نرگس نورالهزاده در گفت و گو با خبرنگار قلم، با بیان اینکه پروژه پیچ زندان در حال حاضر، پروژهای چند منظوره است، عنوان کرد: ابتدا قرار بود که این پروژه تجاری باشد اما در حال حاضر، این پروژه در کنار طبقات تجاری، دارای مجموعه فضای ورزشی، پارکینگ، هتل و مجموعههای فرهنگی چون سینما و سالن همایش است.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر همدان با بیان اینکه این پروژه به شکل مشارکت با شرکت مخابرات در حال انجام است، گفت: زمین این پروژه مربوط به شرکت مخابرات است و سرمایهگذار بخش خصوصی قرار است تا این مجموعه چندمنظوره را در این مکان احداث کند.
وی به بحثهایی که در زمینه احداث پروژه چندمنظوره پیچ زندان همدان مطرح است، گفت: در این زمینه، بحث مکانیابی مطرح بود چرا که این پروژه در مکانی پرتردد و در مجاورت دو بیمارستان قرار دارد و از لحاظ حوزه ترافیکی نیز این مجموعه، گرههای ترافیکی خواهد داشت.
نورالهزاده در این راستا تشریح کرد: یکی از موضوعاتی که کارشناسان به سبب آن نگران هستند، این است که این پروژه به سبب عملکردهای مختلفی که دارد، احتمال اینکه مشکلات ترافیکی این نقطه را افزایش دهد، بسیار زیاد است؛ از سویی، به لحاظ شکلگیری میزان فضاهای تجاری بالای این پروژه، مشکلات دیگری نیز ممکن است پدید آید.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر همدان در بیان این موضوع گفت: براساس آماری که مشاور طرح جامع همدان ارائه کرده است، ۳.۵ برابر ظرفیت شهریعنی بیش از استانداردها فضای تجاری در همدان وجود دارد؛ که این مازاد بودن نشان میدهد که با ایجاد هر مرکز تجاری جدید، مراکز تجاری قدیمیتر کم رونق شده و بعضاً خالی میشوند و این موضوع یکی از مشکلاتی است که بعداً میتواند در شهر همدان ایجاد شود.
وی با تاکید بر اینکه پروژههایی از این دست، قطعاً اثراتی بر فضاهای پیرامونی خود خواهند گذاشت، افزود: از جمله میتوان به تاثیرات این پروژه بر مراکز تجاری اطراف آن اشاره کرد.
نورالهزاده به بیان دغدغه دیگری در اینباره نیز پرداخت، گفت: نحوه شکلگیری شهرها در سبک اسلامی به نحوی است که نقطه اصلی شهر را مسجد جامع شهر و در کنار آن، بازار شکل میدهد و در کنار آن هر یک از محلات شکل میگیرند اما پروژههایی این چنینی، متاسفانه با شهرسازی ایرانی اسلامی ما انطباق ندارند.
وی با تاکید بر اینکه مشکلاتی در دهههای ۶۰ و ۷۰ رخ داد و ما با شهرسازی اصلیمان فاصله گرفتیم، خاطرنشان کرد: اگر قرار است که پروژههایی این چنینی در شهرمان ایجاد شود بایستی این پروژهها به سمت تامین کمبودها در فضای تجاری، ورزشی، تفریحی و غیره برود.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر همدان با تاکید بر اینکه در مکانیابی این پروژه، به بحثهای مذکور پرداخته نشده است، افزود: در این زمینه نیز به اشتغالزایی ایجاد شده در این پروژه تاکید میشود در حالی که ما باید نگاهمان در ایجاد اشتغال، بلندمدت باشد و به جای کارهای خدماتی که جزء اشتغال مولد نیستند، به کارهایی توجه داشته باشیم که بتوان آنها را در حوزه اقتصاد دید، مولد هستند و برای جامعه مناسب هستند.
از تاثیرات فرهنگی پروژه غافل نباشیم
وی در ادامه افزود: از سویی علاوه بر لزوم مکانیابی درست، تقویت حوزههای مولد در این پروژهها باید به ارائه محصولات آنها نیز توجه ویژهای شود چراکه شاهدیم عموم مراکز از این دست به فروش مواد مصرفی با برندهای خارجی روی میآوردند و سبکهای زندگی خاصی را ترویج میکنند که در این زمینه میتوان به فروش غذای حیوانات، برندهای خارجی و غیره و یا طراحی رستورانها و سالنهای غذاخوری بین راهروها و در ملاعام اشاره کرد.
نورالهزاده در این زمینه بیان کرد: این روند، نه تنها موجب پیشرفت به سمت سبک زندگی مصرفی و غیرایرانی میشود، بلکه خرید کالاها و تولیدات داخلی و ایرانی نیز ترویج نمیکند.
وی با تاکید بر اینکه این موارد باید در پروژه پیشبینی شود، گفت: اگر مواردی که مطرح شد، قابل حل یا پیشگیری است باید در این پروژه لحاظ شوند تا با حداقل مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ترافیکی مواجه شویم.
نقشههای معماری این پروژه ترسیم شده است
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر همدان با بیان اینکه در حال حاضر، نقشههای معماری این پروژه ترسیم شده است، اضافه کرد: برای نقشههای سازه و برق و مکانیک در حال پیگیری هستند.
نورالهزاده با بیان اینکه ظاهراً طراحان سازه پروژه اعلام کردهاند که ممکن است زمین این پروژه در عمقی به بستر سنگی برسد، گفت: در این زمینه خواستار یک سری خاکبرداری و آزمایشات مکانیک خاک در سطح وسیعتری هستند تا بتوان با اطمینان خاطر سازه را طراحی کنند.
وی با تاکید بر اینکه از آن جا که نقشههای سازه و تاسیسات برق و مکانیک هنوز ارائه نشده است، افزود: بدین ترتیب، هنوز پروانهای برای این پروژه صادر نشده و طبق موضوع اعلام شده تا یک ماه و نیم دیگر این نقشهها ارائه خواهند شد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر همدان در بخش پایانی سخنان خود با تاکید بر اینکه پروژه نیازمند توجه به بحثها و اصلاحات ترافیکی و اجتماعی است، گفت: سرمایهگذار قول داده است که به این موارد توجه کند اما بیشترین دغدغه ما این است که در حوزه طراحی پروژههای این چنینی، بحثهای فرهنگی ما دچار مشکلات و تغییراتی میشوند و چندان به این موارد توجهی نمیشود.