اقتصاد۲۴، در این مدت بارها دیده شده بود که قطعات مختلف این فلز زرد رنگ واگرایی پیدا کنند و خلاف جهت یکدیگر به حرکت درآیند، اما این حرکت در روز شنبه، نهم دی ماه کاملا یکدست شد و قطعات مختلف سکه، طلای آبشده و طلای دست دوم در فاز افزایشی قرار گرفتند. «سهراب اشرفی» کارشناس بازار طلا دلیل این روند را تعطیلی بازارهای جهانی با آغاز سال نوی میلادی میداند.
انس جهانی بازیگر اصلی بازار طلا
به گفته سهراب اشرفی، معاملات سالانه بازار جهانی طلا جمعه شب با نرخ ۲۰۶۲ دلار بسته شد. این بازار قرار است روز سه شنبه برابر با دوم ژانویه باز شود. در روز جمعه هفته گذشته شاخص ارزش دلار در مقابل ۶ ارز بین المللی سقوط یافت و باعث شد شاهد یک روند افزایشی در بازار جهانی طلا باشیم. بعد از این اتفاق انتظاری که معامله گران بازار طلا پیدا کردند این است که مقداری نوسان در نرخ بهره آمریکا در اولین جلسه سال جدید میلادی داشته باشیم و از همین رو معاملات طلا نیز تحت فشار قرار گرفت. اینکه طلا به کدام به سمت میرود بستگی به اخبار و گزارشهای بعدی بانک مرکزی آمریکا دارد.
او با تاکید بر اینکه در کنار این عامل نرخ دلار نیز تاثیر زیادی بر قیمت طلای داخلی دارد، یادآور میشود امروز هم دلار کمی افزایشی است که البته ناشی از تعطیلی بازارهای جهانی است. وقتی بازارهای جهانی کشورهای اطراف ما بسته باشد معمولا ما یک افزایش قیمت کاذبی را در نرخ دلار داریم. در نتیجه قیمت طلا هم امروز کمی افزایشی است. در نهایت اینکه در آینده چه اتفاقی در انتظار طلای داخلی است بستگی زیادی به سیاستهای بانک مرکزی در کنترل نرخ دلار دارد. به طور کلی این دو عامل تعیین کننده قیمت طلا هستند و قیمت طلا نیز نرخ سکه و نوسانات آن را مشخص میکند.
چرا حباب سکه از بین نمیرود؟
همگام با افزایش قطعات مختلف سکه، حباب آنها نیز در حال افزایش است. بر این اساس قیمت سکه امامی تا لحظه تنظیم این گزارش ۲۹ میلیون و ۷۴۷ هزار تومان است و حباب آن با بیش از ۶ درصد تغییر نسبت به روز گذشته با بیش از ۵ درصد افزایش به ۵ میلیون و ۱۶۵ هزار تومان رسید.اگرچه برخی تحلیلها در پیش بینی حباب سکه بر روند کاهشی آن به دلیل کاهش انتظارات تورمی دلالت دارد، اما آن طور که از اظهارات سهراب اشرفی برمیآید کاهش و افزایش چشمگیر این شاخص بستگی زیادی به میزان عرضه سکه توسط بانک مرکزی دارد.
او در پاسخ به این سوال که چرا حباب سکه که زمانی تصور میشد، موقت است تا این اندازه به درازا کشیده به اقتصاد ۲۴ میگوید: علتش این است که بانک مرکزی به میزان کافی سکه عرضه نمیکند، چرا که طبق قانون، ضرب و تولید سکه طلا در اختیار بانک مرکزی است. این حباب به دلیل ازدیاد تقاضا در بازار سکه همچنان وجود دارد.
به گفته این کارشناس از اردیبهشت ۱۴۰۱ بود که تقریبا حباب سکه جدی شد و ثابت ماند. دلیل آن هم این است که قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز ابلاغ شد و محدودیتهایی برای نگهداری دلار ایجاد شد. آن موقع بیشتر مردم برای سرمایه گذاری به سمت خرید سکه سوق پیدا کردند. طلای آبشده هم کالای تخصصی بود و از همین رو نتوانستند به آن سمت بروند، در نتیجه تقاضای سکه به دلیل سهولت در خرید افزایش یافت و باعث شد مقداری حباب را در بازار سکه داشته باشیم که همچنان ادامه دار باشد. این حباب در حال حاضر کم و زیاد میشود و مقدار آن در سکههای کوچکتر نیم، ربع و گرمی بیشتر است.
جنجالهای مالیاتی طلافروشان و تهدیدی به نام فرار سرمایه
ثبت داراییها در سامانه جامع تجارت موضوعی است که در روزهای گذشته منجر به اعتراض طلافروشان و تعطیلی بازار طلای شهرهای تبریز و تهران شد. اما ماجرا چه بود و صنف طلا به چه چیزی اعتراض دارد؟ به گفته اشرفی، در سامانه جامع تجارت باید تمام موجودی و دارایی طلافروشان ثبت شود، اما مشکل اصلی برای صنفی که با طلا سرو کار دارند، نه ریال، بلکه تورمی است که نزدیک به ۵۰ درصد است و این طی سالهای بعد برای همکاران ما مشکل ایجاد میکند، مشکلاتی در موجودی ابتدای دوره و انتهای دوره در اظهارنامههای مالیاتی و مقدار سودی که میخواهند ببرند. در همه جای دنیا مالیات را در صورتی اخذ میکنند که درآمدی ایجاد شده باشد. وقتی که فرضا ۱۰ کیلو طلای یک فرد بشود ۱۱ کیلو، روی آن یک کیلو مالیات اخذ شود.
او در ادامه میافزاید: اما در کشور ما به دلیل اینکه مالیات ۵۰ درصدی همچنان وجود دارد، درصورتی که همکارهای ما موجودی خود را که فرضا ۱۰ کیلو طلاست ثبت کنند، ممکن است تورم موجب شود هر گرم طلا از ۲.۵ میلیون به ۵ میلیون تومان برسد. یعنی در نتیجه تورم بدون آنکه عملکردی داشته باشد ارزش طلایش به ریال به صورت کاذب افزایش یابد و به ۵۰ میلیارد برسد. اگر قرار باشد تورم رشد کند و روی طلایی که درامدی روی آن به دست نیامده یک چهارم مالیات اخذ کنند منجر به زیان طلافروش خواهد شد.
آنها در اصل باید مالیات بر تورم را پرداخت کنند که عادلانه نیست. اگر بقیه کشورها چنین مقرراتی دارند به این دلیل است که تورم آنها در سطح پایین بین صفر و دو درصد است. دولت و مجلس در ایران ابتدا باید تورم را به این سطوح برسانند، آن وقت به همه اصناف اعلام شود که دارایی خود را جهت شفاف سازی اعلام کنند. دولت باید ابتدا از خود شروع کند.
اشرفی در پایان هشدار میدهد اتفاقی که ممکن است به دنبال این قوانین بیفتد این است که حجم معاملات غیرقانونی افزایش یابد. به طور مثال به فرض کسی تصمیم بگیرد برای فروش طلا دلار مطالبه کند. یا اینکه برخی بخواهند به هر نحوی سرمایه خود را از کشور خارج کنند.