فایننشال تایمز نوشت: توافق هسته ای میان ایران و ۱+۵، گام به گام پیشرفت می کند و فارغ از بحث های سیاسی ،چشم انداز لغو تحریم های ایران بسیار روشن است. اما این چشم انداز، چه تاثیری بر بازار نفت خواهد داشت؟
به این پرسش، باید از دو منظر زمانی پاسخ داد؛ نخست تا پایان سال ۲۰۱۶ و سپس تا سال ۲۰۲۰ میلادی. در بازه زمانی نخست (تا پایان ۲۰۱۶) تقریبا این اجماع وجود دارد که ایران تا آن تاریخ می تواند روزانه ۴۰۰ هزار بشکه بر تولید نفت خود بیافزاید. افزون بر این، چنانکه سازمان اطلاعاتِ انرژی در آمریکا برآورد کرده است، تولید بیش از این میزان، تا تاریخ یادشده، به دلیل اشباع بازار، خریدار نخواهد داشت.
با این حال، بازار نفت در درازمدت، وضعیت بهتری خواهد داشت. برخی تحلیل ها پیش بینی کرده اند که تحریم های غیرهسته ای ایالات متحده، جلوی سرمایه گذاری شرکت های نفتی در ایران را بگیرد. اما در عمل، متغیرهایی وجود دارد که ممکن است شرایط را جور دیگری رقم بزند.
متغیر دیگری که شرایط را تغییر داده، سیاست های خارجی ایران است. تهران برای نخستین بار، به یک بازیگر فعال در سوریه تبدیل شده است و دستکم آمریکا و اروپا از نقش فعال تر ایران در منطقه استقبال خواهند کرد؛ بویژه آنکه این فعالیت به معنای همکاری برای استقرار نظم در مناطقی باشد که بشدت بی ثبات هستند.
اما تمایل به گشایش در بازار نفت، تنها به ایران محدود نیست و شرکت های بزرگ نفتی در جهان نیز به این کشور به عنوان نقطه امیدی برای دسترسی به منابع گسترده زیرزمینی می نگرند. میدان های نفتی ایران شناخته شده هستند و توسعه آنها هزینه زیادی نمی خواهد. همچنین، ایران نسبت به بسیاری از سرزمین های تولیدکننده نفت، کشوری منظم و امن است. این یعنی، ایران سرزمینی آرمانی برای شرکت های نفتی خواهد بود؛ بویژه این موضوع در مورد غول های نفت جهان که برای تولید در منابع جدید با مشکل رو به رو هستند، صدق می کند.
این درست است که بسیاری از شرکت های بزرگ جهان به دلیل فعالیت در آمریکا، تمایل ندارند از سوی واشنگتن تحریم شوند؛ اما واقعیت دیگر این است که شرکت های آمریکایی هم نمی خواهند همه عرصه رقابت در ایران را به رقیبان خارجی خود واگذار کنند. در شرایطی که آرامش سیاسی برقرار باشد، طبیعی است که شرکت های بزرگ آمریکایی برای لغو تحریم ها روی دولت خود فشار می آورند.
این روزنامه انگلیسی پیش بینی کرد که سرمایه گذاری روی صنایع نفتی ایران، در سال جدید میلادی آغاز شود. همچنین اگر شرایط عادی باشد، تولید ۴٫۵ یا حتی ۵ میلیون بشکه نفت در روز در سال ۲۰۱۸ منطقی خواهد بود. سپس موضوع دیگری، این بار درون اوپک برای رقابت بر سر تعیین سقف تولید آغاز خواهد شد . هیچیک از داده های این مقاله، بازگشت به قیمت های نجومی نفت در کوتاه مدت را پیش بینی نمی کند.