stat counter
تاریخ : پنج شنبه, ۶ دی , ۱۴۰۳ Thursday, 26 December , 2024
  • کد خبر : 276383
  • 27 اسفند 1399 - 1:02
5

توصیه‌ و هشدار پلیس به ماجراجویان چهارشنبه‌‌سوری

توصیه‌ و هشدار پلیس به ماجراجویان چهارشنبه‌‌سوری

 چند سالیست که چهارشنبه‌ سوری از آیین و آداب و رسوم خود فاصله گرفته تا آنجا که هر زمان اسم چهارشنبه‌سوری را می‌شنویم ناخوداگاه صحنه‌های ناخوشایندی به ذهن خطور می‌کند در صورتی که واقعیت این آیین دیرین چیز دیگری است.

قلم | qalamna.ir :

چهارشنبه‌سوری یکی از جشن‌های بزرگ ایرانی است که از غروب آخرین سه‌شنبه ماه اسفند تا پس از نیمه‌شب تا آخرین چهارشنبه سال برگزار می‌شود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصه اصلی آن است. این جشن، نخستین جشن از مجموعه جشن‌ها و مناسبت‌های نوروزی است که با برافروختن آتش و برخی رفتارهای نمادین دیگر، به‌صورت جمعی در فضای باز برگزار می‌شود، آیینی که با گذشت زمان تغییر کرده و به سمت و سوی زیان و نگرانی خانواده ها سوق یافته است.
این روزها و به فاصله چند روز تا چهارشنبه آخر سال حضور فعال دستفروشان در معابر، چهارراه‌ها و پشت چراغ قرمزها را شاهدیم، که اقدام به فروش انواع و اقسام مواد محترقه و منفجره غیر استاندارد می‌کنند. این در حالی است که نوروز عید خوبی هاست اما صدا و انفجارهای پراکنده نشان می دهد که باز هم می‌خواهیم این خوبی را با بدی آغاز کنیم و چهارشنبه شاد را بازهم به روز غم تبدیل کنیم.
نه تنها در مغازه ها و معابر عمومی، بلکه فروش این نوع مواد به داخل فضای مجازی هم رسوخ کرده و شاهد این هستیم که سایت هایی در فضای مجازی اقدام به فروش مواد منفجره و محترقه با قیمت های گذاف می کنند. همواره پیشگیری مقدم بر درمان بوده و پلیس نیز در راستای انجام وظایف خود و جلوگیری از آسیب های احتمالی در ایام چهار شنبه آخر سال و همچنین ایام نوروز اقدام به شناسایی سایت های فعال در زمینه ساخت و فروش مواد محترقه می کند.
این در حالی است که ایجاد سایت‌هایی که اقدام به خرید و فروش مواد محترقه و منفجره می‌کنند، بر اساس مواد ۱ تا ۴ قانون مجازات اسلامی (قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز)، مرتکب جرم شده و برابر قانون با آن‌ها برخورد خواهد شد. فروش، تبلیغ، توزیع و هرگونه معامله بدون مجوز، تجهیزات نظامی و تجهیزاتی که دارای کاربرد دو گانه و نیز اقلام و موارد تحت کنترل از قبیل انواع مواد محترقه، ناریه، منفجره اعم از نظامی و غیرنظامی، شیمیایی، رادیواکتیو، میکروبی، گازهای بیهوش‌کننده، بی‌حس‌کننده و اشک‌آور و شوک‌دهنده‌ها (شوکرها) و تجهیزات نظامی و انتظامی. (مواد ۱ تا ۴ قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز و مصوبه چهل و هفتمین جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه) جرم بوده و بر اساس قانون تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.
