در گذشته نه چندان دور کسی از مضرات روغن جامد مطلع نبود، اما نسل روغنهای پرطرفدار جامد در حال انقراض است و بخش اعظم روغنهای مصرفی، روغن مایع گیاهی است.
در این بین روغنهای مخصوص سرخکردن نیز با ورودشان به بازار صنایع غذایی، به ما یادآوری کردند که روغنهای مایع معمولی هم برای سرخکردن و حرارت بالا تولید نشدهاند. با وجود آنکه هنوز هم خیلیها اعتقاد دارند روغننباتی مزه غذا را بهتر میکند، اما دیگر کمتر کسی است که برای سرخکردن از روغنهای معمولی استفاده کند.
بد اقبالی روغن سرخ کردنی در دنیا
فرهنگ غذایی کشورهای دیگر این است که موادغذایی را فقط کمی تفت میدهند. مسلما چنین فرهنگ غذایی نیازی به استفاده از روغن سرخکردنی ندارد. این صحبتها به این معنی نیست که در دیگر کشورها روغن سرخکردنی وجود ندارد اما مردم عمدتا روغنهای خالص مثل روغن کنجد، زیتون، سویا و. . . را انتخاب میکنند. در کشورهای خارجی برای مصارف خانگی از روغن سرخکردنی استفاده نمیکنند زیرا اساسا چندان غذاهای سرخکردنی آن هم با سرخ کردنهای طولانیمدت مصرف نمیکنند. درحقیقت فقط برای مصارف صنعتی و برخی رستورانها مثل مک دونالد روغن سرخکردنی مصرف میکنند که پایه آن پالم و مشتقات پالم است.
اعتدال را رعایت کنید!
تحقیقات نشان می دهد چربی های ترانس، میزان کلسترول بد خون را افزایش داده و کلسترول خوب را کاهش می دهند. این امر سبب افزایش احتمال بیماری های قلبی عروقی می گردد. بیشتر چربی های ترانس در غذاهای سرخ شده، ساندویچ ها و روغن نباتی وجود دارد. با توجه به این که طبق آمار موجود، سرانه مصرف روغن جامد برای هر ایرانی حدود ۱۴ کیلوگرم و روغن مایع حدود ۴۰ گرم است باید صنایع کشور استراتژی خود را برای کاهش اسیدهای چرب اشباع شده و ایزومر ترانس، طوری تنظیم کنند که مصارف خوراکی مناسب تر و از زیان کمتری برخوردار باشند.
روغن سرخ کردنی، ممنوع!
برای سرخ کردن مواد غذایی، هیچ وقت از روغن مایع استفاده نکنید ، زیرا سریعا اکسیده شده و تولید مواد سرطان زا می کنند. برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و در صورت نداشتن، از روغن جامد استفاده کنید.مارک خاصی را توصیه نمی کنم فقط باید این نکات را دقت کنید.تاریخ مصرف روغن و اینکه ذکر شده باشد روغن مخصوص سرخ کردنی و درجه چربی ترانس آن کمتر از ۱۰ باشد.
چربی های غیر اشباع بهترین گزینه است
چربی غیر اشباع در روغن زیتون گردو، آجیل، غذاهای دریایی و تخم مرغ یافت می شود. این چربی برعکس چربی اشباع، باعث کاهش تری گلیسیرید ها (اسید هایچرب) و افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می گردد و به این طریق کلسترول وارد کبد می شود.
چربی های اشباع در دمای معمولی جامد، ولی چربی غیر اشباع در دمای معمولی مایع هستند.
چربی غیر اشباع برای ساخت سلول های مغز، سلامت قلب و نیز برای اعصاب چشم خوب می باشد.
امگا ۳ ،بی نظیر ترین روغن دنیا
در حدود ۲۰ سال پیش، محققان یکی از انواع چربی های غیر اشباع را یافتند و آن را ” امگا ۳ ” نامیدند و چون این چربی در بدن ساخته نمی شود، به همین خاطر یکی از چربی های ضروری برای بدن است.
امگا ۳ موجب کاهش چربی و فشار خون می شود و جلوی ضربان نامنظم قلب را می گیرد.
اخیرا تحقیقات نشان داده است که روغن آفتابگردان صنعتی و روغنهای حاوی اسید آراشیدونیک مانند روغن جوانه ذرت،به علت ایجاد التهاب موجب افزایش درد و رنج افراد مبتلا به التهاب مفاصل و همچنین تولید رادیکالهای آزادی است که برای بدن مضر است.
بررسی های جدید دانشمندان نشان می دهند، روغن های مایع آفتابگردان چون به صورت مایع می باشند زیاد مورد استفاده قرار می گیرند و گاهی عوارض آن ها در میان غذاها نسبت به روغن های جامد دوچندان می شود از این رو بهتر است مصرف ان ها را به حداقل رساند و یا روغن های دیگری را جایگزین آن ها کرد.
بهترین روغن های خوراکی سرخ کردنی:
۱- روغن زیتون
۲- روغن کنجد
۳- روغن محلی (روغن زرد)
۴- روغن دنبه گوسفند
خداحافظ کلسترول
روغن کنجد به دلیل داشتن مقاومت بالا در برابر حرارت دود نمیکند، کف نمیکند، تغییر رنگ نمیدهد و بوی نامطبوع در آشپزخانه تولیدنمیکند. به همین دلیل جهت سرخ کردن بسیار مناسب است. در عین حال موجب خوش طعم شدن مواد غذایی شده و برای تهیه و مصرف سالاد توصیه میگردد.
همچنین این روغن یکبار مصرف نمیباشد و میتوانید بدون اینکه نگران سرطان و یا بیماری دیگری باشید چندین بار برای سرخ کردن غذا از آن استفاده کرده و از طعم خوش آن لذت ببرید.
گزارش از نازنین قاضی سعیدی