معاملات پرحجم و منفی وبملت در یک روز مانده به برگزاری مجمع عمومی سالیانه نیز از دیگر نکات قابل توجه بازار امروز بود. شاخص کل بورس طی معاملات روز جاری کار خود را با یک افزایش اندک ۰.۰۶ درصدی به پایان رساند و در محدوده ۲.۱۶۴ میلیون واحدی ایستاد و شاخص هموزن نیز که رشد بهتری را تجربه کرده بود، با افزایش ۰.۷۳ درصدی همراه شد. ارزش معاملات خرد سهام در بازار امروز با ثبت عدد ۷۳۷۲ میلیارد تومانی تغییر چندانی نسبت به روزهای گذشته خود نداشت و از طرفی شاهد خروج پول ۵۱۵ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی بودیم.
شب گذشته در نهایت انتظار برای انتشار گزارشهای سالانه دو خودروساز اصلی کشور یعنی ایران خودرو و سایپا به پایان رسید و همانطور که بازار نیز انتظار میکشید، شاهد عملکرد ضعیفی از این دو شرکت برای سال ۱۴۰۱ بودیم و زیانها با شتاب بالایی رشد کرده بودند. با این حال به نظر میرسد که شوک ناشی از این موضوع در بازار روز گذشته خود را خالی کرده بود اگرچه آگاهی از اطلاعاتی اینچنینی توسط عدهای خاص قبل از انتشار، نمونه کاملی از عدم کارایی بورس تهران دارد و ضربات اصلی را به سهامداران خرد وارد میکند. در ادامه با بررسی شرایط موجود و نگاهی به عملکرد روزانه نماگرهای تالار شیشهای، به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
پتک قیمتگذاری دستوری بر سر خودروسازان
قصه پر غصه خودروسازان و قیمتگذاری دستوری حرف تازهای نیست، اما همانند زخمی عمل میکند که با انتشار هر گزارشی از خودروسازان سر باز میکند و تازه میشود. عملکرد سال ۱۴۰۱ ایران خودرو و سایپا که هرکدام به ترتیب با زیان خالص ۳۲ و ۱۴.۳ هزار میلیارد تومانی همراه بودهاند و زیان انباشته آنها را جمعا به نزدیکی ۱۱۴ هزار میلیارد تومان رسانده است، نمونه کاملی از نتیجه سیاستگذاریهای غلط و ناکارآمدی همچون قیمتگذاری دستوری است و نشان میدهد که مقصد این رویکرد نابودی صنعت خودروسازی کشور خواهد بود.
به هرحال این دو شرکت از آن جهت که نمونه بارزی از اشتباهات پیاپی و پافشاری سیاستگذار بر آنها طی سالیان گذشته بوده، برای بازار سرمایه اهمیت ویژهای پیدا کرده و روند آنها میتواند بر مسیر روزانه بورس نیز اثرگذار باشد، زیرا سهامداران همواره این نگاه را دارند که ممکن است روزی این اتفاقات برای صنعت و شرکت آنها نیز رخ بدهد و اینجاست که اعتماد بورسیها بارها و بارها توسط دولتمردان و تصمیمگیرندگان اقتصادی کشور به پوچی کامل میرسد. به هرحال روند قیمت سهام این دو شرکت در بازار امروز متعادلتر از روز گذشته بود و در برهههایی به مدار مثبت نیز وارد میشد که میتواند به دلیل مسائل تکنیکالی باشد، اما انتظار میرود که در روزهای آتی نگاهی تحلیلگرانهتر به این موضوع و احتمال بهبود شرایط با افزایش نرخهای اخیر در روند معاملات بازار خود را نمایان کند.
روزهای بیانگیزه در بازارهای جهانی
روند بازارهای جهانی نیز که انتظار میرفت با توقف سیاستهای انقباضی فدرال رزرو و بهبود شرایط تورمی آمریکا جان تازهای به خود بگیرد، همچنان روزهای بیجانی را سپری میکند و در شروع هفته کاری خود بار دیگر با کاهش قیمتها مواجه شده است. این اتفاق که ناشی از پایداری نگرانی در رابطه با اقدامات آتی فدرال رزرو برای افزایش و ثبات نرخ بهره و همچنین آمارهای ضعیفتر از انتظار اقتصاد چین شکل گرفته است، امید خاصی را به بزرگان بورس تهران تزریق نمیکند.
نبود روند مساعد در قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی و همچنین ادامه ابهامات گستردهای در داخل کشور همچون نامشخص بودن نرخ خوراک صنایع پس از گذشت ۳ ماه از سال، نرخ دلار ۲۸۵۰۰ برای خوراک پتروپالایشها، تلاش برای کنترل قیمتها در بورس کالا، مالیات و عوارض بر صادرات و…، باعث شده است تا تمایل برای خرید سهام و صنایع بزرگ بازار تا زمان رفع این ابهامات به حداقل برسد؛ بنابراین انتظار میرود که در بورس فردا نیز بار دیگر شاهد عملکرد بهتری در گروههای کوچکتر بازار باشیم
نگاهی به روندهای روزانه
همانطور که در تصویر زیر پیداست، نماگرهای تالار شیشهای امروز رفت و برگشت زیادی را تجربه کردند پس از افزایش تقاضا در دقایق ابتدایی، شاهد برگشت فروشندگان در ساعت پایانی معاملات بودیم و همین موضوع شاخصهای اصلی و قیمت سهام را از سقف روزانه خود به سمت عقب حرکت دادند.
پیشبینی بورس فردا
با توجه به جمیع نکات اشاره شده در بالا و روند مثبت و متعادلی که در انتها به سمت پایین گرایش داشت، پیش بینی میشود که در بورس فردا نیز در سمت فروشندگان تحرک بیشتری را شاهد باشد و از آنجا که تعدادی از نمادهای بزرگ به خصوص بانکیها برای برگزاری مجمع متوقف هستند، این فشار فروش با تعادل بالایی همراه خواهد بود.