ایسنا به نقل از دویچه وله، سه مقام ردهبالای بولیویایی روز دوشنبه استعفا داده و دولت جینین آنییز، رئیس جمهور موقت این کشور را درست چند هفته قبل از انتخابات ریاست جمهوری، در یک بحران قرار دادند.
“اسکار اورتیز”، وزیر اقتصاد بولیوی در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت استعفا میدهد زیرا نزدیک بوده که از سمتش اخراج شود. وی به خبرنگاران گفت: متوجه هستم که آنها همین حالا هم تصمیم گرفتهاند که فرد دیگری را به جای من منصوب کنند.
اندکی بعد از این، “اسکار مرکادو”، وزیر کار و “خوزه آبل مارتینز”، وزیر توسعه مولد نیز استعفای خود را در توییتر اعلام کردند. برخلاف اورتیز، آنها به دلیلی برای تصمیم خود اشاره نکردند.
استعفای اورتیز پس از آن صورت گرفت که وی با تصمیم دولت مبنی بر پس دادن سهام یک شرکت برق ملی به گروهی از سهامداران خصوصی، مخالفت کرد. اورتیز از بابت اینکه تصمیم فوق تا این میزان نزدیک به انتخابات گرفته میشود، ابراز نگرانی کرده بود.
وزیر اقتصاد مستعفی بولیوی در کنفرانس مطبوعاتی گفت که تصمیم دولت، پشتوانه حقوقی ندارد. وی اظهار کرد: من برای امضای هرگونه حکمی که بر خلاف سیستم حقوقی باشد یا پشتوانه کافی حقوقی نداشته باشد، آماده نیستم.
اورتیز خاطرنشان کرد: باور ندارم که دولت در هفتههای آخر خود، باید قراردادهای جدید یا جایزههای مهمی را که بایستی برای دولت بعدی باقی بماند، منعقد کند.
“آرتورو موریلو”، وزیر کشور بولیوی پیشتر گفته بود شیوهای که اورتیز بر سر این مسئله با دولت مخالفت کرده، “صحیح نبوده است”.
اندکی بعد از این استعفاها، رئیس جمهور موقت بولیوی اعلام کرد که “برانکو مارینکوویک”، تاجر، مقام وزارت اقتصاد را بر عهده خواهد گرفت.
شکافهای سیاسی پیش از انتخابات
اوایل این ماه، آنییز اعلام کرده بود که برخی سهامها در شرکت نور و برق کوچابامبا (ایالافایسی) که در سال ۲۰۱۰ از سوی اوو مورالس، رئیس جمهور چپگرای سابق ملی شده بود، به یک شرکت خصوصی بازگردانده خواهد شد.
مورالس این اقدام دولت را در توییتر مورد انتقاد قرار داد و آن را “یک حمله جدی به زنجیره تولید و توزیع برق” خوانده بود.
بولیوی در ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر)، یک سال بعد از انتخاب مجدد مورالس برای چهارمین دوره در یک پیروزی بحثبرانگیز که به اعتراضات گسترده به خاطر ادعای تقلب در آرا انجامید، انتخابات عمومی برگزار خواهد کرد.
مورالس، که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۹ به عنوان رهبر این کشور آمریکای جنوبی خدمت کرده، مجبور شد استعفا دهد و از این کشور نخست به مکزیک و بعد هم به کشور آرژانتین فرار کند.
رئیس جمهور سابق تبعید شده بولیوی، همچنان برای حزباش “جنبش برای سوسیالیسم” (MAS)، یک چهره محبوب باقی مانده است.
آنییز که نوامبر سال گذشته بر مورالس غلبه کرد، دو هفته پیش بعد از آنکه یک نظرسنجی ملی نامش را در جایگاه چهارم قرار داده بود، از رقابت ریاست جمهوری کنار رفت. دولت او به خاطر همهگیری کرونا، مشکلات اقتصادی و اتهامات فساد، ضعیفتر هم شده است.
مدعیان اصلی در انتخابات ریاست جمهوری بولیوی، “لوئیس آرسه”، وزیر سابق اقتصاد حزب جنبش برای سوسیالیسم مورالس و “کارلوس مسا”، رئیس جمهور میانهروی سابق هستند که سال گذشته در مقابل مورالس نامزد شد.
انتهای پیام