نزدیک به نیمی از گردشگران ورودی به ایران در سال گذشته عرب بودهاند، گردشگرانی که سفرشان به ایران با تهدید دولت عربستان و تشدید روابط سیاسی میان دو کشور همراه شده است. اوضاع فعلی، برخی گمانهزنیها را به این سمت برده که گردشگری زیارتی ایران، روزهای پر التهابی را پیش رو خواهد داشت.
پس از آنکه دولت عربستان، پروازهای محدود خود بین شهرهای دمام به تهران و مشهد را لغو کرد، بحرین نیز وارد عمل شد و تمام پروازهای مشترک با ایران را متوقف کرد. با آن که روابط دیپلماتیک ایران با کشورهایی چون کویت، قطر و امارات هنوز قطع نشده، اما برخی کارشناسان و فعالان گردشگری با نادیده گرفتن جمعیت میلیونی که هر سال از عراق به مشهد سفر میکند، بر این باورند که اصلیترین قطب گردشگری زیارتی ایران با سیر نزولی همراه خواهد شد.
اکبر غمخوار، عضو انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی تهران به خبرنگار گردشگری ایسنا گفت: سال گذشته ۵۵ هزار نفر از شیعیان عربستان برای زیارت حرم مطهر امامرضا (ع) به مشهد سفر کردند، اما حالا با توجه به سیاست دولت عربستان برای محدود کردن سفر اتباعاش به ایران و جریمههای نقدی که به این منظور در نظر گرفته، ورود این گروه از گردشگران که روند ورود آنها در حال صعود بود، حالت نزولی پیدا خواهد کرد.
با این حال او معتقد است: قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران به معنی از دست رفتن گردشگری مشهد نیست و اصلا جایی برای نگرانی وجود ندارد، چرا که کشورهای مسلمان دیگری هستند که میتوان ورود گردشگران آنها را به ایران و شهر مشهد تقویت کرد.
این فعال گردشگری ادامه داد: ما مشغول بررسی و جایگزینی این بازارها هستیم، در حال حاضر وارد بازار لبنان شدهایم، مردم این کشور برای سفر به ایران کاملا مستعد هستند. در ادامه نیز روی کشور آفریقای جنوبی تمرکز خواهیم کرد. در هندوستان و پاکستان نیز شیعیان ثروتمندی هستند که تمایل دارند به ایران سفر کنند، فقط باید اقدام و واکنش سریعی داشت.
غمخوار تاکید کرد: کار بیشتر در این کشورهای اسلامی یقینا درآمدهای جدیدی را عاید ایران خواهد کرد.