در احادیث شیعه تعابیری هم، چون عیدُاللهِ الاکبر (بزرگترین عید الهی)، عید اهل بیت محمد (ص) و اشرف الاعیاد (والاترین عید) برای عید غدیر خم به کار رفته است.
«روز غدیرخم برترین عیدهای امت من است و آن روزی است که خداوند بزرگ دستور داد، برادرم علی بن ابی طالب را به عنوان پرچمدار امتم منصوب کنم، تا بعد از من مردم به وسیله او هدایت شوند و آن روزی است که خداوند در آن روز دین را تکمیل و نعمت را بر امت من تمام کرد و اسلام را به عنوان دین برای آنان پسندید.» (۱)
این جملات مهمی است، منسوب به پیامبر اکرم (ص) که شیخ صدوق در کتاب امالی نقل کرده و روایت صریح و روشن پیامبر خاتم (ص) است از وصی و جانشین خود.
ماجرای عید غدیر خم اشاره به اتفاقی دارد که در آخرین سفر حج رسول الله (ص) رخ داد؛ در سال دهم هجرت، رسول خدا (ص) به حج رفت و احکام آن را به مردم آموزش داد.
به هنگام بازگشت از مکه، در استراحتگاه جُحفه و در غدیر خم، به امر خدا مردمان را گرد آورد و در آن مجمع سترگ، امام علی (ع) را به عنوان جانشین خود به آنان شناساند و فرمود: «هر کس من مولای اویم، علی مولای اوست». البته جانشینی امام علی (ع) سالها پیش در مکه و در جمع خاندان بنی هاشم انجام گرفته بود، اما در غدیر باز بر آن تاکید و هم به اطلاع عموم رسید.