علوی گفت: اگر انتقال بیماری از یک فرد آلوده به فرد دیگر کمتر از یک باشد، یعنی به تدریج بیماری نزولی و ناپدید میشود اما هر چه آرزیرو یعنی میزان انتقال بیماری از یک فرد آلوده به افراد دیگر بالاتر برود، یعنی قدرت انتشار بیشتر شده است. متاسفانه قدرت انتشار بیماری کووید – ۱۹ بیشتر شده است.رئیس مرکز بهداشت خوزستان افزود: از سوی دیگر، الگوی قبلی بیماری در خیابان و محلهها بوده که اکنون به خانوادهها رسیده است. قبلا شاید یکی دو نفر از هر خانواده مبتلا میشدند اما اکنون تقریبا همه مبتلا میشوند و مراجعه به بیمارستانها خانوادگی شده است.وی بیان کرد: تغییر دیگر بیماری این است که مبتلایان به کرونا مجددا به کرونا مبتلا شدهاند، یعنی تغییرات آنتیژن ویروس موجب شده آنتیبادی که قبلا ایجاد شده بود، دیگر ویروس را نشناسد و فرد مجددا مبتلا شود. قبلا زمانی که دوباره علائم در افرادی بروز پیدا میکرد گفته میشد که این علائم ادامه عفونت قبلی است اما اکنون معتقد شدهاند که میتواند عفونت جدید باشد. میزان مرگ و میر مبتلایان نیز افزایش یافته است.علوی تصریح کرد: اوایل تعداد بیماران کم بود بنابراین تنوع علائم بالینی نیز کمتر بود اما اکنون که تعداد مبتلایان در خوزستان به حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر رسیده است، تغییرات علائم بالینی نیز با این تعداد بیمار، بیشتر شده است.
وی با اشاره به راههای تشخیص بیماری کووید – ۱۹، گفت: یک راه تشخیص بیشتر وجود ندارد و آن هم روش تست مولکولی از ترشحات بینی یا حلق است. گاهی اوقات برای بیماران آزمایشهای عجیب و غریب نوشته شده است در حالی که این آزمایشها هیچ نقش و ارزشی در تشخیص بیماری ندارند؛ یکی از این تستها، تستهای سرولوژی است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: تستهای سرولوژی برای مطالعات اپیدمولوژیک انجام میشوند و هیچ زمانی از تست سرولوژی برای تشخیص کرونا استفاده نمیشود. این تستها تنها هزینههای زیادی به خانوادهها و بیمهها تحمیل میکنند.وی افزود: تنها تستی که ارزش و توان تشخیص دارد، تست مولکولی است که میزان شناسایی بیماری این تستها نیز بر اساس نوع کیتهای ساختهشده، متفاوت است.علوی گفت: در علم پزشکی، حساسیت نشاندهنده تعداد بیماران و ویژگی، نشاندهنده انسانهای سالم است. تستی ارزش دارد که حساسیت و ویژگی آن بالا باشد. تست فعلی خوب است اما متاسفانه حساسیت آن تنها ۳۰ تا ۶۰ درصد است. از هر ۱۰۰ بیمار که نمونهگیری میشوند، بیماری کمتر از نیمی از آنها تشخیص داده میشود یعنی تست دیگر بیماران منفی کاذب میشود و اگر نمونه تکرار شود تا اندازه زیادی حساسیت را بالا میبرد.وی افزود: در برخی موارد، بیماران عفونت حاد و شدید دارند اما تست آنها منفی است. تعدادی از این موارد، بیماران کووید – ۱۹ هستند که ممکن است از زیر دست ما برای تشخیص خارج شوند و به همین دلیل در بسیاری از مواقع، این موارد را جزو موارد مثبت گزارش میکنند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: در حال حاضر واکسن یا داروی موثری برای بیماری کووید – ۱۹ وجود ندارد بنابراین صحبت از درمان، درست نیست و اطمینان کاذب به مردم میدهد و فکر میکنند در صورت ابتلا، درمان میشوند.وی افزود: درمان تنها در شرایطی انجام میشود که بیمار بدحال شده و یا در بیمارستان بستری باشد که در این شرایط نیز درمان بیمار، مراقبت است. اکنون گفته میشود تنها یک دارو برای بیماران بدحال کرونا وجود دارد و آن هم اکسیژن است.علوی با بیان اینکه اکثر موارد ابتلا به بیماری به علت حضور در تجمعات رخ داده است، تصریح کرد: مهمترین درمان، پیشگیری است. پرهیز از حضور در تجمعات، مراقبت از افراد حساس مانند افراد مسن و دارای بیماری زمینهای از اقدامات مقابلهای در برابر بیماری است. گام سوم، استراتژی شفا شامل شستوشوی دستها با آب و صابون یا ضدعفونی دستها، فاصلهگذاری یک تا دو متر و استفاده صحیح از ماسک است. چهارمین گام، استفاده از تهویه و ضدعفونی سطوح در محلهای تجمع و گام پنجم غربالگری افراد جامعه و ردیابی موارد تماس با مبتلایان به کرونا است.وی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، افزود: کرونا صد درصد تا دو سال آینده با ما خواهد بود اما میتوانیم در کنار آن، زندگی کنیم. پیشگیری از ابتلا به کرونا با رعایت پروتکلها امکانپذیر است اما فعلا این پروتکلها توسط بسیاری از مردم و بسیاری از اصناف رعایت نمیشوند. امیدوارم همه از خواب غفلت بیدار شویم زیرا کنترل بیماری از بیمارستانها و مطبها نمیگذرد و تنها در جامعه مقدور است.