مراسم روز آمار و برنامهریزی سال ١٣٩٩ روز پنجشنبه تحت تاثیر شرایط ناشی از همهگیری ویروس کرونا با حضور حسینزاده، رئیس مرکز آمار ایران، پور محمدی، معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور، روشنفکر، نماینده یاسوج در مجلس و نایبرئیس فراکسیون عشایر مجلس شورای اسلامی، امید علی پارسا، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور و علائیمقدم قائممقام سازمان امور عشایر کشور برگزار شد.
ورود به قرن جدید با حکمرانی دادهها در نظام آماری نوین
حسینزاده در ابتدای این مراسم با اشاره به شعار امسال روز آمار و برنامه ریزی با عنوان «ورود به قرن جدید با حکمرانی داده ها در نظام آماری نوین» و این که در آستانه ورود به قرن ١۵ هجری موضوع حکمرانی داده و انقلاب داده بیش از هر زمان دیگری مطرح است، افزود: حکمرانی داده بدون توجه به حکمرانی مبتنی بر شواهد و داده محور امکان پذیر نیست.
وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم راه اندازی سامانه های اطلاعاتی و اتصال آنها به یکدیگر گفت: این مساله به عنوان نظام تبادل داده ای که یکی از مصادیق سرشماری های ثبتی مبنا در کشور می باشد در حال حاضر در کشور مطرح است.
وی خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین موضوعات و گرایش های مسلط نظام های آماری در دنیا در بحث نوین سازی نظام های آماری تهیه و تولید آمارهای رسمی از طریق استفاده از شیوههای ثبتی مبنا و استفاده از منابع دادهای جدید نظیر مه دادهها، داده های آزاد و امثال آن است.
حسین زاده با بیان این که برای اجرای سرشماری های ثبتی مبنا در کشور مصوبه ای قانونی داریم که بر اساس آن مقرر شده است، اولین سرشماری ثبتی مبنا در سال ١۴٠۵ اجرا شود تصریح کرد: این سرشماری از مزایای بسیاری از جمله کاهش هزینه ها، صرفه جویی در منابع، کاهش بار پاسخگویی، بهنگام بودن داده ها و اطلاعات آماری و خروجی های متنوع برخوردار است که دقیقاً با اصل بهره وری یعنی ارایه آمارهای با کیفیت تر، بهنگام تر در تواتر زمانی و در مناطق جغرافیایی کوچک تر و پوشش آمایش سرزمین و برنامه ریزی منطقه ای تطابق کامل دارد.
رییس مرکز آمار اظهار امیدواری کرد تا با تشکیل ستاد ملی سرشماری ثبتی مبنا به ریاست سازمان برنامه و بودجه و نمایندگان دستگاه های اجرایی، مرکز آمار بتواند داده های ثبتی جمعیت را در پایگاه های مرکز آمار دریافت نماید تا جریان تبادل و انتقال ریز داده ها تسهیل شود تا در نهایت این جریان داده برای بهینه کردن دولت الکترونیک و حمکرانی داده ها مطابق با تاکیدات مقام معظم رهبری ارزش افزوده و پتانسیل های جدیدی در کشور تولید کند.
وی با اشاره به این که در دوره های پیشین سرشماری عشایر کوچنده بصورت سنتی و کلاسیک تنها بصورت حضوری انجام می شد افزود: با حمایت سازمان امور عشایر و همت همکاران بدون اجرای سرشماری حضوری نتایج ثبت پایه جمعیت عشایر امروز رونمایی می شود. این رویداد یک و الگوی خوبی از انجام سرشماری ثبتی مبنا در یک مقیاس کوپک است.
مرکز آمار عقل منفصل سازمان برنامه و بودجه کشور
در ادامه پور محمدی، معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بوجه کشور، با ذکر اهمیت و سابقه طولانی آمار در فرهنگ و ادبیات تاریخی و اشعار گذشته کشور، تفکر آماری را ریشه در فرهنگ ایرانی دانست و گفت: در عرفان ایرانی هم روح اندازه گیری وجود دارد که مشخصه دنیای مادی را اعداد و اضداد، اندازه و آمار و ارقام می داند.
معاون امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بوجه کشور با اشاره به این که میلیاردها داده و دیتا درباره انسان وجود دارد که از طریق اندازه گیری های آماری و بواسطه علم آمار بخشی از این اطلاعات قابل استخراج می شود، گفت: روح اندازه گیری و پرداختن به جزییات از زمان رنسانس به بعد مطرح شد که هر کسی بر اندازه گیری مسلط بشود قدرتمند می شود.
پورمحمدی با اشاره به این که شناخت طبیعت جز از راه داده و آمار امکانپذیر نیست، شناسایی روند های کوتاه مدت و طولانی مدت و پیش بینی های اقتصادی و مالی و پیش بینی میزان سرمایه گذاری و بررسی ویژگی های جمعیتی مناطق را با روش های آماری قابل ارزیابی و بررسی ارزیابی کرد.