با گذری بر حوادث بوجود آمده در سال‌های گذشته، خواهیم دید که افراد زیادی دچار سانحه سوختگی شده‌اند و در برخی موارد جان خود را در اثر ساخت مواد محترقه از دست داده اند در این میان خانواده ها نقش بسیار مهمی در پیشگیری و کنترل فرزندان خود در فضای مجازی دارند چرا که با کنترل، آگاهی بخشی و نظارت خانواده‌ها می‌توان آسیب‌های شب چهارشنبه آخرسال را کاهش داد، هرچند در سال های گذشته بی توجهی به این مهم از سوی خانواده ها موجب شده که تعدادی از نوجوانان به دلیل عدم آگاهی دچار صدمات شدیدی و حتی غیرقابل جبران شوند.
هوشیاری والدین و آموزش دادن به فرزندان خود عامل مهم در پیشگیری از هرگونه آسیب دیدگی در چهارشنبه آخر سال است چرا که پیشگیری مقدم بر درمان است. طبق تجربه های سال های گذشته افراد زیادی دچار سوختگی شده‌اند و در برخی موارد جان خود را در اثر ساخت و استفاده از مواد محترقه خطرناک از دست داده اند که کاربران فضای مجازی می توانند در صورت مشاهده سایت‌های فعال در زمینه آموزش ساخت یا خرید فروش مواد محترقه را به واحد مشاوره پلیس فتا اطلاع دهند.
در این گزارش به برخی از اقدامات پلیس در راستای پیشگیری از خطرات احتمالی چهارشنبه آخر سال و برخورد با متخلفان اشاره می شود:
شناسایی و دستگیری فروشنده مواد محترقه در فضای مجازی
سرهنگ شاهین حسنوند رئیس پلیس فتا استان خوزستان با اشاره به خطرات فروش مواد محترقه و همچنین تهدیدات و کلاهبرداری‌های مرتبط به چهارشنبه آخر سال در فضای مجازی، از دستگیری مجرمی که با تبلیغات گسترده اقدام به فروش مواد آتش‌زا می‌کرد، خبر داد و گفت: با توجه به در پیش بودن چهارشنبه آخر سال، کارشناسان پلیس فتا با رصد مستمر فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی و انجام اقدامات تخصصی، مجرمانی که اقدام به تبلیغات گسترده و فروش مواد آتش‌زا از طریق فضای مجازی می‌کنند را شناسایی می‌کنند.
وی افزود: در همین راستا شخصی که با تبلیغات فراوان انواع ترقه و مواد محترقه، اقدام به فروش این مواد خطرناک از طریق فضای مجازی می‌کرد، شناسایی شد و اقدامات جهت دستگیری وی شروع شد و تیمی از پرسنل این پلیس به ماموریت اعزام شدند.
سرهنگ حسنوند گفت: در طول عملیات دستگیری، متهم در چندین مرحله محل اختفای خود را تغییر داده و از چنگ ماموران می‌گریخت که در نهایت در یک عملیات غافلگیرانه در یک خودروی سواری شناسایی و به همراه شخصی دیگر که خود را راننده آژانس معرفی می‌کرد، دستگیر شد.
این مقام مسئول افزود: از این متهم مقدار قابل توجهی انواع ترقه، بمبک‌های دست‌ساز و مواد آتش‌زا کشف شد و جهت سیر مراحل تکمیلی پرونده به دادسرا معرفی شدند.
این مقام انتظامی گفت: مجرمان سایبری با تبلیغ و فروش انواع مواد محترقه خطرناک علاوه بر اینکه سلامت افراد جامعه را تهدید می‌کنند و سالیانه افراد زیادی را مجروح و یا دچار عارضه‌های غیر قابل جبران مانند قطع شدن اعضای بدن می‌کنند؛ در شیوه‌ مجرمانه‌ی دیگری در قالب فروش ترقه، کاربران را به درگاه‌های پرداخت بانکی جعلی و فیشینگ هدایت کرده و حساب بانکی را خالی می‌کنند.
