ایلنا، نبیالله خون میرزایی در پاسخ به این پرسش که در خبرهایی منتشر شده است که تولید گونه وانامی میگو در خوزستان متوقف شده است آیا این خبر را تایید میکنید؟ گفت: من این خبر را تایید نمیکنم چراکه گونه اصلی تولید میگو در کشور وانامی است و باتوجه به آمار ارائه شده از سوی سازمان شیلات، در این استان تولید میگو ۳ تا ۴ برابر نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه در سال جاری بیماری لک سفید در کشور به حداقل رسیده است، خاطر نشان کرد: در استان خوزستان نزدیک به ۷۰۰ تن میگو در مجتمع چوئبده آبادان و بیش از ۱۰۰ تن در مزارع انفرادی تولید شده، البته آمار نهایی نشده و ممکن است تولید بیش از این هم شود.معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که آیا زیرساختها برای برنامه افزایش تولید ۲ برابری آبزیان فراهم شده است؟ گفت: افزایش تولید ۲ برابری آبزیان برنامه ارائه شده از سوی وزیر جهاد کشاورزی به مجلس است و این برنامه در دوره ۴ ساله دولت محقق خواهد شد.
وی ادامه داد: سازمان شیلات برای تحقق این برنامه، رستههای مختلف شیلات را دستهبندی کرد. زیرساختهای پرورش میگو، ماهیان گرم آبی و پرورش ماهی در دریا تا پایان سال ۱۴۰۰ در حال آمادهسازی است.خونمیرزایی میزان تولیدات شیلات در کشور را ۱ میلیون و ۲۷۰ هزار تن عنوان کرد و افزود: در یک برنامه چهار ساله این میزان ۲ برابر افزایش پیدا خواهد کرد. در سالهای اخیر، باوجود تحریم جدید و با توجه به تغییرات اقلیمی، در شرایط دشواری برای تحقق اهداف قرار گرفتیم اما با این حال بیش از ۹۲ درصد برنامه ششم محقق شد.
این مقام مسئول با اشاره به ضعف در صنعت پرورش ماهی در قفس، تصریح کرد: با توجه به بومی سازی بخش عمدهای از مشکلات در این حوزه برطرف شده است و موانع را پشت سر گذاشتهایم. اگر بستر کار از نظر پشتیبانیهای ریالی، تسهیلاتی، اعتباری و ارزی برای سایتهای پشتیبان پرورش ماهی در قفس و در دریا فراهم شود پیشبینی ما این است که تولید ۶۰۰ هزار تن در پایان سال محقق شود.
وی با اشاره به افزایش سطح پرورش مزارع میگو، افزود: در ۲۳ هزار هکتار مزارع میگو پرورش داده میشود که پیشبینی ما این است که میانگین تولید در سال آینده به ۱۰۰ هزار تن برسد. برنامه ۴ ساله ساداتی نژاد تولید ۱۰۰ هزار تن میگو در سال بود. اما بعد از شناسایی ظرفیتهای تولید به این نتیجه رسیدیم که میتوانیم بیش از ۱۳۰ هزار تن میگو در افق ۴ ساله تولید کنیم.
خونمیرزایی بااشاره به حمایت سازمان شیلات ازتولیدکنندگان، گفت: سرمایهگذاری در این بخشها از سوی بخش خصوصی صورت میگیرد. در حوزه ماهیان سردآبی رویکرد ما افزایش بهرهوری است و گسترش کمی و فیزیکی مزارع مد نظر ما نیست.وی ادامه داد: مزارع گرمآبی عموما در محیطهای باز هستند که باید این مزارع را به سیستمهای متراکم تبدیل کنیم. باتوجه به سیستم تصفیه و بازچرخانی آبی که در کشور معرفی شده است میتوان پرورش متراکم را در الگوهای خرد و دو منظوره (کشاورزی و مشاغل خانگی) توسعه بدهیم و افزایش کمی تولید را محقق سازیم.
سرانه مصرف آبزیان ۱۳ کیلوست
رییس سازمان شیلات کشور در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان برنامهای برای افزایش مصرف آبزیان دارد؟ گفت: رسیدن به این مهم مستلزم فرهنگسازی و مشارکت دسته جمعی همه دستگاههای فرهنگ ساز است. محیطهای آموزشی از مهدکودک تا دانشگاه و محیطهای اداری و نظامی باید در این زمینه همکاری و کار کنند.
وی بابیان اینکه ارزش غذایی فرآوردههای آبزیان قابل قیاس با سایر محصولات پروتئینی نیست، افزود: برای افزایش مصرف آبزیان باید حلقه فرآوری، بستهبندی، صنایع تبدیلی و تکمیلی توسعه پیدا کند.
این مقام مسئول بابیان اینکه مصرف سرانه آبزیان در کشور پایین است، افزود: اگر میزان تولید ۲ برابر و تمام آن در داخل کشور مصرف شود باز هم سرانه مصرف ما با جهان فاصله زیادی دارد. چون میانگین مصرف سرانه آبزیان در جهان ۲۴ کیلوست این در حالیست که مصرف سرانه ما ۱۳ کیلو و ۴۰۰ گرم است.رییس سازمان شیلات در پاسخ به این پرسش که آیا قیمت بالای آبزیان باعث کاهش مصرف این محصولات شده است، گفت: باید ببنیم که پروتئین آبزیان با چه نوع پروتئین دامی دیگر قیاس میشود. آبزیان منبع پروتئنی فراسودمند و برتر هستند؛ از ۴ گونه ماهیان گرمآبی پرورشی قیمت ۲ گونه آن کمتر از ۱۵ هزار تومان است.
این مقام مسئول با اشاره به نقش واسطهها در افزایش نرخ ماهی، گفت: اتحادیهها در شبکه توزیع ضعیف عمل میکنند از اینرو بهتر است که برای تعدیل قیمتها واسطهگریها را کاهش بدهیم.به گفته وی، قیمت ماهی قزلآلا سر مزارع بالای ۵۰ هزار تومان است.
خون میرزایی با اشاره به دسترسی گسترده ما به آبهای دریایی، دریاچهای، اقیانوسی و آبهای جاری، گفت: برنامههای ما برای استفاده از آبهای شور قابل توجه است. دیگر ما نگران شوری آبهای چاه نیستیم چراکه برای آنها برنامه آبزی پروری تنظیم کردیم. باید تولیدات کشور افزایش پیدا کند این مسئله یک الزام است نه انتخاب.
وی بابیان اینکه آبزیان بهعنوان غذاهای برتر مطرح هستند، افزود: مصرف آبزیان در سلامت و پیشگیری از بیماریها تایید شده است. بنابراین باید آبزی مصرفی را توسعه بدهیم با افزایش تقاضا، پایداری تولید را باید مد نظر قرار بدهیم تا عملکرد تولیدکنندگان با ضرر و زیان مواجه نشود.
این مقام مسئول با اشاره به لزوم توسعه بازارهای صادراتی، تصریح کرد: باید بر روی بازار کشورهای آسیای جنوب شرقی، اروپایی، کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس، اتحادیه اوراسیا و ۱۵ کشور همسایه کار کنیم.