هفته سلامت زنان هنوز در تقویمها ثبت نشده اما روز گذشته این هفته با شعار «زن، قلب خانواده» با برگزاری نشستی در ساختمان وزارت بهداشت، آغاز شد و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاون امور زنان ریاست جمهوری در کنار معاونان به بیان وضعیت سلامت زنان و گزارشهایی در این خصوص پرداختند. در این نشست اما بیماریهای قلبی و عروقی به عنوان یکی از شایعترین دلایل مرگ و میر زنان، لزوم توجه به سلامت جنسی و راهاندازی ۹ کلینیک سلامت خانواده در کشور از جمله مسایل مهمی بود که مطرح شد.
تلاش برای جلوگیری از مرگ و میر مادران
«جهانصنعت»، نشست مشترک معاونت امور زنان ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، با گزارشی از معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص وضعیت سلامت زنان آغاز شد. علیاکبر سیاری ماموریت وزارت بهداشت را افزایش امید به زندگی مردم عنوان کرد و مرگ زنان را از جمله بدترین حوادثی خواند که وضعیت خانوادهها را دگرگون میکند و گفت: پیشگیری از مرگ نابهنگام زنان، پیشگیری و کنترل عوامل تهدیدکننده سلامت، پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی، مراقبت از بیماریهای واگیر و غیرواگیر و کمک به بهبود سبک و شیوه زندگی و رضایت از زندگی از جمله این برنامههاست. ماموریت ما جلوگیری از مرگ و میر قابل پیشگیری زنان است و طبق برآوردها امید به زندگی در زنان کشور از سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۰ از ۸/ ۶۹ سال به ۶/ ۷۴ سال افزایش یافته است.
سیاری با تاکید بر اینکه سالانه برخی زنان به علت حاملگی و زایمان فوت میکنند و وزارت بهداشت درخصوص این قبیل مرگها برنامه اختصاصی دارد، یادآور شد: کمبود ویتامین D در زنان به ۹۰ درصد رسیده و بهخصوص ۵۰ درصد بانوان بالای ۶۰ سال کشور مشکلات پوکی استخوان و آرتروز دارند و این نگرانکننده است. به همین خاطر برای زنان باردار کارشناسان بینالمللی دعوت شده تا راهکارهایی برای کاهش ویتامین D این مادران مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
معاون وزیر بهداشت دستور صریح وزیر بهداشت برای پیگیری حادثه مرگ مادر باردار در شهرستان جاسک و اعزام معاون وزیر برای پیگیری علت حادثه به این شهرستان را نمونهای از توجه ویژه وزیر به این مساله دانست.
۱۰ علت شایع مرگ زنان: بیماری قلبی در صدر
سیاری ۱۰ علت شایع مرگ و میر زنان۳۰ تا ۶۹ ساله در کشور را برشمرد و گفت: بیماریهای قلب و عروقی در رتبه اول و پس از آن سرطان، حوادث غیرعمدی، بیماریهای غدد، تغذیه و متابولیک، دستگاه تنفسی، دستگاههای ادراری و تناسلی، دستگاه گوارش، سیستم عصبی، حوادث عمدی، عفونی و انگلی در رتبههای بعدی ۱۰ علت مرگ و میر زنان است، تلاش میکنیم که این دلایل را جزو اولویتهای خودمان قرار دهیم و مرگ و میر مادران را کاهش دهیم چراکه ۹۸ درصد علت مرگ زنان مربوط به این عوامل است. آنطور که سیاری عنوان کرد از میان این عوامل، بیماری قلبی یکی از اصلیترینهاست به طوری که براساس آمار ۴۳ درصد بیمارهای قلبی، ۸ /۲۳ درصد سرطان، ۸ /۵ درصد بیماریهای تنفسی و ۱ /۶ درصد دیابت علت مرگ و میر زنان است.
علیاکبر سیاری کمبود ویتامین D را از مشکلات جدی زنان برشمرد که در ۱۰ سال اخیر در کشور شش برابر رشد کرده و زنان با کمبود این ویتامین مواجهند. به گفته سیاری برای جبران کمبود این ویتامین از سال گذشته مکمل جدیدی به برنامه مراقبت از مادران باردار اضافه شده است.
مشکل اعصاب در زنان بیشتر است
بیماریهای مزمن و ناتوانکننده از دیگر مشکلاتی بود که معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به آن اشاره کرد و گفت: مشکلات اعصاب و روان در زنان بیشتر است. به طوری که در حال حاضر ۶ /۲۳ درصد کل جامعه مشکل اعصاب و روان دارند اما این آمار در بانوان ۵/ ۲۶ درصد است.