فروشنده موادمحترقه غیرمجاز در البرز
سرهنگ رسول جلیلیان رئیس پلیس فتا استان البرز از دستگیری فردی که در فضای مجازی اقدام به فروش مواد محترقه غیرمجاز می کرد، خبر داد و گفت: از وظایف پلیس فتا رصد شبانه روزی فضای مجازی و پیشگیری از تهدیدات و آسیب های این فضا برای عموم هموطنان است، از این رو کارشناسان این پلیس در حین رصد فضای مجازی، یک صفحه اینستاگرامی را که اقدام به تبلیغ و فروش مواد محترقه غیرمجاز می کرد شناسایی کرده و بررسی موضوع را در دستورکار خود قرار دادند.
وی افزود: در ادامه ماموران با انجام اقدامات پلیسی متوجه شدند گرداننده این صفحه اینستاگرامی چند صفحه دیگر را نیز ایجاد کرده و اقدام به تبلیغ گسترده برای فروش مواد محترقه می کند.
رئیس پلیس فتا استان البرز اظهارداشت: در ادامه تحقیقات، کاراگاهان پلیس فتا با انجام اقدامات تخصصی و پلیسی موفق به شناسایی گرداننده این صفحات شده و پس از شناسایی مخفیگاه او در شهرستان فردیس، با هماهنگی مقام قضائی در عملیاتی غافلگیرانه نامبرده را دستگیر کردند.
این مقام انتظامی با اشاره به کشف ۴۱ هزار و ۳۱۳ عدد مواد محترقه غیرمجاز از مخفیگاه این متهم یادآور شد: صفحات اینستاگرامی این متهم مسدود و نامبرده برای انجام مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شد.
کشف بیش از ۳ میلیون عدد مواد محترقه غیرمجاز در تهران
سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی تهران بزرگ با بیان اینکه با آمادگی صددرصد برای جلوگیری از آسیب دیدن شهروندان در چهارشنبه سوری وارد میدان می‌شویم، گفت: تاکنون بیش از ۳ میلیون عدد مواد محترقه غیرمجاز کشف شده است. پلیس در نوروز امسال با بهره‌گیری بیش از ۲۰ هزار نیرو در قالب صدها گشت پیاده، خودرویی و موتوری آماده خدمتگزاری به مردم عزیز است، همچنین طرح پلیس از ۲۸ اسفند ماه جاری آغاز و تا ۱۴ فروردین ادامه خواهد داشت.
وی در خصوص چهارشنبه سوری افزود: با آمادگی صددرصد برای جلوگیری از آسیب دیدن شهروندان روز سه‌شنبه وارد میدان می‌شویم و تاکنون بیش از ۳ میلیون عدد مواد محترقه غیرمجاز کشف شده است.
توقیف خودروهای متخلف چهارشنبه آخر سال تا ۱۵ فروردین
سردار حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی از توقیف خودروهای متخلف چهارشنبه آخر سال تا ۱۵ فروردین سال آینده خبر داد و گفت: کسانی که در چهارشنبه اخر سال تخلف کنند یا خودرویی تخلفی انجام دهد، آن خودرو را تا ۱۵ فروردین ماه توقیف می کنیم.
وی به خانواده ها توصیه کرد مراقب سلامت خود و فرزندانشان باشند و مانند سال‌های گذشته با پلیس همکاری لازم را به عمل آورند تا حادثه ای رخ ندهد.
سردار اشتری گفت: از مردم می خواهیم امسال خود را با این اتفاقات خراب نکنند پلیس هم در همه شهرها و محل هایی که مورد نظر است حضور دارد.
فرمانده ناجا گفت: باید رعایت حال مردم را کرد و هیچ تجمعی نباید صورت گیرد زیرا سلامت مردم برای ما اولویت است.
وی با بیان اینکه پلیس در کنار مردم است، تاکید کرد: چنانچه فردی بخواهد به حقوق مردم تعدی کند به هر شکلی با قاطعیت با آن برخورد می کنیم.
