به نقل از خبرگزاری رویترز، یکی از مقام های ارشد وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، واشنگتن در حال بررسی وضع تحریمهایی علیه هفت شخص حقیقی است که گفته میشود در تقلب انتخاباتی و خشونت علیه معترضان در بلاروس نقش داشتند.
وی گفت: این اقدام علیه افرادی است که آرای مردم را دزدیدند و علیه اعتراضات صلح آمیز که بیانگر آزادیهای بنیادین است، خشونت به خرج دادند.
لیتوانی، لتونی و استونی علیه لوکاشنکو و ۲۹ مقام دیگر بلاروس ممنوعیت سفر وضع کردهاند. اتحادیه اروپا نیز در حال بررسی فهرستی از افرادی است که باید به دلیل اقدامات خشونت آمیز و دست داشتن در تقلب انتخابات ریاست جمهوری بلاروس تحریم شوند.
سازمان ملل: دولت بلاروس صدها نفر از مخالفان سیاسی را شکنجه کرده است
کارشناسان سازمان ملل دولت بلاروس را به بدرفتاری با مخالفان و شکنجه زندانیان سیاسی متهم کردهاند. مطابق اسناد بیش از ۴۵۰ نفر شکنجه شدهاند. دستکم شش نفر از معترضان ناپدید شدهاند.
کارشناسان سازمان ملل دولت الکساندر لوکاشنکو را به برخورد خشن و بیرحمانه با شرکتکنندگان در تظاهرات اعتراضی متهم کردهاند.
به گفته کارشناسان سازمان ملل آنها اسنادی در دست دارند که نشان میدهد دولت از انتخابات ریاست جمهوری تاکنون بیش از ۴۵۰ مورد شکنجه و بدرفتاری با مخالفان سیاسی مرتکب شده است؛ انتخاباتی که در نهم اوت برگزار شد و نتایج آن با اعتراضات گسترده روبرو گشت.
در هفتههای گذشته حدود ۶۵۰۰ نفر از معترضان دستگیر شدهاند که بسیاری از آنها حتی در تظاهرات شرکت نداشتند یا مانند خبرنگاران تنها برای تهیه گزارش به خیابان رفته بودند. از شش نفر از دستگیرشدگان هیچ نشانی در دست نیست.
روز سهشنبه (اول سپتامبر) و در آغاز سال تحصیلی، صدها دانشجو و دانشآموز به خیابان رفتند و علیه حکمرانی ۲۶ ساله لوکاشنکو شعار دادند.
عده قابل توجهی از معترضان دانشجو هستند که رژیم را با دشنام “فاشیست” مورد خطاب قرار میدهند و در عین حال مراقب هستند به هیچ خشونتی دست نزنند و به مأموران برای مداخله بهانه ندهند.
معترضان خواهان گفتوگو با حکومت هستند اما دولت لوکاشنکو تاکنون از برقراری هرگونه دیالوگ با مخالفان خودداری کرده است.
بنا ها در روزهای اخیر از خشونت سرکوبگرانه مأموران رژیم به نسبت روزهای اول اعتراضات تا حدی کاسته شده است.
دعوت به اعتصاب سراسری
نیروهای اپوزیسیون کارمندان ادارات را در سراسر کشور به اعتصاب فراخواندهاند.
بنا هایی که در اینترنت منتشر شده، در شهر صنعتی گرودنو، در نزدیکی مرز لهستان، کار اداری به طور کامل متوقف شده است.
در پایتخت بسیاری از کارکنان و کارمندان به جای رفتن به اداره با تابلوهایی با شعار “همبستگی” به خیابان رفتند.
رسانههای محلی، روز سهشنبه اعتراضات دیگری نیز در دو واحد بزرگ صنعتی بلاروس بر پا شد. این دو واحد، دو کارخانه تراکتورسازی در مینسک هستند که به سبک کار کارخانهها در نظام اقتصادی شوروی پیشین فعالیت میکنند. کارکنان شهرک فناوری هایتک بلاروس در مینسک نیز به راهپیمایی این افراد پیوستند.
بسیاری از مردم بلاروس نسبت به درستی انتخاباتی که در ۹ اوت برگزار شد، تردید دارند و آن را آلوده به تقلب میدانند.
بنا به نتیجه رسمی انتخابات الکساندر لوکاشنکو، پس از ۲۶ سال حکمرانی ، بار دیگر با کسب بیش از ۸۰ درصد آرا به پیروزی رسید.
سوتلانا تیخانوفسکایا، رقیب لوکاشنکو در انتخابات ریاست جمهوری که به طور رسمی گفته شد تنها حدود ۱۰ درصد آرا را به دست آورده، از بیم دستگیری خود و فرزندانش به کشور همسایه لیتوانی گریخته است.
تیخانوفسکایا همچنان از دور به هدایت جنبش اعتراضی ادامه میدهد، زیرا اعتقاد دارد که حکومت لوکاشنکو “از نظر مردم بلاروس و در نگاه جهان دیگر هیچ مشروعیتی ندارد”.
در همین حال، سوتلانا تیخانوفسکایا، رهبر اپوزیسیون بلاروس در سخنرانی کمسابقه به انتقاد از استراتژی یک گروه از اپوزیسیون پرداخت . او در حرکتی نادر، از شورای اپوزیسیون که به هدف گذار مسالمتآمیز قدرت سیاسی در بلاروس تشکیل شده، انتقاد کرد.
وی افزود: شورای اپوزیسیون نباید توسط یک حزب اداره شود.
ماریا کولسنیکووا، رهبر شورای اپوزیسیون و گروه حامیان ویکتور باباریکو، نامزد انتخابات ریاست جمهوری که هم اکنون در زندان است، از تشکیل حزبی به نام «با هم» خبر دادند، اما تیخانووسکایا روز سه شنبه گفت که شورای اپوزیسیون «نباید تحت حاکمیت یک حزب سیاسی باشد». او همچنین گفت که هدف اعضای اردوی باباریکو و کولسنیکووا که اصلاح قانون اساسی اعلام شده، در واقع «انحراف» از هدف واقعی اپوزیسیون یعنی برکناری لوکاشنکو و برگزاری مجدد انتخابات است.
لوکاشنکو معترضان را “جاسوسهایی” خوانده که از جانب خارج حمایت میشوند.
اگرچه اختلافها میان گروههای مختلف اپوزیسیون بلاروس احتمالا به آغاز شکاف در میان این گروهها منجر شده است اما با این وجود موج تازهای از اعتراضات این کشور را در بر گرفته است.
انتهای پیام