وی با بیان این که اگر کشوری بخواهد به توسعه اقتصادی و اجتماعی برسد باید برنامه ریزی مبتنی بر آمار و داده داشته باشد تصریح کرد: با آمارها می توان به برنامه ریزی قدرتمند و امکان تسلط بر طبیعت و چیره شدن بر مشکلات و نابسامانی های کنونی و آینده دست یافت.
پورمحمدی در پایان با بیان این که مرکز آمار به عنوان یکی از بازوهای سازمان مدیریت و عقل منفصل سازمان برنامه و بودجه قادر است به این سازمان جهت و خط بدهد خاطر نشان کرد: حسب اهمیت آمار و اطلاعات در عصر داده ها و ارتباطات، آن چه نیاز این سازمان است از لحاظ حقوقی، مالی و مقرراتی انجام شود با استفاده از اجرای سرشماری ثبتی مبنا با محوریت مرکز آمار قصد داریم تمامی اطلاعات اقتصادی کشور را تجمیع کنیم.
محرومیت ها و کمبودهای عشایر تا حدود زیادی بر طرف شده است
نماینده یاسوج در مجلس و نایب رئیس فراکسیون عشایر مجلس شورای اسلامی که از حاضران در این مراسم بود، با بیان این که عشایر مورد تفاخر کشور بوده و در عین حال از محروم ترین و مظلوم ترین اقشار جامعه هستند، گفت: از این که اولین سرشماری ثبتی مبنای کشور برای جامعه عشایری برنامه ریزی شده است خرسندیم. در دنیای مدیریت و برنامه ریزی، آمار صحیح جزو عناصری است که کارآیی و اثر بخشی سازمان را بهتر می کند و هر چقدر که سازمانی آمارهای صحیح و دقیق داشته باشد، برنامه ریزی صحیح تری در آن سازمان وجود خواهد داشت و در مورد عشایر نیز هرچه آمار دقیق تری در اختیار قوه مقننه قرار گیرد، مسلما رسالت و اهداف فراکسیون عشایر بیشتر محقق خواهد شد.
وی افزود: ما این توقع را داریم که همچنان که سرشماری ثبتی مبنا از جامعه عشایری شروع شده است، از نظر بودجه و اعتبار نیز، بیشتر در نظر گرفته شوند؛ چرا که مسئولین نظام باید قدردان آنها بوده و به دنبال آن باشند که هر چه بیشتر محرومیت عشایر کاهش یابد.
روشنفکر ادامه داد: خوشبخانه در ۴ سال گذشته بر اساس گزارش دست اندرکاران امور عشایر، محرومیتها و کمبود های عشایر تا حدود زیادی بر طرف شده است.
۲۵درصد از نیاز گوشت قرمز کشور توسط عشایر تولید می شود
قائم مقام سازمان امور عشایر کشور در ادامه این مراسم، با تاکید بر این که جامعه عشایر کشور نقش بسیار مهمی در امنیت غذایی و خود کفایی کشور ایفا میکنند، افزود: ٢۵ درصد از گوشت قرمز کشور، توسط عشایر تولید میشود. به عبارت دیگر نیاز کشور به طور سالانه، حدود ٩٠٠ هزار تن است که ٢۵ درصد آن که حدود ٢٠٠ هزار تن میباشد، توسط عشایر و با استراتژی کوچ تولید میشود. یعنی یک نفر از عشایر، گوشت مورد نیاز ١۶ نفر از جمعیت کشور را تولید می کند.
علائیمقدم ادامه داد: از سال ١٣٩۶ جلسات متعددی در رابطه با سرشماری ثبتی مبنا برای جامعه عشایر با مسئولین ذیربط برگزار شده و در نهایت به انعقاد تفاهم نامه با مرکز آمار ایران برای اجرای آن منتج شده است و امروز شاهد آن هستیم که یکی از کم بضاعت ترین اقشار کشور، در یکی مهمترین پروژه های علمی و فناوری کشور همکاری کرده اند.
وی افزود: نتایج ثبت جمعیتی عشایر نشان دهد که تعداد خانوارها در عشایر افزایش داشته است که این امر نشان دهنده افرایش شاخص های برخورداری عشایر و همچنین تحولات اداری و ارائه تسهیلات کم بهره به عشایر بوده است.
در پایان جلسه از ثبت پایه جمعیت عشایر کشور که از روش ثبتی مبنا با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی سایر دستگاهها و با مشارکت مرکز آمار ایران و سازمان امور عشایر انجام شد و نیز نسخه جدید درگاه ملی آمار رونمایی شد. همچنین برترینهای حوزه آمار در این مراسم معرفی شدند.
انتهای پیام