توصیه پلیس به شهروندان
سردار مهدی معصوم بیگی رئیس پلیس پیشگیری ناجا خطاب به شهروندان توصیه کرد: از هم اکنون باید مراقب فرزندانمان به خصوص با نزدیک شدن به پایان سال و فرا رسیدن (چهارشنبه پایانی سال) باشیم که به تعبیری چهارشنبه سوری یا به عبارتی چهارشنبه سوزی است که متاسفانه شاهد استفاده برخی از نوجوانان و جوانان از مواد منفجره و محترقه هستیم.
وی یادآور شد: متاسفانه طی چند روز اخیر در خبرها دیدیم و شنیدم در یکی از استان ها و در منزل مسکونی حاوی مواد محترقه، دو نوجوان دچار آسیب شدند و لازم است که بویژه اولیاء و پدران و مادران مراقبت های لازم را داشته باشند.
این مقام ارشد انتظامی با بیان اینکه پلیس مراقب است، ادامه داد: مراقبت پلیس به تنهایی کافی نیست و لازم است که مردم به کمک پلیس بیایند و مواظب فرزندان خود باشند تا از رفتارهای پرخطر در این ایام دور باشند.
لزوم همراهی والدین با فرزندان
احمد کاهه مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی، از والدین خواست تا فرزندان خود را از خطرات آتش و باروت آگاه کنند و در کنار فرزندان شان بوده و محیطی صمیمی برای آن ها ایجاد کنند.
کاهه افزود: مراقبت کنید تا فرزندانتان مواد آتش زا را در خانه نگهداری نکنند و حتی در صورت خرید مواد منفجره کم خطر در کنارشان باشید. آتش زدن مواد منفجره دست ساز و مواد آتش زا مانند کپسول گاز، لاستیک، بنزین، الکل و کاربیت همه ساله تعداد زیادی از هموطنان را به کام مرگ برده یا باعث نقص عضو آنها شده است.
مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی گفت: آتش های پرحجم در حیاط و محله غیرقابل مهار است، از این کار ممانعت به عمل آورید. تجهیزات و وسایل اطفای آتش و جعبه کمک های اولیه را در دسترس قرار دهید. وجود مواد محترقه در نزدیکی دستگاه های حرارتی و برقی باعث انفجار و آتش سوزی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه صدای انفجار مواد آتش زا، در بسیاری از مواقع موجب عارضه روانی برای کودکان یا افراد مسن و بیمار می شود، گفت: در سال های گذشته دست و چشم برپاکنندگان آتش، بیشتر آسیب دیده بود توصیه های جدی در مراقبت از دست و چشم را یادآور شوید. در چهارشنبه آخر سال گروه سنی نوجوان و جوان بیشترین آسیب را می بینند، با نوجوان و جوانتان همراه باشید.
کاهه اضافه کرد: قطع عضو، ضایعه ای جبران ناپذیر است، با احتیاط و پرهیز از رفتارهای پرخطر، زندگی را برای خود و دیگران تلخ نکنیم. از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی دستی توسط فرزندان جلوگیری کرده و نظارت بر موضوع را جدی بگیرید. سرود شاد زندگی را در صدای مهیب نارنجک و مواد محترقه به سکوت و غم تبدیل نکنیم.
وی ادامه داد: از نگهداری مواد محترقه و وسایل آتش بازی (حتی وسایل و مواد استاندارد) در نزدیکی وسایل حرارتی و برقی خودداری شود. از روشن کردن آتش در معابر و خیابان ها جدا پرهیز کنید. در هنگام برپایی آتش در داخل یا خارج از ساختمان از دسترسی به کپسول اطفای حریق و جعبه کمک های اولیه اطمینان حاصل کنید.
کاهه اضافه کرد: مراقب رفتارهای خطرناک و ناهنجار افراد بوده و در صورت لزوم مراتب را به واحدهای گشت نیروی انتظامی یا پلیس ۱۱۰ اطلاع دهید. از سوزاندن وسایل یا مواد غیرمتعارف مانند کپسول گاز، لاستیک و آمپول و استفاده از مواد آتش زا نظیر بنزین، الکل، کاربیت و مانند آن جدا خودداری کنید.
