخی پس از ثبت در فهرست آثار ملی، مدتی به عنوان ساختمان واحد آموزش هنرهای سنتی مدیریت میراث فرهنگی تهران مورد استفاده بود و از آغاز ریاست اسفندیار رحیممشایی بر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، به ستاد تبلیغات و نمایشگاهها داده شد و سرانجام در اواخر ریاست حمید بقایی در سازمان میراث فرهنگی زیر نظر نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت.
این بنا که متعلق به دوره پهلوی اول است، در شمالیترین بخش منطقه ۱۲ تهران، خیابان کوشک حد فاصل فردوسی و لالهزار قرار دارد. این خانه را اغلب با عنوان خانه کوشک میشناسند. این بنا شامل زیرزمین، همکف، طبقه اول و کلاه فرنگی است. عمارت کوشک دارای تزئیناتی چون نقاشی دیواری، آینهکاری، گچبری و نمای کاشیکاری است.
عمارت کوشک در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.