به نقل از سایت روزنامه رأی الیوم، از جمله مهمترین سؤالات این است که اکنون سرنوشت مداخله نظامی مصر چه میشود؟ آیا عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهور مصر گزینه نظامی را کنار میگذارد؟ سرنوشت اختیاری که پارلمان مصر به سیسی برای مداخله داده، چه میشود؟
کارشناسان در گفتگو با عربی۲۱ تأکید کردند: توافق آتشبس طرفهای لیبیایی، عبدالفتاح سیسی و پارلمانش را در تنگنا و بحران قرار داده چه از طریق نواختن طبل جنگ در مصر یا تأکید توافق بر اینکه مصر صرفا یک تابع است. سیسی صرفا یک مجری است که برای راضی کردن کشورهای بزرگ و رژیم صهیونیستی تلاش میکند.
دولت وفاق لیبی با ریاست فائز السراج جمعه از آتشبس در سرتاسر این کشور خبر داد. عقیله صالح، رئیس پارلمان طبرق در شرق لیبی نیز آتشبس را تأیید کرد.
در این راستا جمال حشمت، از نمایندگان سابق پارلمان گفت، آنچه سیسی را متوقف کرد فشارهای آمریکا برای رسیدن به این توافق بود. وی قصد داشت عملیاتی را که از سوی یکی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و روسیه و فرانسه به مصر محول شده بود برای ممانعت از پیشروی نیروهای دولت وفاق ملی لیبی به سرعت انجام دهد و این یک تلاش فرسایشی هم برای نیروهای مصری و هم برای نیروهای ترکیه بود که از نیروهای دولت وفاق ملی حمایت میکند.
حشمت گفت: من معتقدم که رفتن به جنگ از سوی مصر جدی بود اما به خاطر آمریکا متوقف شد اما گروههای استعمارگر از وجود ارتش مصر در معادله برای اتمام طرح با مقابله بین دو کشور مسلمان منطقه یعنی مصر و ترکیه بینیاز نخواهند شد.
وی درباره در تنگنا قرار گرفتن سیسی بعد از این توافق گفت: این مسئله برای مزدوری که استقلال و منابع و زمین کشورش و حتی مردمش را در راه اهداف حامیان مالیاش و اربابانش در رژیم صهیونیستی قربانی کرده، تنگنایی نبوده است.
احمد الجواد، رئیس حزب “البدیل الحضاری” گفت: سازمان ملل، آلمان، روسیه، ایتالیا و کانادا از این آتشبس استقبال کردند و همین مسئله سیسی را واداشت تا وی نیز از آتشبس استقبال کند. تاکید دولت وفاق بر اینکه تصرف در درآمدهای نفتی تنها بعد از رسیدن به توافقهای سیاسی فراگیر ممکن است، باعث میشود سیسی، فرانسه، روسیه و امارات فرصت مانور دادن یا اشاره مجدد به جنگ را نداشته باشند. سیسی تنها گزینهای که در اختیار دارد رفتن در همان مسیری است که دیگران میروند.
وی گفت: همه جهان میدانند که ورود مصر به جنگ با ترکیه در لیبی تصمیم سیسی نیست بلکه تصمیم رژیم صهیونیستی است. صرفنظر از اینکه این توافق سیسی را از مشکل ورود به جنگ لیبی نجات داد اما یک حقیقت وجود دارد و آن اینکه سیسی بازیچه دست دشمنان ترکیه است که هر زمان و هرجا بخواهند از او استفاده میکنند.
از سوی دیگر عادل الشریف، سرهنگ سابق ارتش مصر گفت: اعلام زودهنگام سیسی درباره موافقت به این معناست که اظهارات وی درباره ورود به جنگ لیبی صرفا تهدید بود نه بیشتر و از مدتها پیش چه بسا یک هفته بعد از اعلام خطوط قرمز مصر در لیبی کنار گذاشته شد.
الشریف درباره موافقت پارلمان و دادن اختیار به سیسی گفت: این اقدام پارلمان و حتی خود پارلمان هیچ ارزشی ندارد. واضح است که تمام طرفها در لیبی چند گام به عقب برداشتهاند. معمولا ترکیه در معرض فشارهایی از سوی روسیه، آمریکا و اروپا قرار میگیرد برای همین توقف عملیات نظامی و مذاکره برای کنار گذاشتن خلیفه حفتر، فرمانده ارتش “ملی” لیبی و توقف عملیات در مناطق الجفره و سرت و حل و فصل درآمدهای نفت به نفع ترکیهایها است و به نظر من همدستی برای تقسیم لیبی بین شرق و غرب وجود دارد.
سید ابوالخیر، کارشناس روابط بین المللی و استاد سابق دانشگاه عمر مختار گفت: سیسی مجبور شد گزینه نظامی را کنار بگذارد چراکه گروههای بین المللی فعال در صحنه با ورودش مخالفت کردند چراکه ورود به جنگ هیچ فایدهای ندارد بلکه تنها بار سنگینی خواهد بود. آمریکا و روسیه به مصر درباره مداخله و رویارویی با ارتش ترکیه در لیبی هشدار داده بودند.
وی گفت: واگذاری اختیار به سیسی از سوی پارلمان تنها یک پیام برای داخل بود نه خارج. توافق لیبی مصر را که تمایلی به مداخله در لیبی نداشت، نجات داد.
انتهای پیام