دامنه حمایت از فلسطین و مردم غزه و اعتراضات دانشجویی در پی ادامه جنایتهای رژیم صهیونیستی و درخواست برای پایان دادن به جنگ اسرائیل در غزه که از دانشگاههای آمریکا آغاز شده بود، همچنان ادامه دارد و امروز محدود به یک کشور و منطقه نیست؛ تقریبا علاوه بر آمریکا، در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله انگلیس و فرانسه نیز این اعتراضات شکل گرفته است.
در جریان دخالت پلیس در دانشگاه ها تعداد زیادی از دانشجویان و اساتید دستگیر و مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفتند که این مساله خشم افکار عمومی در آمریکا و کشورهای دیگر را در بر داشت. بیش از ۱۰۰ دانشگاه در دنیا در حمایت از مردم غزه و مخالفت با نسلکشی اسرائیل در غزه دست به اعتراض و تحصن زدند و این تحصنها با وجود هشدار و دخالت پلیس همچنان ادامه دارد.
دانشجویان از مقامات و روسای دانشگاههای خود میخواهند تا روابط خود را با شرکتها و موسساتی که به جنگ رژیم صهیونیستی در غزه کمک میکنند، قطع کنند.
«مجید تفرشی» در گفتوگو با ایسنا در این رابطه گفت: حمایت راهبردی دولتهای غربی و آمریکا از اسرائیل جای هیچ اما و اگری نداشته و ندارد. طی ۷۵ سال اخیر که از تاسیس رژیم صهیونیستی میگذرد همواره آمریکا ادعا کرده که میانجی صلح میان اعراب و اسرائیل است، در عین حال با یک طرف قضیه یعنی اسرائیل مناسبات ابدی و راهبردی غیرقابل خدشه داشته و دارد. این همراهی میان اسرائیل و آمریکا فقط بحث مذاکرات میانجیگری در موضوع صلح نبود و در بحث های سیاسی، دفاعی و امنیتی دیگر هم صادق بوده است و به ویژه در تبلیغات برای اسرائیل در رسانهها و دیپلماسی عمومی که همیشه حمایت ذاتی آمریکا از اسرائیل برقرار بوده است. از طرفی اسرائیل با نفوذ و لابی که در آمریکا دارد توانسته در میان دانشگاهها و مراکز مهم اقتصادی و سیاسی و آموزشی با صرف هزینه زیاد برای خود محبوبیت بخرد.
وی با بیان اینکه آنچه امروز در دانشگاههای آمریکا در اعتراض به نسلکشی در غزه شاهد هستیم، امر تازهای نیست؛ چرا که اعتراض به سیاستهای دولت آمریکا قبلا هم بوده است، گفت: ۶۰ سال پیش جنبش دانشجویی در اعتراض به جنگ آمریکا در ویتنام به راه افتاد، که تاثیرات بسیار قابل توجهی در توقف این جنگ داشت، اما با مقایسه این دو رویداد باید بگویم که اینها قابل مقایسه به لحاظ عمق، دامنه و شدت تاثیرگذاری نیستند. اعتراضهای فعلی دانشجویان و اساتید دانشگاههای مختلف آمریکا به حمایت آمریکا از اسرائیل در ماجرای غزه خیلی وسیعتر از جنبش دانشجویی در اعتراض به جنگ ویتنام است؛ چرا که بیش از ۱۰۰ دانشگاه معتبر و مهم آمریکا را در برگرفته است و در ۳۸ دانشگاه شاهد دستگیریهای زیاد و تحصن گسترده دانشجویان هستیم و آزار و اذیت پلیس و دولت برای جلوگیری از ادامه این اعتراضها به روسای دانشگاهها هم کشیده شده است.
