البته تا اینجای کار امتحاناتم به هیج عنوان سخت نبود. سؤالها بسیار آسان بود.» شیما از برگزاری آزمونها به صورت مجازی کاملاً رضایت دارد و بر این باور است که اگر کسی درس را خوانده باشد، میتواند همان لحظه پاسخ سؤالات را بدهد و اگر هم دانشآموزی کتاب را ورق نزده باشد، مثل آزمونهای حضوری مدارس مجبور است تقلب کند.ساغر دانشآموز کلاس هشتم است او البته به سختگیریهای مدرسه در آزمون پایان ترم اشاره میکند و میگوید: «این مدل درس خواندن را دوست دارم. فقط امتحانها کمی مشکل است. ما فقط زبان انگلیسی را امتحان دادیم آن هم خیلی سخت بود و امتحان هم تستی بود. به نظرم شرایط امتحان دادن خیلی سختتر از حضوری شده، مجبور هستیم درس بخوانیم.معلمها در امتحان مجازی گزینهها را جابه جا میکنند و نمیشود کاری کرد. باید سرعت عمل داشته باشیم چون زمان امتحان هم کمتر از حضوری شده است. البته که برخی از دانشآموزان اسکرین شات از صفحه سؤالات میگیرند و برای هم میفرستند و مطمئن میشوند که گزینه درست را زدهاند.»برخی از خانوادهها هم اعلام کردند که امتحانات مجازی هم مثل آموزش آنلاین مشکلاتی دارد اما آنها مجبورند به خاطر حفظ سلامت فرزندانشان این مدلهای آموزشی را پیگیری کنند. خانوادهها بر این باورند که روش تدریس مجازی با گذشته متفاوت و جدید است و در خیلی از موارد هم نمیتوانند همانند معلم به فرزندانشان درس دهند همین موضوع باعث شده تا دانشآموزانشان با افت تحصیلی مواجه شوند.مادر محمد پارسا دانشآموز کلاس نهم دراین باره معتقد است: «از کلاسهای آنلاین رضایت کافی نداشتم به نظرم دانشآموزان آنطور که باید و شاید آموزشی ندیدهاند و امتحانات مجازی هم مثل آموزش مجازی است. پسر خودم در امتحانات وابسته تقلب شده است هم از دوستانش کمک میگیرد و البته کتاب را نگاه میکند.
حتی برای امتحان زحمت درس خواندن را به خود نمیدهد و میگوید کتاب را میتوانیم باز کنیم. قبل از امتحان هم با دوستانش هماهنگ میشود و کتاب هم جلوشان باز است حتی گاهی وقتها برای اینکه سرعت عملشان بالا برود و معلمها چیزی نفهمند از پدر و مادر میخواهند که آنها برایشان بنویسند.برخی از خانوادهها نیز میگویند هم ولی هستند، هم معلم و هم ناظر امتحان. موضوعی که مادر صبا دانشآموز کلاس دهم به آن اشاره میکند: «کار اصلی روی دوش پدر و مادرها است. یعنی پدر و مادر هم ولیاند هم معلم و حالا که امتحانات برگزار میشود نظارت هم میکنند. اما در این روزهای کرونایی هم چاره ای نیست اگر بچهها امتحان حضوری داشتند خودم اعتراض میکردم چرا بچه را به مدرسه میبرید اما زیرساخت اینترنت ضعیف است وقتی معلم شفاهی از دانشآموز سؤال میپرسد تا این پیام به دانشآموز برسد زمان میبرد. معلم میگوید چرا با تأخیر جواب دادی؟ چرا زودتر جواب ندادی؟ و در برخی امتحانات هم فرصت کمی دارند یعنی برای درس ریاضی ١٧سؤال دارد و همه سؤالات سخت است برخی دانشآموزان کند هستند و زمان کمی دارند، در صورتی که سؤالات را بلدند.»
برخی از دانشآموزان درس را جدی نمیگیرند
برخی از معلمان هم میگویند در این چند ماهی که آموزش مجازی بوده همه تلاششان را کردهاند تا در یادگیری دانشآموزان مشکلی پیش نیاید، آموزش حضوری با آموزش مجازی متفاوت است. علی زرین نشان معلم فیزیک متوسطه دوم درباره وضعیت آموزش و امتحانات میگوید: «معلمها تجربه تدریس و تولید محتوای آموزشی در فضای مجازی را نداشتند و حالا بحث آموزش بچهها دچار مشکل شده است. البته موضوع بعدی خانوادهها هستند که به بحث آموزش بچهها ورود کردهاند.در برخی از پایهها خانواده تجربه کافی ندارد و اصلاً نمیداند با دانشآموزششان چگونه کار کند و البته تمرکز کافی هم برای آموزش ندارند. بویژه دانشآموزان پایه ابتدایی شرایط بدتری دارند. این را هم بگویم که در این ترم شاهد افت تحصیلی دانشآموزانم بودم. برخی از دانشآموزان خیالشان راحت شده است که نظارت معلم و مدرسه دیگر وجود ندارد و درس را جدی نمیگیرد.»اوبا اشاره به نقش خانواده میافزاید: «برخی وقتها متوجه میشوم که دانشآموزان گروه تشکیل دادهاند و جوابها را با هم به اشتراک میگذارند ما کاری از دستمان برنمیآید. شرایط حساس است. اینجا نقش خانواده مهم است آنها باید به دانشآموزان بابت درس و مشقشان تذکر دهند خانواده وقت امتحان باید مراقب دانشآموز باشد تا دانشآموز خطایی نکند.»
معلم مرجع نمره است
وزارت آموزش وپرورش اعلام کرده است معلمان شرایط دانشآموزان را بررسی و در نهایت نمره را اعلام کنند، مدیرکل دفتر آموزش متوسطه نظری با اشاره به اینکه امکان امتحان حضوری دانشآموزان به خاطر کرونا و محدودیتهایی که ستاد در نظر گرفته است وجود ندارد، به «ایران» میگوید: «ما در بخشنامه ای که به مناطق ارسال کردهایم تأکید داشتیم که معلم مرجع دادن نمره باشد و معلمان هم فقط نباید به آزمون مجازی تکیه داشته باشند نمره دانشآموز باید بر اساس حضورش در کلاس مجازی، پروژههایی که ارائه کرده، پرسش و پاسخ در کلاس درس، امتحانات طول ترم و نقش آموزشی که داشته داده شود.»عباس سلطانیان با اشاره به اینکه شرایط هر منطقه با منطقهای دیگر متفاوت است میگوید: برخی از دانشآموزان دسترسی به گوشی هوشمند ندارند و این موضوع را معلم میداند. او این اختیار را دارد که نمره دانشآموز را بر اساس دلایل مستند ارائه دهد از نظر ما معلم مرجع نمره دانشآموز است.