خبرنگار قلم، منصور ستوده در آیین اختتامیه دومین و افتتاح سومین دوره طرح دانش آموزی نجات آب (داناب) با تاکید بر اینکه ما واژه آب را در مدرسه آموخته ایم و حال باید به نسل های بعدی بیاموزیم که این آب را باید چگونه حفظ کرد، گفت: آب به عنوان یک کالای اقتصادی و استراتژیکاز شاخص های توسعه هر کشوری است.
وی با بیان اینکه آب با خود آبادانی به همراه می آورد، گفت: بایستی بر اساس داشته هایمان برنامه ریزی کنیم و مدیریت مصرف چه به لحاظ برداشت و چه به لحاظ مصرف را در پیش بگیریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان به وضعیت آبی استان اشاره کرد و افزود: ۶ میلیارد مترمکعب اب در پی بارندگی ها در استان داریم اما با توجه به بحث چرخش آب، ۶۵ تا ۷۰ درصد نزولات جوی با تبخیر به جو برمیگردد.
ستوده با تصریح بر اینکه در استان با این روال عدد ناچیزی به عنوان آب تجدید پذیر باقی می ماند، گفت: این آب در استان برابر ۲.۲ میلیارد مترمکعب است که امسال با توجه به وضعیت بارندگی ها این میزان به ۱.۸ میلیارد مترمکعب رسیدن است.
این مسئول به برآوردهای بین المللی و شاخص های مربوطه اشاره کرد و افزود: میزان سرانه تجدیدپذیر در صورتی که بین ۱۱۰۰ تا ۱۷۰۰ مترمکعب در سال باشد، آن کشور، استان یا منطقه وارد تنش های آبی شده است.
ستوده با بیان اینکه حال این عدد در استان در حدود ۱.۶۸ تا ۱.۸ است، افزود: بدین سان با توجه به وضع جمعیتی به راستی آمارها نشان می دهد که وضع مناسبی در استان نداریم.
وی با بیان اینکه بخش کشاورزی همدان ۹۰ درصد از میزان آب استان همدان را مورد استفاده قرار میدهد، افزود: بخش شرب شهری و روستایی ۷ درصد و بخش صنعت سه درصد مصرف آب را به خود اختصاص داده اند بدین سان به راستی میتوان گفت که سیاست ها در بخش مصرف آب بخش کشاورزی همدان نیازمند تغییر است.
وی یاداور شد: بخش کشاورزی بیشترین فشار را بر منابع اب زیرزمینی وارد می کند.
ستوده با بیان این موضوع به وضعیت منابع ابی همدان اشاره کرد و گفت:حجم مخزن سد اکباتان۴۰ میلیون مترمکعب است که ۷۰ درصد اب شرب همدان را به خود اختصاص داده است این درحالی است که هم اکنون در این سد ۶.۵ میلیون مترمکعب اب وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه باید در این بین مدیریت مصرف بخش کشاورزی به صورت جدی دنبال شود، اضافه کرد: اما نباید از بخش شرب نیز غافل بود چراکه برای تامین و انتقال اب شرب هزینه های بسیاری می شود.
ستوده اضافه کرد: این روزها که تا دو ماه آینده اب سدآبشینه و اکباتان را از دست می دهیم، به دنبال تامین اب برای همدان از منابع دیگر هستیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان در این راستا با بیان اینکه سعی شد تا با پیش روی طرح های اضطراری اب را از تالوار به همدان انتقال داد که این طرح تاحدی اجرایی شده است، به وارد کار کردن اب های سطحی همدان در چرخه مصرف نیز اشاره کرد.
وی گفت: امروزه استفاده از اب های جمع اوری شده رودخانه دره مرادبیگ و عباس آباد را در دستور کار داریم.
ستوده با بیان اینکه برای طرح انتقال اب همدان سرمایه گذاری یک هزار میلیارد تومانی داشته ایم، خاطرنشان کرد: به راستی با توجه به این شرایط زمان ان رسیده تا برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی قدم برداشت.
گفتنی است؛ در پایان این مراسم تفاهم نامه سه جانبه طرح داناب بین شرکت اب منطقه ای همدان، اداره کل اموزش و پرورش استان و جهاددانشگاهی همدان منعقد شد.