تفرشی با اشاره به اینکه در بین دانشگاههای معترض بعضا دانشگاههایی دیده میشوند که بسیار حامی نئوکانها و راست افراطی هستند، اظهار کرد: اتفاقات در دانشگاههای آمریکا یک تجربه تاریخی مهم است و به علاوه تبعات شگرف و تاریخ سازی هم دارد. نظام آمریکا اکنون بر سر یک دوراهی قرار دارد. آمریکا بعد از سالها افتخار به اینکه داعیه دار دموکراسی و آزادی بیان و مدنیت بوده است، اکنون با این چالش مواجه شده است که آزادی بیان تا کجا؟ وقتی این مقولات با بنیانهای محکم روابطش با اسرائیل در تضاد قرار میگیرد، کدام یک را باید انتخاب کند؟ دانشجویان و اساتید بر خلاف فضای مصنوعی اسرائیل محوری که سالیان سال برقرار بوده است، از ابتدای جنگ غزه، به این فضاسازی انتقاد و علیه آن اعتراض کردند. آمریکا در ابتدای شروع جنگ سعی کرد، مردم غزه و حماس را متعدی به اسرائیل معرفی کند و بگوید که اسرائیل قربانی است و شروع کردند به بازجویی از روسای دانشگاهها که فضای اعتراضی در دانشگاههای تحت مدیریتشان وجود داشت. اما بعد از مدتی با دیدن جنایاتی که اسرائیل در غزه مرتکب شد و میشود و کشته شدن بیش از ۴۰ هزار نفر که حداقل دو سوم آنها زن و کودک بیدفاع هستند، وجدان بیدار جامعه بشری به صدا درآمد.
این کارشناس مسائل بینالملل اتفاقات در دانشگاههای آمریکا را “بسیار عجیب” توصیف کرد و افزود: ورود و مواجهه پلیس با دانشجویان و اساتید دانشگاهها نه تنها مساله را حل نکرد، بلکه جمعیت بیطرف بیشتری را به سمت حامیان مردم فلسطین کشاند. به هر حال دولت آمریکا در این مدت نشان داد از آزادی بیان و دموکراسی تا جایی دفاع و حمایت میکند که به منویات و سیاست کلانش در حمایت از اسرائیل خللی وارد نشود و این رویداد آثار منفی برای دولتمردان آمریکایی به همراه داشت که غیرقابل جبران است.
وی در پاسخ به این پرسش که اعتراضات دانشجویی میتواند در تصمیم دولت آمریکا برای قطع حمایت صد در صدی از اسرائیل و جنایاتش تاثیرگذار باشد؟ گفت: قطعا تاثیرگذار است اما اینکه بتواند به توقف جنگ یا آتش بس منجر شود، نمیدانم. به هر حال تاثیر و فشار افکار عمومی بر آمریکا و اعتراضات مردمی و نخبگان در سراسر دنیا نسبت به جنایات اسرائیل موجب شد بعد از هفت ماه آمریکا قطعنامه اخیر در شورای امنیت در این رابطه را وتو نکند و رای ممتنع دهد. اینکه برای اولین بار از آغاز جنگ ۷ اکتبر آمریکا با قاطعیت پشت اسرائیل نایستاد، یک نشانه است. نیویورک تایمز روز شنبه در مقالهای نوشت که اسرائیل باید بین رفح یا ریاض یکی را انتخاب کند. به هر حال فشار به آمریکا و اسرائیل زیاد شده است. اگر اسرائیل به رفح حمله کند موضوع طرح ابراهیم و عادی سازی روابط با اعراب منطقه به ویژه عربستان سعودی منتفی خواهد شد.
تفرشی تاکید کرد: البته این اتفاقات به این معنا نیست که آمریکا و اسرائیل با یکدیگر دشمن شوند، اما تا همین جا هم برای اولین بار است که در تعاملات میان اسرائیل و آمریکا رخ میدهد و این خسارت بزرگی برای این دو در دنیا ایجاد میکند. آمریکا خوب میداند ادامه این جنگ و فرسایشی شدن آن به نفعش نیست و باید هر طور شده مانع از ادامه این وضعیت شود. اسرائیل نتوانست اهدافی که از ابتدای جنگ اعلام کرد را محقق کند و این یعنی شکست اسرائیل و دولت بایدن به خاطر مشکلات داخلی، فشار متحدان منطقهای و نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری مجبور است سیاست و راه اسرائیل را تغییر دهد.
وی گفت: ضربه ای که به مناسبات آمریکا و اسرائیل در نگاه مردم، رسانهها و نخبگان جامعه آمریکایی وارد شده به حدی است که حتی اگر اسرائیل هم پیروز شود، این صدمه جبران نمیشود.
انتهای پیام