مهندس علیاصغر احمدی در برنامه تلویزیونی تیتر امشب در شبکه خبر در خصوص آخرین آمار کشتهشدگان حادثه منا گفت: آخرین آمارها از ۲۲۸ جانباخته، ۲۴۶ مفقود و ۲۷ مصدومی که در مراکز درمانی عربستان بستری هستند خبر میدهد. از این ۲۷ نفر، ۱۲ نفر زیر دستگاه هستند و ۱۵ نفر به صورت عادی تحت درمانند. کاهش آمار مصدومان نیز به علت ترخیص و بازگشت آنان به کاروانهاست.
وی ادامه داد: از ابتدای وقوع این حادثه، ستاد بحرانی در منا زیر نظر بعثه رهبری با مدیریت آقای اوحدی تشکیل شد اما آنها نمیدانستند باید از کجا و چه کسی کمک بگیرند تا نیروی کمکی به آنها برسد. به جرأت میتوان گفت که اگر شرایط برای امدادرسانی ایجاد میشد، قطعا تعداد کشتهها از سایر کشورهای مسلمان به این اندازه نبود.
دبیر کل جمعیت هلال احمر افزود: بعد از همه جستوجوها در قالب ۱۰ تیم از همه مراکز درمانی شهر مکه و با کمک تیمهایی از وزارت خارجه که به شهرهای طائف و جده رفتند و تمام مراکز حتی بخش خصوصی را سرکشی کردند، امروز به جایی رسیدهایم که تقریبا پیداکردن عزیزان به صورت زنده خیلی جای امیدواری ندارد.
احمدی با بیان اینکه تمام تلاشها برای سرکشی به سردخانهها ادامه دارد، در خصوص نحوه انتقال اجساد به کشور به عدم همکاری عربستان برای صدور مجوزهای لازم اشاره و اظهار کرد: در تهران ستادی ویژه به ریاست وزیر کشور تشکیل و بحث انتقال به هلال احمر واگذار شد. هلال احمر با هماهنگی همه دستگاهها تمام مقدمات را در تهران و سایر استانها فراهم کرده است. انتقال پیکر کشتهشدگانی که هویتشان به صورت قطعی مشخص و توسط مقامات سعودی نیز تایید شده است، نیاز به مجوز پرواز از جده به ایران دارد که همه همکاران در این زمینه در حال تلاش هستند.
وی ادامه داد: مجوز دوم نیز مربوط به هواپیمایی است که ما باید اعزام کنیم. تا این لحظه هواپیمای «کارگو ۷۴۰» متعلق به ایرانایر آماده رفتن شده بود اما سعودیها اجازه ندادند و میگویند که باید هواپیمای کوچکتری بفرستید. ما به دنبال این هستیم که مجوز پرواز را بگیریم و هواپیمای مناسب را به جده اعزام کنیم.
دبیرکل جمعیت هلال احمر از اعلام آمادگی سازمان هواپیمایی کشوری، هما، ماهان و همچنین نیروهای نظامی برای اعزام خبر داد و افزود: به محض صدور اجازه پرواز، آنها را اعزام میکنیم. از زمانی که مجوز را دریافت کنیم به تعدادی که آماده باشد، اجساد توسط هواپیما به تهران منتقل میشوند.
احمدی همچنین در خصوص انتقال اجساد حادثه منا به استانهای محل سکونت خود گفت: اجساد را یا به طور مستقیم از جده به استانها منتقل میکنیم یا اگر با پروازی به تهران آورده شوند، بلافاصله به صورت زمینی یا هوایی به استانها میفرستیم.
وی تاکید کرد: مراسم تشریفات رسمی در فرودگاه مهرآباد حتما برگزار میشود. رئیسجمهور نیز بخشی از برنامههای خود در نیویورک را برای برگزاری این مراسم لغو کرده است و به تهران بازمیگردد. مسئولیت برگزاری این مراسم نیز بر عهده استاندار تهران است.
احمدی اعلام کرد: بعد از برگزاری مراسم، سازمان حج و زیارت به خانوادهها زمان انتقال اجساد را اطلاع خواهد داد؛ چرا که باید احراز هویت پیکرها صورت گیرد و اسناد مربوطه وجود داشته باشد. پزشکی قانونی، مقامات قضایی و ناجا نیز باید مطمئن شوند که پیکرها با اوراق شناسایی تطبیق دارد. اگر پیکری به دلایلی نیاز به بررسی بیشتری داشته باشد، همه مقامات قضایی، پزشکی قانونی و ناجا این آمادگی را دارند که از تمام ابزارها استفاده کنند و تلاش میکنند که به سرعت برنامهها پیش برود.
دبیرکل جمعیت هلال احمر از خانوادههای قربانیان حادثه منا خواست که اخبار این حادثه را از سازمان حج در مراکز استانها دریافت کنند.
وی با اشاره به احتمال افزایش آمار کشتهشدگان این حادثه نیز خاطرنشان کرد: نحوه تحویل پیکرها به ستاد حج بعد از شناسایی با طی مراحل قانونی در مکه مبتنی بر اقدامات طرف دیگر است.
احمدی اظهار کرد: تا این لحظه در حدود ۱۰۰ پیکر تقریبا آماده اعزام است. برای انتقال به جده و مکه و همچنین انتقال هوایی مقرراتی وجود دارد. ما حتما باید برخی از ابزارها را در هواپیما تدارک ببینیم که پیکرها دچار فساد نشوند. خیلی از مقررات باید مرحله به مرحله طی شود. همکاران ما در مکه در تلاش هستند شناساییها به سرعت انجام شود و پیکرها از سردخانهها آزاد شوند.
وی همچنین با اشاره به عدم امکان جابهجایی برخی از مصدومان تصریح کرد: پزشکان معالج به ۱۲ مصدومی که در بیمارستانهای سعودی زیر دستگاه هستند اجازه جابهجایی نمیدهند. تا زمانی که اطمینان حاصل نشود، نمیتوانیم آنان را جابهجا کنیم. ۱۵ نفر دیگر هم تحت درمان هستند.
دبیر کل جمعیت هلال احمر افزود: همکاران ما با پزشکان معالجی که از ایران در آنجا مستقر هستند در حال بررسی هستند و به محض اینکه زمینه انتقال فراهم شود این افراد را نیز منتقل میکنند. این مساله مستلزم رعایت مسائل پزشکی و درمانی است و ما سلامت مصدومان را در اولویت قرار میدهیم.
احمدی اضافه کرد: این افراد حتی از بیمارستانهای سعودی به بیمارستانهای هلال احمر هم نباید منتقل شوند.
وی با بیان اینکه در خصوص انتقال بیماری کرونا به کشور نگرانی زیادی وجود ندارد، گفت: وزارت بهداشت تمام امکانات را فراهم کرده است که به محض رسیدن پروازها به کشور بیماران در بیمارستانها تحت معالجه قرار گیرند. چند پزشک مجرب نیز از وزارت بهداشت در ستاد حج در عربستان در حال کنترل وضعیت ویروس کرونا هستند. این ویروس عمدتا در بیمارستانهای اختصاصی سعودی در شهر جده است و در منطقه مکه، جده و مدینه کسی با این ویروس مواجه نشده است.
دبیر کل جمعیت هلال احمر ادامه داد: وزیر بهداشت نیز برای احتیاط، بخشی از تصمیماتشان درباره مراقبت از انتقال این ویروس بوده است. به همین دلیل به مراکز استانها نیز دستورات مراقبتی ابلاغ شده است و نباید در این مورد خیلی نگران باشیم.