stat counter
تاریخ : سه شنبه, ۱۸ دی , ۱۴۰۳ Tuesday, 7 January , 2025
  • کد خبر : 457125
  • 23 اسفند 1401 - 2:16
2

رانت خواران صادراتی، کشور را زمین‌گیر کرده‌اند

رانت خواران صادراتی، کشور را زمین‌گیر کرده‌اند
قلم | qalamna.ir :
گروه اقتصادی: قیمت کالا‌های مختلف به خصوص کالا‌ها و مواد مصرفی ضروری و ابتدایی کشور به حدی طی روز‌های اخیر بالا رفته است که مردم را سرگردان و نگران تهیه ساده‌ترین نیاز‌های خود کرده است. یکی از مواد مصرفی اولیه برای پخت و پز، پیاز است که این روز‌ها اشک مصرف‌کننده را درآورده است و راهکار دولت یعنی واردات را شاید بتوان پاک‌کردن صورت مسئله دانست، چراکه اگر قرار بر واردات صحیح و اصولی بود باید به موقع و قبل از نجومی شدن قیمت این محصول کشاورزی، این کار انجام می‌شد تا دلالان هم نمی‌توانستند سودجویی کنند.

اقتصاد ۲۴، جلال محمودزاده، دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس در همین خصوص گفت: قیمت پیاز نسبت به تورم کشور به این وضع درآمده است. با توجه به اینکه قیمت دلار افزایش پیدا کرده و قیمت همه کالا‌ها نسبت به تورم و افزایش قیمت دلار، گران شده است، قیمت پیاز هم به تبع آن افزایش پیدا کرده است. اگر این تورم وجود نداشت و تورم به ۶۰ درصد نمی‌رسید و نرخ ارز هم به ۶۰ هزار تومان نمی‌رسید، قیمت پیاز هم نرخ معمولی خود را داشت.

وی افزود: بنابراین اگر قیمت محصولات کشاورزی نسبت به سال‌های قبل، افزایش بسیاری داشته است، به دلیل قیمت ارز و تورمی بوده است که افزایش داشته است. به همین دلیل قیمت تمام شده محصول کشاورز هم بسیار افزایش داشته است، چراکه کشاورز سم، کود و ماشین آلات خود را با نرخ دلار ۶۰ هزار تومانی باید تهیه کند، علاوه بر آن هزینه‌های جاری مثل هزینه آب، برق، گاز و نیروی انسانی هم که در کنار سایر هزینه‌های کشاورزی قرار دارد و کشاورز باید پرداخت کند.

قیمت محصولات کشاورزی خیلی بالاتر از این‌ها است
نماینده مهاباد با تاکید بر اینکه قیمت محصولات کشاورزی خیلی بالاتر از این‌ها است، تصریح کرد: به همین منظور دولت باید هم به کشاورز و هم به مصرف‌کننده کمک کند. یک راه کمک به مصرف‌کننده این است که دولت برای خرید کالا‌های اساسی مثل برنج، روغن، گوشت و برخی از محصولات کشاورزی نیز، کالابرگ بدهد. اگر بخواهد قیمت سایر محصولات کشاورزی هم پایین بیاورد باید در خرید نهاده‌ها به کشاورز کمک کند، در واقع باید به عوامل تولید کمک کند.

این عضو کمیسیون کشاورزی اظهار داشت: در واقع دولت می‌تواند کود، سم، نهاده‌ها و ماشین آلات کشاورزی را با قیمت ارزان یا یارانه‌ای به کشاورز بدهد که در همه کشور‌ها به همین صورت است. ما یک سازمان تعاونی روستایی و یک پشتیبانی امور دام در جهاد کشاورزی داریم که می‌توانند نهاده و گوشت را با قیمت مناسب از تولیدکننده خریداری کرده و در صورت گران بودن برای مصرف‌کننده، می‌تواند آن را با یارانه و ارزان‌تر به مصرف‌کننده بدهد.

محمودزاده افزود: در واقع دولت می‌تواند محصول را با قیمت مناسب از تولیدکننده یا کشاورز بخرد، اما آن را با یارانه به دست مردم برساند. سازمان تعاونی روستایی می‌تواند محصولی مثل پیاز را با قیمت مناسب از کشاورز بخرد و با قیمت کمتر و مناسب با یارانه به مصرف‌کننده بدهد که در این صورت هم از تولیدکننده و هم مصرف‌کننده حمایت کرده است، اما اگر مثلاً پیاز را با قیمت مناسب از کشاورز نخرد، کشاورز دیگر نمی‌تواند به کار خود ادامه دهد.

نباید با واردات بی‌رویه پیاز بر سر کشاورز بزنیم
وی با بیان اینکه از سوی دیگر نباید با واردات بی‌رویه پیاز بر سر کشاورز بزنیم و از طرفی باید هوای مصرف‌کننده را هم داشت، گفت: دولت از جیب خود و از محل یارانه‌هایی که صرفه‌جویی کرده می‌تواند این کار را انجام دهد. دولت از زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرد، بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در سال صرفه‌جویی کرد، سوال اینجاست که این پول را چه کار کرده است؟ قرار بر این بود که دولت مابه‌التفاوت آن را به مصرف‌کننده و تولیدکننده بدهد که هرچند یارانه نقدی می‌دهد، اما بقیه پول چه می‌شود؟ بنابراین دولت اینجا تخلف می‌کند.

عضو مجمع نمایندگان استان آذربایجان غربی تصریح کرد: نماینده‌های مجلس از بُعد نظارتی این مسئله را پیگیری می‌کنند، اما همه نمایندگان باید با هم به دنبال این مسئله باشند که دولت درآمد خود را از این کار چه کرده است؟ دولت باید درآمد خود را به تولیدکننده در بخش‌های مختلف مثل کشاورزی، صنعت و واردات کالا‌های اساسی بدهد و از همین محل، مابه‌التفاوت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، یارانه بدهد. در خصوص واردات پیاز معتقد هستم تولید به اندازه کافی داریم، اما قیمت آن متاثر از نرخ دلار و بالارفتن هزینه‌های تولید است، ولی با واردات بی‌رویه مخالف هستم، چراکه باید به اندازه کمبود سرانه مصرف در کشور وارد کنیم تا کمبود جبران شود.

محمودزاده گفت: به عنوان نمونه ما حدود ۳۰۰ هزار تن شکر کمتر از اندازه سرانه مصرف تولید می‌کنیم که می‌توان این مقدار را وارد کرد، اما اگر این عدد به یک یا دو میلیون تن رسید، با واردات اضافی به کشاورز صدمه وارد می‌شود. در خصوص پیاز مسئله همین است و باید دقت شود. از سوی دیگر احتمال دارد عده‌ای پشت این قضیه باشند و ایجاد رانت را دنبال کنند و تعدادی واردکننده هم دوست دارند بیش از نیاز کشور وارد کنند که این مسئله کشور را زمین گیر می‌کند.

دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: بنابراین در بحث پیاز، روغن، شکر و برنج و کالا‌های دیگر باید مصرف سرانه کشور برآورد شود، سپس طبق میزان تولید و کمبود آن، محصول وارد کنیم، اما هر زمان که دیدیم محصول برای کشاورز قیمت مناسب پیدا کرد، ولی باز وارد کردیم، بدانیم که تولید زمین گیر می‌شود و منجر به تعطیلی کشاورزی خواهد شد و سال بعد به جای تولید مجبور به وارد کردن همه آن محصول می‌شویم.

هشتگ: , , , , , , , , ,

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.