بعد از برگزاری سه جلسه دادگاه رسیدگی کننده به اتهامات بابک زنجانی، کیفرخواست سه متهم اصلی پرونده قرائت شد. طی این جلسات اتهامات سه متهم اصلی حول محور جعل اسناد و مدارک، بدهیها به شرکت ملی نفت و قرارداد با سازمان تامین اجتماعی و روابط بابک زنجانی با وزراو مدیران دولت احمدینژاد بیش از سایر اتهامات مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
جزییات قراردادی که مرتضوی با بابک زنجانی بست
این روزها اخبار مربوط به پرونده بابک زنجانی نقل محافل است و روزی نیست که خبری از بدهی یا نحوه کلاهبرداری او منتشر نشود.دیروز مدیر سازمان تامین اجتماعی به تشریح نحوه خرید ۱۳۷ شرکت تامین اجتماعی توسط بابک زنجانی پرداخت. ماحصل گفتههای نور بخش بر این محور است که بابک زنجانی در قراردادی که با سازمان تامین اجتماعی در دوره قبلی مدیریت سازمان داشته است، قصد داشت ۱۳۷ شرکت وابسته به سازمان را خریداری کند که در این قرارداد تخلفات و مسائل حقوقی متعددی وجود دارد و قرار بوده وجوهی را به یکی از حسابهای بانک مسکن در مالزی واریز کند. این فرد برای اخذ تضمین در اجرای این قراردادها و مراوداتی که با سازمان داشته است پنج فقره چک تضمینی از سازمان تامیناجتماعی دریافت میکند و متأسفانه از این چکها نیز سوءاستفاده کرده و در معاملات دیگری به کار میگیرد، در حال حاضر با گذشت حدود سه سال از این اتفاق، هنوز تکلیف این چکها مشخص نشده و به سازمان باز نگشته است.
رابط معامله بابک زنجانی و سعید مرتضوی کیست؟
(ح-ف-ه) یکی از دستیاران ارشد بابک زنجانی بود که در معامله مشهور بابک زنجانی با مرتضوی از طرف زنجانی مبایعه نامه را امضا کرده است. (ح-ف-ه) همچنین در جریان تلاش بابک زنجانی برای خرید بانک پارسیان نیز بهعنوان امین اموال وی نقش ایفا کرده که شنیده شد پس از معامله بین او وبابک زنجانی برسرانتقال سهام اختلافاتی پیش آمده است که منجر به شکایت بابک زنجانی از فلاح هروی شده است. (ح-ف-ه) پیش از بابک زنجانی بازداشت شده بود.
(ح-ف-ه) مدیر سابق امنیتی
(ح-ف-ه) مدیر سابق امنیتی که پس از اخراج از یک نهاد امنیتی به حوزه فعالیت های اقتصادی وارد شده است، با ارتباط گرفتن با بابک زنجانی، حلقه اتصال وی به بسیاری از نهادها و مسئولان می شود. (ح-ف-ه) پیش از پیوستن به بابک زنجانی در حوزه پتروشیمی و همچنین در سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح ایران موسوم به ساتا فعال بود.در یکی از معاملات، شهریور سال ۸۷، ساتا ۵۱ درصد شرکت سرمایه گذاری «غ» را خرید. ارزش این شرکت در سال ۸۷ حدود ۱۸۰۰ میلیارد تومان برآورد شده بود. (ح-ف-ه) از جانب ساتا به عنوان یکی از اعضای هیاتمدیره شرکت سرمایه گذاری «غ» معرفی شد. سال ۹۱، (ح-ف-ه) به دلیل برخی اختلافات در زمینه فروش انحصاری محصولات پتروشیمی از ساتا خارج و به تعبیر دقیق تر اخراج شد.
واسطهگریهای (ح-ف-ه) در پرونده بابک زنجانی
در کیفرخواست صادره اعلام شده است که (ح-ف-ه)، عضو هیات مدیره بانک (اف آی آی بی) بوده، بانکی که ظاهرا در مالزی واقع بوده ولی بابک زنجانی همه کارهایش را از تهران انجام می داده است. این بانک نقش کلیدی در کلاهبرداریهای بابک زنجانی ایفا کرده است. (ح-ف-ه) در گرجستان هم نماینده اصلی بابک زنجانی برای انجام امور بانکی بوده است.به عنوان نمونه در جریان معامله نفتی دو میلیارد یورویی، بابک زنجانی با سپرده ۳۰۰ هزار دلاری و ارائه ۱۱ فقره ال سی به عنوان ضمانتنامه بانکی کار خود را پیش میبرد، ضمانتنامههای بانکی توسط بانک خودش صادر شده بود.معامله بابک زنجانی و سعید مرتضوی، رئیس سازمان تامین اجتماعی آذر ۹۱ انجام می شود. ۲۶ آذر ۹۱ هیاتمدیره سازمان تامین اجتماعی مصوبه فروش برخی شرکتهای تحت نظر سازمان تامین اجتماعی را امضا می کند و یک روز بعد طرفین بر سر میز معامله مینشینند. طرف معامله هلدینگ سورینت قشم بوده است. در اسناد مربوط به این معامله، (ح-ف-ه) رئیس هیات مدیره شرکت و بابک زنجانی، مدیرعامل این شرکت معرفی شدهاند. در این معامله، بابک زنجانی ۱۳۷ شرکت وابسته به سازمان تامین اجتماعی را خرید، معامله ای به ارزش ۴/۴ میلیارد یورو.
