تصویب طرح صیانت
محمد کشوری، کارشناس فناوری اطلاعات امروز از تصویب ماده ۲، ۳ و ۴ طرح صیانت در شورای عالی فضای مجازی و ابلاغ آن برای اجرایی شدن خبر داد. این خبر از آن جهت قابل تامل است که بارها فعالان حوزه فضای مجازی در خصوص تصویب این طرح هشدار دادهاند. محدودیتهای ناشی از طرح یا حتی بخشهایی از این طرح میتواند امکان درآمدی و ارتباطی بسیاری از کسب و کارها را مختل کند. باتوجه به آمارهای منتشر شده از سوی پادرو بهدلیل اختلالات اینترنت در مردادماه ۱۴۰۱ فروشگاههای فعال اینستاگرامی تا ۳۵ درصد از بازدید و بین ۱۰ تا ۵۰ درصد از فروش خود از طریق اینستاگرام را از دست دادهاند. باید دقت داشت که این ضرر تنها ناشی از اختلالات بودهاست. محدودیتهای بیشتر میتواند صدمات جبران ناپذیری به این کسب و کارها وارد کند.
باتوجه به گسترش درآمدزایی به کمک رسانههای دیجیتال و متکی بودن فعالیتها بر بستر فضای مجازی، محدودیتها به شکل مستقیم اقتصاد خانواده را هدف میگیرند. با تصویب چنین طرحهایی فارغ از شکل و نوع آن، محدودیت زایی و فرصت سوزی گسترده در این بخش فعال اقتصادی روی میدهد.
در کشور ما بیشتر شبکههای اجتماعی خارج از بحث طرح صیانت، فیلتر هستند و امکان درآمدزایی به واسطه آنها وجود ندارد. بنابراین کاربران برای ارائه محصولات یا خدمات خود که بیشتر کسب و کارهای خرد و خانگی هستند مجبورند از واتساپ یا اینستاگرام استفاده کنند. آمارهای پادرو همچنین نشان دهنده این است که بیش از یک میلیون شغل به واسطه اینستاگرام به وجود آمده است و بازار ۴۰ هزار میلیارد تومانی در سال ایجاد شده است. هرگونه اختلال و محدودیت میتواند لطمه جبران ناپذیری به کسب و کارها وارد و آنها را از چرخه اقتصاد بیرون کند.