stat counter
تاریخ : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024
  • کد خبر : 42022
  • 16 فروردین 1399 - 10:55
3

عملکرد بانک تجارت در سال ۱۳۹۸

بانک تجارت به لحاظ میزان سرمایه یکی از بزرگترین شرکتهای بورس به شمار می‌رود.

قلم | qalamna.ir :

بنابر اعلام بانک تجارت، سهام این شرکت به عنوان یکی از پر بیننده‌ترین نمادهای بورسی، با بازده قیمتی ۸۶ درصدی در سال ۱۳۹۸،  طی دو سال اخیر بیش از ۴۰۰ درصد رشد در ارزش بازار داشته که این امر با توجه به حجم سرمایه این بانک، در شاخص کل بورس نیز تأثیرگذار بوده است.

التهابات به وجود آمده در سال های ۹۵ و ۹۶ دامن بانک تجارت را نیز گرفت به گونه‌ای که این بانک نیز علیرغم اتکای بیشتر به درآمدهای ارائه خدمات، همچون اغلب بانک‌های کشور زیان‌ده شده و مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شد. اما افزایش سرمایه سنگین بانک از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها در ماه‌های پایانی سال ۹۷ باعث شدتجارت ضمن تبدیل شدن به بزرگترین شرکت بورسی به لحاظ سرمایه ثبت شده، از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت نیز خارج شود.

هر چند عملکرد بانک تجارت در ۹ماهه سال جاری نیز به دلیل عدم شناسایی بخش عمده‌ای از درآمدها (ازجمله درآمد تسهیلات و تسعیر ارز) با زیان همراه بوده اما شواهد و قرائن حاکی از بهبود چشمگیر در عملکرد بانک است؛ بر اساس صورت‌های مالی نه ماهه، زیان خالص بانک در این دوره ۱۲۷۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل نصف شده است.

هر چند صورت‌های مالی سال ۹۸ بانک تجارت هنوز اعلام نشده است، اما گزارشات ماهانه و همچنین شفاف‌سازی‌های این بانک بر روی سایت کدال می‌تواند تصویر نسبتا واضحی از عملکرد آن در سال ۹۸ به نمایش گذارد. بر اساس گزارشات ماهانه تراز عملیاتی بانک (اسپرد میان نرخ سود تسهیلات و سپرده‌ها) تنها در دو ماه فروردین و خرداد منفی بوده است. نکته دیگر در این زمینه جهش درآمد سپرده‌های بانک در سه ماهه پایانی است که می‌تواند وزن درآمدهای مشاع را در عملکرد بانک سنگین‌تر کرده و از زیان خالص بانک به مقدار قابل توجهی بکاهد.

بر اساس داده‌ها جمع درآمدهای حاصل از تسهیلات اعطا شده از سوی بانک در سال ۹۸، رقمی بالغ بر ۱۹ هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با سال قبل از آن با رشد حدود ۱۹ درصدی همراه شده است. در سوی مقابل با توجه به رشد قابل توجه حجم سپرده‌ها، سود پرداختی به سپرده‌گذاران در این دوره به عدد ۱۶.۸ هزار میلیارد تومان رسیده که این عدد نیز نسبت به سال ۹۷ با رشد ۱۷ درصدی مواجه بوده است. با تکیه بر این اعداد، تراز عملیاتی وتجارت در سال ۹۸ مبلغ  ۲.۴ میلیارد تومان بوده که نسبت به تراز سال ۹۷ بهبود عملکرد ۴۱ درصدی را نشان می‌دهد. این موضوعات حاکی از آن است که وتجارت موفق شده علیرغم شرایط نه چندان مطلوب اقتصادی در سال ۹۸، اسپرد عملیاتی خود را تا حد قابل قبولی بهبود بخشد.

در حوزه درآمدهای غیرمشاع، هر چند اطلاعات موجود مربوط به ۹ ماهه نخست سال است اما تداوم عملکرد ۹ماهه در سه ماهه پایانی نیز می‌تواند کارنامه‌ای قابل قبول از مدیریت بانک بر جای گذارد. افزایش حدود ۲۲ درصدی جمع درآمدهای غیرمشاع و رساندن آن به رقم ۲.۵۵۰ میلیارد تومانی دیگر دستاورد بانک تجارت در ۹ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل است. در میان منابع درآمدی بانک از محل فعالیت‌های غیرمشاع، درآمد کارمزد با رقمی بالغ بر ۱۱۰۰ میلیارد تومان مهم‌ترین قلم بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل جهش ۴۷ درصدی را تجربه کرده است. این موضوع نشان می‌دهد بانک تجارت که روزگاری به لحاظ ریالی بیشترین درآمد مربوط به خدمات را داشت بار دیگر در تلاش است تا جایگاه خود را در این حوزه بازیابد.

