خبر استعفای سخنگوی شورای نگهبان امروز حتی مدتی خبرهای ارسالی از وین درباره اعلام اجرای برجام را هم تحت الشعاع قرار داد. این اولین بار است که در آستانه برگزاری یک انتخابات یکی از مسئولان نظارتی انتخابات استعفا میدهد. اما این اولین بار نیست که ابراهیمیان تصمیم میگیرد دیگر سخنگوی شورای نگهبان نباشد. او که در سال ۹۳ به عنوان سخنگوی این نهاد نظارتی انتخاب شد، در تیرماه سال ۹۴ وقتی دوره یک ساله مسئولیتش به پایان رسیده بود، به جمع خبرنگاران آمد و با آنها خداحافظی کرد. نجات الله ابراهیمیان گفت که دیگر قصد ندارد سخنگوی شورای نگهبان باشد چراکه میخواهد به جای اینکه از جانب بقیه سخن بگوید، سخنگوی خودش باشد و بتواند اظهار نظر کند. حدود هشت هفته شورای نگهبان نشست خبری برگزار نکرد و پس از آن ابراهیمیان باز هم سخنگو باقی مانده بود.
او البته در نشستهای خبری و گفت و گوهای رسانهای هم عادت دارد که با تاکید بر اینکه دیگر به عنوان «سخنگوی شورای نگهبان» سخن نمیگوید، «اظهارنظر کارشناسی» خودش را مطرح کند. سخنانی که گاه در تعارض با تصمیمات و عملکرد سایر اعضای شوراست. به عنوان مثال ابراهیمیان وقتی به خبرآنلاین آمد، به اظهارنظرهای انتخاباتی برخی فقهای شورای نگهبان اعتراض کرد و گفت: «بهتر است اعضای شورای نگهبان مثل مقام معظم رهبری انتخابهای سیاسی خود را مخفی کنند و فقط در ورق رأی آن را نشان دهند و در تریبونها، انتخابهای سیاسی خود را فریاد نزنند». او این وضعیت را برای نمایش عدالت کافی ندانست.
حالا پس از استعفای ابراهیمیان در فضاهای مجازی گمانه زنیهایی مبنی بر اختلاف نظر او با سایر اعضای شورای نگهبان مطرح شده است. به خصوص که این استعفا در روزی صورت گرفته که قرار است نتیجه تایید صلاحیتهای داوطلبین کاندیداتوری در مجلس شورای اسلامی اعلام شود. به گفته سیامک ره پیک، سخنگوی هیات نظارت قرار بود این نتیجه تا پایان وقت اداری امروز اعلام شود اما ساعتی پس از پایان ساعت اداری به جای خبر تایید صلاحیتها، خبر استعفای ابراهیمیان منتشر شد. البته روابط عمومی شورای نگهبان تاکید کرد که این استعفا را نپذیرفته است. ابراهیمیان حدس میزده که با این واکنش رو به رو شود و احتمالا از همین رو پیش از اظهار نظر سایر اعضا، گفته بود که استعفایش نیازی به پذیرش ندارد.
اما نجات الله ابراهیمیان کیست که استعفای او خبرساز شده است؟ عضو حقوقدان شورای نگهبان اکنون ۵۰ سال است، او که متولد تنکابن است، تحصیلات دانشگاهی خود را در تهران و فرانسه پی گرفته است. ابراهیمیان در سال ۱۳۶۳ وارد دانشکده علوم قضایی شد و به عنوان کارآموز قضایی به استخدام قوه قضاییه درآمد. دوره کارشناسی را در مدت ۳ سال و نیم به پایان برد و سپس تحصیل خود را در مقطع کارشناسی ارشد و در رشته حقوق خصوصی در دانشگاه تهران آغاز کرد. وی، در پنجمین سال خدمت، در آزمون اعزام دانشجو به خارج در مقطع دکترای حقوق پذیرفته شد و پس از حدود ۵ سال تحصیل، موفق به اخذ دیپلم عالی زبان فرانسه، کارشناسی ارشد حقوق خصوصی و دکترای حقوق تعهدات از کشور فرانسه شد.
وقتی به ایران بازگشت هم همچنان در قوه قضائیه بود و مسئولیتهایی همچون دادیار دادگستری، ریاست شعب دادگاه عمومی و مستشاری، ریاست شعب دادگاه تجدید نظر استان تهران، مدیرکل امور پارلمانی وزارت دادگستری و معاون دادستان انتظامی قضات را تجربه کرده است. او همچنین عضو هیأت علمی و استادیار دانشگاه شهید بهشتی است. تیرماه سال ۹۲ نقطه عطفی در زندگی او بود چراکه به عنوان یکی از کاندیداهای حقوقدان شورای نگهبان ازسوی رئیس قوه قضائیه به مجلس پیشنهاد شد و ۱۳۰ رای نمایندگان پایش را به این نهاد نظارتی باز کرد.