گروه علم و فناوری: تاکنون فقط آمریکا و شوروی توانستهاند از ماه نمونهبرداری کنند و به زمن بیاورند.
چین قرار است روز سهشنبه ماهنورد چانگای-۵ را به فضا بفرستد. اگر این ماهنورد در عملیاتش موفق شود، نمونههایی از خاک ماه را به زمین برمیگرداند که پژوهشگران امیدوار اند مطالعه روی آنها، به دانش انسان درباره منشاء ماه و شکلگیریاش کمک کند.
آخرین ماموریت مشابه به سال ۱۹۷۶ میلادی، ۴۴ سال پیش برمیگردد که شوروی ماهنورد لونا۲۴ را فرستاد.
اگر این عملیات چین موفق شود، این کشور بعد از آمریکا و شوروی، سومین کشوری خواهد بود که توانسته خاک ماه را به زمین بیاورد.
سفینه چانگای-۵، که نامش را از خدای باستانی ماه در فرهنگی چین گرفته، با یک موشک لانگمارچ ۵ پرتاب میشود.چین برای نخستینبار میخواهد خاک ماه را به زمین بیاورد. پیشتر در دهه ۱۹۷۰ میلادی، نیم قرن پیش، آمریکا و شوروی توانسته بودند چنین کاری کنند.چین قصد دارد در این عملیات دو کیلوگرم از منطقهای در ماه که تا کنون کاوش نشده، نمونهبرداری کند. این منطقه به نام “اقیانوس طوفانها” شناخته میشود.در عملیات شوروی در سال ۱۹۷۶ میلادی، ۱۷۰ گرم از خاک ماه را به زمین آوردند و در عملیات آپولو که آمریکا انجام داد، ۳۸۲ کیلوگرم سنگ و خاک ماه را آوردند.
کارشناسان امیدوار اند که عملیات چانگای-۵ موفق شود تا بتوانند دریابند که آتشفشانهای ماه تا چهوقت فعال بودهاند.چین اولینبار در سال ۲۰۱۳ توانست ماهنوردش را روی ماه فرود بیاورد و هدفش این بوده که ظرف یک دهه از ماه نمونهبرداری کند و به زمین بیاورد.