منبع درآمدی که می‌تواند ریسک تحمل شده از سوی بانک را به شدت کاهش داده و کیفیت و پایداری سود را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. سود و وجه التزام فعالیت‌های غیرمشاع بانک نیز به عنوان دومین منبع درآمدی غیر مشاع، در نه ماهه با مبلغ ۸۰۰ میلیارد تومان، رشد ۱۷ درصدی را تجربه کرده است.

با توجه به آن که سود سهام بخشی از شرکت‌های سرمایه‌پذیر بانک در سه ماهه چهارم سال شناسایی می‌شود رشد قابل توجه در این رقم بسیار محتمل است. علاوه بر این، بانک تجارت در سه ماهه پایانی سال اقدام به فروش قسمت عمده‌ای از سهام خود در شرکت لیزینگ ایران و بخشی از سهام خود در شرکت توسعه مولد نیروگاهی جهرم کرده است. همچنین در اسفندماه وتجارت اقدام به واگذاری سهام شرکت خورشید درخشان هشتم توس کرد که بر اساس اطلاعات منتشر شده، بانک می‌تواند تنها از این محل سودی معادل ۸۵۰ میلیارد تومان شناسایی کند. این موضوع نیز موجبات رشد بیش از پیش درآمد سرمایه گذاری‌ها را فراهم می‌آورد.

در بخش هزینه‌ها نیز مقایسه عملکرد ۹ماهه نسبت به سال قبل نشان از عملکرد قابل قبول بانک تجارت دارد. آمار ها نشان می‌دهد؛ در این دوره هزینه‌های کارکنان که با ۲۵۰۰ میلیارد تومان بزرگترین قلم هزینه‌ای وتجارت است نسبت به مدت سال قبل تنها ۱۸ درصد رشد کرده با توجه به رشد حقوق اعلام شده در خور تحسین است. افزایش ۱۲ درصدی دیگر هزینه‌های اجرایی بانک نیز با توجه به تورم موجود در ۹ماهه نخست سال ۹۸، حاکی از کنترل شدید هزینه‌ها توسط بانک است. اما مهم‌تر از این موارد افت حدود ۲۷ درصدی هزینه‌های مالی است. این موضوع نشانه بهبود نسبی شرایط نقدینگی در بانک و کاهش نیاز بانک به وام‌گیری از سایر بانک‌ها و بانک مرکزی است. با فرض تداوم روند رشد هزینه‌های غیر سپرده‌ای در ۹ماهه به کل سال، رسیدن رقم جمع هزینه‌ها به عدد ۷ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۹۸ منطقی است.

با توجه به ارقام مورد اشاره به ویژه در زمینه بهبود تراز، سود سهام دریافتی و درآمد فروش سهام، می‌توان گفت بانک تجارت در ماه‌های پایانی، بخش عمده‌ای از زیان ماه‌های ابتدایی سال را پوشش داده و می‌تواند عملکرد سال ۱۳۹۸ را با  زیان حداقلی (و یا حتی سود) گزارش کند. آنچه مسلم است با فرض تداوم روند رشد درآمدها و مهار هزینه‌ها می‌توان به سودآوری بانک در سال‌های بعد امیدوار بود. نکته‌ای که سهامداران نمی‌بایست از آن غافل شوند آن است که این بانک بیشترین مطالبات از دولت را دارد به گونه‌ای که حدود یک پنجم از دارایی‌های این بانک مطالبات از دولت است. هر چند مانده این حساب در سال‌های اخیر همیشه روندی رو به رشد داشته اما وصول احتمالی این رقم می‌تواند انقلابی در بانک تجارت ایجاد کرده و تحول قابل توجهی در جریانات وجه نقد ورودی و تحقق درآمد های بانک ایجاد کند.

انتهای رپرتاژ آگهی

هشتگ: , , , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.