اقتصاد۲۴، مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه درخصوص چرایی عدم تداوم رشد مثبت بورس گفت: «ریسک سیاسی هنوز تمام نشده است یعنی تا تاریخ ۱۵ آبان که موعد انتخابات آمریکاست، این ریسک وجود دارد. روز شنبه که حمله اسرائیل به ایران اتفاق افتاد، با این تصور که دوباره ممکن است تبادل موشکی میان ایران و اسرائیل وجود داشته باشد، مجددا ریسک افزایش پیدا کرد.»
وی افزود: «هرچه غزه و اسرائیل به سمت صلح پیش روند، خود به خود احتمال حمله موشکی ایران کاهش پیدا میکند و بالتبع ریسک سیاسی هم کم خواهد شد. به نظر میآید تا سه شنبه آینده وضعیت بازار سرمایه تعیین و تکلیف میشود.»
صفاری درباره یکی از علل مثبت شدن شاخص بورس در روز حمله اسرائیل به ایران اشاره کرد: «همان روز شنبه، صبح اول وقت هلدینگهای بزرگ در سازمان بورس با رئیس سازمان جلسه داشتند و قرار بر این شد که از سهامهای زیر مجموعهشان حمایت کنند. این تصمیم با آن اتفاق سیاسی همزمان و شاخص بورس مثبت شد. البته شوک سیاسی لزوما کاهنده نیست یعنی اگر بورس اسرائیل یا بورس لبنان را نگاه کنید، در این شش ماهه که وارد جنگ شدهاند، همه مثبت بودند.»
این کارشناس بازار سهام در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه ریسکهای سیاسی پیشرو مانند احتمال پاسخ ایران به اسرائیل و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر بازار سهام چه اثری میگذارد؟ گفت: «بازار سرمایه و شاخص، مانند دماسنج اقتصاد است، یعنی شوکهای سیاسی و اقتصادی روی شاخص بازار اثر دارند، با این تفاوت که شوکهای سیاسی، کوتاه مدت، اما شوکهای اقتصادی بلند مدت هستند.»
صفاری درخصوص اینکه پیروزی ترامپ یا هریس هر کدام چه اثری بر بازار بورس خواهند گذاشت نیز عنوان کرد: «در دنیا ترامپ بازار را بهم میریزد و از این رو احتمال میدهند که نرخ اونس جهانی به ۳ هزار دلار برسد و همین اروپا و چین را نگران میکند. یک نااطمینانی در سرمایهگذاران اروپایی و شرقی به وجود میآید و باعث میشود که قیمتهای جهانی فلزات اساسی و طلا، همه تحت تاثیر قرار گیرند. روز گذشته سقف طلا به ۲ هزار و ۷۷۶ دلار رسید و این سقفی بود که پیشتر نداشتیم. این امر به دلیل بحران خاورمیانه نیست بلکه به دلیل ترامپ است که تجربه نشان داده بازار را برهم میریزد. از این رو اروپا و چین و باقی دنیا واکنش نشان میدهند، اما احتمال وارد شدن شوک زیاد به بازار، درصورت پیروزی هریس کمتر است.»
این تحلیلگر بازار سرمایه همچنین درباره اثر افزایش عرضه اوراق دولتی در بودجه سال آینده بر بازار سهام، بیان کرد: «در بودجه سال آینده ۷۰۰ هزار میلیارد تومان قرار است اوراق چاپ شود و از آن طرف مالیاتها ۳۹ درصد افزایش پیدا کند. اصل اوراق مشکلی ندارد بلکه نرخ اوراق است که مشکل دارد. به بیانی دیگر نرخ ۳۳ درصد بورس را خراب میکند، ولی مثل قدیم نرخ ۲۳ یا ۲۴ درصد تاثیر آنچنانی بر بازار سرمایه نمیگذارد. حجم اوراق مهم نیست بلکه نرخ آن مهم است که باید ببینیم با چه نرخی قرار است خود را تامین مالی کند.»