(ح- ف-ه) اما در معاملات نفتی هم همراه بابک زنجانی بود. او در جریان معامله دو میلیارد یورویی نفتی بابک زنجانی و (م-ش) با صندوق بازنشستگی نفت وابسته به وزارت نفت ایران هم یکی از رابطان و معرفی کنندگان اصلی بود. در واقع او هم رئیس هیات مدیره و نماینده اصلی شرکت های بابک زنجانی بوده و هم معرف او به شرکت های مهم دولتی ایران. تلاشهای (ح-ف-ه) برای واردکردن بابک زنجانی به حوزه نفت در اوایل سال ۹۱ رخ داده است.
میزان نفوذ (ح-ف-ه) در دولت احمدینژاد
میزان نفوذ او در دولت احمدی نژاد چنان زیاد بوده که به روایت کیفرخواست در نهایت با معرفی (ح-ف-ه) و سایر اشخاص، بابک زنجانی موفق به اخذ مصوبهای در هفتم تیر ٩١ از سه وزیر دولت احمدینژاد (وزرایسابق نفت، اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت) و رئیس سابق بانک مرکزی میشود. این مصوبه رمز انفجار بابک زنجانی در اقتصاد ایران و اعتمادسازی گسترده در نهادهای دولتی و همه معاملات بعدی است.
در ادامه کیفرخواست آمده است: «مصوبه مورخ ٧تیر٩١ به امضای سه وزیر وقت رسیده است، از آن بهعنوان مصوبه ستاد ویژه تدابیر رئیسجمهوری یاد میشود؛ اما این مصوبه در ستاد تدابیر ویژه مصوب نشده است و فقط سه وزیر وقت و رئیس وقت بانک مرکزی آن را مصوب کردهاند که باید دراینراستا از ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی استعلام شود. در آن جلسه بابک زنجانی به همراه (ح- ف-ه) در بانک مرکزی حضور داشتند و متأسفانه به واسطه همان مصوبه، بانک (افآیآیبی) مجوز واریز پولهای نفتی به حساب در اختیار متهمان را دریافت میکند.” همان دو میلیارد و هشتصد میلیون یورویی که اکنون دولت ایران دنبال آن می گردد.
تکذیب ادعای وکلای خارجی بابک زنجانی
در سومین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده بابک زنجانی،قاضی صلواتی قبل از شروع سخنان نماینده دادستان تهران برای قرائت کیفرخواست،گفت: با توجه به اینکه روز گذشته وکلای خارجی متهم با ارائه پیش نویس ضمانتنامه بدون قید و شرط آمادگی خود برای پرداخت بدهی شرکت «HK» را اعلام کرده بودند. ظرف روز جاری مدیرکل امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران نیز اعلام کرده تلاش می شود با همکاری وکلای متهم، بدهیها به بیت المال بازگردانده می شود.
اما روز گذشته رکنالدین جوادی، مدیر عامل شرکت ملی نفت در حاشیه دومین همایش ملی حقوق انرژی در جمع خبرنگاران با اشاره به ضرورت وجود موسسات حقوقی گفت: صنعت نفت در ارکانی مثل توسعه و ساخت داخل رشد قابل قبولی داشته اما زمانی میتواند موفق باشد که بین اجزای مورد نیاز توازن وجود داشته باشد. مدیرعامل شرکت ملی نفت در خصوص اعلام آمادگی برخی افراد جهت پرداخت بدهیهای بابک زنجانی به وزارت نفت تصریح کرد:هنوز چیزی که کتبا مبنی بر پرداخت بدهیهای بابک زنجانی باشد به ما ارائه نشده و مدارک مستدل و مستندی به وزارت نفت فرستاده نشده است و تمامی اظهار نظرها در حد شفاهی بوده است. اما در هر صورت ما اعلام آمادگی کرده و به ریاست دادگاه اعلام کردیم که اگر ضمانت معتبری با تایید بانک مرکزی ارائه شود برای ما کفایت میکند.
احتمال محاکمه وزرای دولت سابق
سخنگوی دستگاه قضا در نشست خبری اخیر خود با اصحاب رسانه درپاسخ به این سوال مبنی بر اینکه برابر کیفر خواست خوانده شده در دادگاه سه تن از وزرای دولت پیشین و رئیس بانک مرکزی سابق اقدامات بابک زنجانی را تایید کردهاند، آیا قوهقضاییه در خصوص قصور این سه وزیر در پرونده زنجانی به نتیجهای رسیده است یا اصلا قصد ورود به این موضوع را دارد یا خیر گفت: در پروندههایی از قبیل این پرونده از هر کسی که لازم باشد به عنوان مطلع، متهم یا احیانا شاهد تحقیق به عمل میآید و مکرر هم گفتهام در پروندههایی که باید از تعداد قابل توجهی متهم یا مطلع تحقیق به عمل آید پرونده ذکر شده ابعاد مختلف پیدا میکند. محسنی اژهای با بیان اینکه رسیدگی به تمام ابعاد این پروندهها زمانبر است، افزود: پروندهها باید تفکیک شوند و مواردی را که کاملتر است سریعتر به دادگاه میفرستند لذا در این پرونده این تعداد افرادی که در حال محاکمه هستند و کیفرخواستشان قرائت میشود در واقع پروندهشان تکمیل و قرار مجرمیت و کیفرخواست برای آنها صادر شده است لذا پرونده آنها به دادگاه رفته است. معاون اول قوه قضاییه تصریح کرد: کیفرخواست این افراد در طول چند روز در دادگاه قرائت شد و ادامه رسیدگی به پرونده به نهم آبان ماه موکول شد. البته در سایر موارد پرونده همچنان مفتوح است و در صورت ضرورت در موارد دیگر به تحقیق میپردازیم و رسیدگی به این پرونده همچنان ادامه دارد.
منبع: قانون