در این زمینه کارشناسان تاکید دارند با در نظر گرفتن اینکه ویروس دلتا تقریبا از اوایل بهار ۱۴۰۰ در هندوستان شناسایی شده بود و مشکلات ناشی از آن کاملا مشخص بود، مسئولان مربوط میتوانستند برای جلوگیری از ورود آن سیاستهای مناسبتری اتخاذ کنند. در حالی که همه آنها به این موضوع اشراف داشتند که میزان مبادلات مرزی ایران با هندوستان، پاکستان و افغانستان بسیار بالاست و احتمال ورود ویروس وجود دارد.
کارشناسان بهداشت و درمان معتقدند کمتوجهی و البته عادیانگاری شرایط باعث شد تا دوباره غافلگیر شویم و نهایتا از ابتدای تیرماه ۱۴۰۰ ورود رسمی این نوع از ویروس جهشیافته که میتواند خسارات بالایی تحمیل کند، تایید شد.
ویروس دلتا با قدرت سرایت پذیری بسیار بالا تنها ۱۵ روز زمان لازم داشت که در سراسر کشور پخش شود و رکوردهای تازهای از همهگیری را در ایران ثبت کند که یکی از آنها ۴۸۴۶ مرگ تنها در یک ماه است که اگر این عدد را تقسیم به ۳۱ روز تیر ۱۴۰۰ کنیم، میبینیم در این دوره زمانی روزانه ۱۵۶.۳ نفر از هموطنان مشخصاً به دلیل بیماری کرونا فوت شدهاند.
کارشناسان براین باورند با توجه به رفتار ویروس دلتا، این تازه شروع ماجراست و در صورت ادامه سیاستهای اشتباه و کوتاهی در امر واکسیناسیون و غربالگری هوشمند، تابستان ۱۴۰۰ دورهای تاریخی از همهگیری کرونا در ایران ثبت خواهد شد.
۷۰ هزار مورد تست در یک روز!
واقعیت امر اینجاست که سیاستهای اتخاذشده برای مقابله کم هزینه با ویروس دلتا در پیک پنجم آنطور که وزیر بهداشت قبلا اعلام کرده، تدوین نشده است و تصمیمگیریهای غیرمنطقی باعث شده تا نه در بخش واکسیناسیون عمومی و نه در زمینه انجام تستهای هوشمند آنطور که شایسته شرایط باشد، کارها انجام نشود.
بررسیدقیق جداول آماری نشان میدهد در ۲۴ ساعت گذشته تنها ۶۹ هزار و ۷۳۱ مورد تست کرونا در سراسر مراکز درمانی ایران انجام شده که واقعاً براساس شرایط موجود و بحرانی که تهدیدکننده سلامت جامعه است، تناسب نداشته و این روند میتواند منجر به تردد ناقلان در سطح جامعه باشد که هرکدام از آنها حداقل میتوانند ۱۰ نفر را آلوده کنند.
به گفته کارشناسان، مشکلات مربوط به انجام واکسیناسیون عمومی و البته بیتوجهی به اهمیت غربالگری هوشمندانه و هدفمند در شرایطی که ویروس دلتا در سراسر ایران گسترش یافته، میتواند زنجیرهای از مشکلات را به سیستم بهداشت و درمان کشور تحمیل کند که نتیجه آن نگرانکننده است. چون نهایتاً به افزایش قابل توجه موارد فوتی مستقیم و غیرمستقیم ناشی از کرونا خواهد شد.
این گروه تاکید دارند دومینوی مشکلات از اینجا آغاز میشود که قدرت سرایتپذیری بالای دلتا یکباره باعث میشود حجم بالایی از بیماران به مراکز درمانی برای دریافت خدمات مراجعه کنندکه براساس آخرین آمارهای رسمی منتشرشده هر ۲ دقیقه یک بیمار در مراکز درمانی بستری شده است و هر ۶ دقیقه یک نفر به دلیل بیماری کرونا جان خود را از دست داده که درواقع رشد ۶.۱ درصدی تعداد موارد فوتی در ۲۴ آخرین گزارش رسمی وزارت بهداشت است.
آتش زیر خاکستر واقعیت دلتا
طبق تحلیل آمارهای منتشرشده، این روند بهگونهای شکل گرفته که حجم بالای بیماران و کمبود امکانات درمانی در برخی نقاط حتی کلانشهرها میزان مرگ و میر را افزایش خواهد داد که شاهد مثال این روند هم تکمیل ظرفیت برخی از مراکز درمانی در پایتخت و برخی از کلانشهرهای دیگر کشورمان است.
کارشناسان بهداشت و درمان برای اثبات نظریه خود با اشاره به روند افزایشی تعداد موارد بستری در مراقبتهای ویژه طی دو روز گذشته میگویند: براساس شواهد علمی بیمارانی که به دلیل بدحالی در بخش مراقبتهای ویژه بستری شوند احتمال فوتشان بیشتر است و بررسی آماری نشان میدهد در این دوره زمانی شاهد رشد ۲.۴ درصدی موارد بستری در بخش مراقبتهای ویژه بودهایم و نهایتاً این اتفاق در میزان آمار مرگ در ابتدای هفته آینده اثرگذاری بالایی دارد.
به گفته این گروه سه راهکار اساسی برای جلوگیری از بروز بحران اکنون وجود دارد که اولین آن انجام گسترده واکسیناسیون است و دومین موضوع غربالگیری هدفمند برای جلوگیری از تردد بیماران احتمالی در سطح جامعه و گسترش چرخه بیماری در سایر نقاط است، اما کمهزینهترین راهکار این است که هموطنان براساس قوانین با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و شرایط در شرایطی تردد و جابهجایی خود را به حداقل برسانند که ویروس منحوس کمترین زمینه انتقال را داشته باشد.
این در حالی است که شواهد نشان میدهد اکنون در هر سه بخش آنطور که شایسته بوده، فعالیت نشده و همین امر میتواند مشکلات بیشتری را به نظام بهداشت و درمان ایران تحمیل کند که میتوان از آن به عنوان آتش زیر خاکستر واقعیت دلتا یاد کرد.