مدیرکل آموزش همگانی نیروی انتظامی گفت: با ایجاد سر و صدای ناهنجار و مهیب شادکامی خود را به تلخ کامی دیگران تبدیل نکنید و از برپایی آتش در معابر باریک و در نزدیکی پست های برق یا ایستگاه های تقلیل فشار گاز و پارکینگ های عمومی خودداری کنید.
کاهه با بیان اینکه باید از برپایی آتش های حجیم و غیرقابل مهار خودداری شود، افزود: تا حد امکان با ریختن مقداری خاک در زیر محل برپایی آتش، از آسیب رساندن به سطح آسفالت معابر خودداری شود و با رعایت حقوق شهروندی از پرتاب نارنجک و مواد محترقه به ساختمان‌ها که موجب آسیب رساندن و بد منظر کردن آنها و سیمای شهرمان می شود، خودداری شود.
وی تاکید کرد: مراقب باشید افراد خانواده تان خصوصا کودکان و افراد مسن در این ایام از خانه خارج نشوند و به دلیل نورهای خیره کننده و پرتاب ترکش های مواد محترقه به سوی چشم از دیدن مراسم آتش بازی از فاصله نزدیک خوداری کنید و تا حد امکان از معابری که ترقه منفجر می‌کنند، عبور نکنید.
کاهه با اشاره به مشارکت گروه کثیری از خانواده ها در فرهنگ سازی برگزاری مراسم چهارشنبه آخر سال، گفت: آسیب های ناشی از حوادث چهارشنبه آخر سال تنها فرد آسیب دیده را دربر نمی گیرد بلکه تمام اعضای خانواده درگیر عواقب ناشی از این حوادث می شوند، از سوی دیگر غم و اندوه ناشی از آن، در درون همه افراد خانواده و فرد مصدوم، باقی مانده و در تصمیم گیریهای فرد و روند زندگی تاثیر می گذارد که این مساله مقدمه مشکلات بعدی را در تعامل بین فردی با دیگران به ارمغان می آورد.
مدیرکل آموزش همگانی معاونت اجتماعی نیروی انتظامی گفت: این غم و اندوه که مدام افراد آسیب دیده و خانواده آن ها را اذیت می کند، یک جایی سر باز می کند و فرد و حتی اعضای خانواده فرد مصدوم ناشی از حوادث چهارشنبه آخر سال را گرفتار افسردگی و ناملایمات روانی می کند.
کاهه در مورد جمع آوری مواد محترقه و کنترل در این زمینه، گفت: کنترل فیزیکی کمک کننده است اما کفایت نمی کند، به عنوان مثال کسی که بخواهد مواد محترقه را خریداری کند این کار را خواهد کرد و به خواسته اش خواهد رسید، هر چند کنترل فیزیکی تاثیر گذار است اما در مورد افرادی که به نوعی موجبات آزار و اذیت مردم را فراهم می کنند، تاثیری ندارد که باید در این زمینه علاوه بر اقدامات سلبی، فرهنگ سازی نیز انجام شود تا برخی افراد به آگاهی برسند.
وی با اشاره به شیوه های تربیتی فرزندان، گفت: کوتاهی از سوی خانواده و استمرار رفتار پرخطر در بروز اتفاقات بعدی تاثیرگذار بوده است، افراد در سنین پایین به ویژه نوجوانی، ویژگی هیجان خواهی دارند و از سوی دیگر دوست دارند خود را بزرگسال به اطرافیان معرفی کنند، گاه نوجوانان با سیگار کشیدن، احساس بزرگی می کنند و گاه با انجام رفتارهای پرخطر، یک نوجوان نمی داند چه رفتار سالمی را در برابر رفتار ناسالم در پیش بگیرد، از سوی دیگر باید روش های جایگزین مناسب تعریف شود تا نوجوانان بتوانند انرژی های نهفته درونی خود را تخلیه کنند.

هشتگ: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.