خبرآنلاین، روز چهارشنبه این روند ادامه داشت و خالص تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی بورس تهران ۳۵۹ میلیارد تومان بود.به این ترتیب برای هجدهمین روز پیاپی، پول حقیقی از بورس خارج شد و در تمامی روزهای معاملاتی بهمنماه شاهد خروج سرمایه از بازار بودیم.گزارشها حاکی از آن است که در مجموع کل هفته اخیر هزار و ۴۱۳ میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار سهام خارج شد و میانگین روزانه خروج پول حقیقی ۳۵۳ میلیارد تومان بود که نسبت به هفته قبل افت ۱۷ درصدی داشته است.
خروج پول از بازار سرمایه تا کی ادامه دارد؟
در این شرایط، سوال اینجاست که روند منفی در بازار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و تا چه زمانی شاهد خروج پول حقیقی از بازار سرمایه خواهیم بود؟ علیرضا کدیور، کارشناس بازار بورس و سرمایه درباره خروج سرمایه از بورس میگوید: خروج پول اشخاص حقیقی از بازار سرمایه به نظر میرسد ادامه دارد؛ البته نکتهای که وجود دارد، این است که خروج پولی که روزانه در بازار محاسبه میشود، خروج پول از سهام است که ممکن است بخشی از این پول در بازار سرمایه بماند، اما در ابزارهای دیگر مثل صندوقهای طلا، صندوقهای درآمد ثابت یا سایر ابزارهایی برود که در بازار سرمایه وجود دارد.
وی میافزاید: واقعیت این است که هماکنون به دلیل انتظارات تورمی که در جامعه شکل گرفته و متاسفانه به دلیل سیاستهایی که دولت و سایر سازمانهای دولتی داشتند، به نظر میرسد فعلا بورس در کانون توجه مسوولان نیست و به همین دلیل منابع از بازار خارج میشود و به سمت سایر داراییهایی میرود که امکان سفتهبازی دارد؛ مثل خودرو، طلا، ارز و مسکن.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان میکند: اما نکتهای که وجود دارد، این است که بازار سهام در وضعیت ارزندهای قرار دارد و خیلی از سهمها به لحاظ ارزشی و نسبی نسبت به همه داراییهای دیگر که در بازارهای دیگر معامله میشود، مثل ملک، خودرو، ارز و طلا و…، بسیار ارزنده است.کدیور توضیح میدهد: ما اگر بخواهیم ارزش دلاری تکسهمها و ارزش دلاری کل بازار و حتی قیمت اسمی سهمها را بررسی کنیم، امروز سهمها در مقایسه با دو سه سال قبل در موقعیت ارزندهای قرار دارند، ولی همچنان بازار منفی است.وی تصریح میکند: من نمیتوانم بگویم این شرایط تا چه زمانی ادامه دارد، اما تحلیل من این است که بازار سهام در آینده نزدیک باید یک رشد قابل توجهی را داشته باشد؛ حالا این آینده چه زمانی اتفاق بیفتد، نمیدانم.
چرا فعالان بازار به آینده اطمینان ندارند؟
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که به دلیل بیاعتمادیای که به بازار سرمایه وجود دارد، فعالان بازار نمیتوانند به آینده اطمینان داشته باشند؟ میگوید: همانطور گفتم، به نظر میرسد که از دید فعالان بازار، بورس در کانون توجه دولت و سازمانهای دولتی نیست، در نتیجه مردم هم این تحلیل را دارند.کدیور با اشاره به ۱۰ فرمان بورسی، میافزاید: به نظر میرسد بازار این ۱۰ فرمان بورسی را فراموش کرده و احساس میکنم که ۱۰ فرمانی که دو سه ماه قبل اعلام شد، نه خیلی پیگیری شد و نه دیگر خیلی کسی دنبال آن است.
وی متذکر میشود: خیلی از این دستورات بورسی اجرا نشد و یا اجرا شد، متوقف شد و یا کارشکنیهایی در اجرا وجود داشت. به همین دلیل، عملا ۱۰ فرمان بورسی فراموش شد.
بورس به مخمصه افتاده است؟
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که در حال حاضر بازار سرمایه به مخمصه افتاده است؟ میگوید: بازار از نظر من به لحاظ ارزندگی در جایی است که من فکر میکنم تمام اتفاقات منفی را پیشخور کرده است.کدیور میافزاید: بازار کاملا منتظر یک شرایط مثبتی است که بتواند رشد قابل توجهی را داشته باشد؛ واقعیت این است که من شرایط بازار را اینگونه میبینم.
وی با ذکر این نکته که بازارهای دیگر نمیگذارند که سهمها ارزندگی خود را نشان دهند، عنوان میکند: هم شرایط بازارهای دیگر و هم امکان سفتهبازی در بازارهای دیگر و هم اشتباههای سیاستگذاری و تاکتیکی دولت در حوزههای اقتصادی، روی بازار سرمایه اثر داشته است.این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به سیاستهای اشتباه دولت، تصریح میکند: یک زمانی عرضه خودرو را در بورس جدی گرفتند و دوباره متوقف شد. همچنین سیاستهای ارزی دولت و تثبیت دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی باعث شد جهشی را در نرخ ارز در بازار آزاد داشته باشیم. سیاستگذاریهای دولت در نرخ سود بانکی و یا حتی برخی مواردی که در بودجه سال آینده دیده شده، همگی باعث شده که از نظر فعالان بازار این برآورد وجود داشته باشد که دولت خیلی به بورس اهمیت نمیدهد و یا فعلا در کانون توجه دولت نیست.
چشمانداز بورس در ماه پایانی سال چیست؟
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که بازار سرمایه یک ماه باقیمانده سال ۱۴۰۱ را در چه وضعیتی میگذراند؟ میگوید: اگر نقدینگی وارد بازار نشود، میانگین بازار در همین محدوده کنونی خواهد بود؛ خیلی نه رشد آنچنانی خواهیم داشت و نه افت آنچنانی.