قبل از این که بخواهیم در مورد کاربرد قوطی پروفیل به طور کامل توضیح دهیم اول با انواع قوطی پروفیل آشنا میشویم :
قوطی صنعتی :
پروفیل سنگین یا قوطی صنعتی یکی از مقاطع فولادی مهم در صنعت ساختمان سازی است. انواع مختلفی از قوطی صنعتی در بازار وجود دارد و این محصول در ساخت قطعات خاص پرکاربرد است. قوطی های صنعتی با توجه به نوع کاربرد آنها، در دو نوع صنعتی و ساختمانی هستند. وزن کم و استقامت بالا، از مزایایی هستند که میتوان برای قوطی صنعتی در نظر گرفت.
از قوطی صنعتی مربع و مستطیل در مقاطع کوچک به عنوان نرده فلزی درب و پنجره و اطراف راه پله استفاده میشود. در مقاطع بزرگتر، از این محصول در ساخت اسکلت فلزی ساختمان و ساخت شاسی نفت کش و تریلرها استفاده میشود.
قوطی صنعتی نقش مهمی در صنعت ساختمان سازی دارند، به همین دلیل تغییرات قیمت این محصول میتواند بر بازار مسکن و خودروسازی تاثیرات زیادی داشته باشد. کیفیت پروفیل، ابعاد قوطی، تغییرات نرخ ارز و شرکت تولید کننده از عوامل مهمی هستند که در کاهش یا افزایش نرخ قوطی صنعتی تاثیر گذارند.
قوطی مبلی :
قوطی مبلی یا پروفیل سبک، از مهمترین دستههای پروفیل است که با ورقهای روغنی (نورد سرد) با ضخامت پایین تر از ۲ میلیمتر ساخته میشوند. قیمتی که برای این محصول در نظر گرفته میشود، بر واحد وزن قوطی مبلی است. سایز قوطی مبلی در ابعاد و ضخامتهای مختلف است و قیمت آن با توجه به موارد مختلف تعیین میشود.
از بارزترین ویژگیهای این محصول میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
۱. دارای قطر و ضخامت مناسب (در صنایعی که به ضخامتهای کمتری از پروفیل نیاز داشته باشد، از این محصول فولادی استفاده میشود.)
۲. قابلیت جوش پذیری و فرم پذیری عالی
۳. کیفیت سطح عالی
۴. قابلیت آبکاری
۵. تنوع ابعادی
قوطی مبلی در میان محصولات فولادی که به عنوان پروفیل شناخته میشوند، جایگاه ویژهای دارد. این محصول به دلیل وزن کم، ضخامت پایین و ظاهر براق و سطح یکپارچه، طرفداران خاصی در بین مصرف کنندگان مقاطع فولادی دارد.
قوطی گالوانیزه :
قوطی گالوانیزه به عنوان یکی از پرکاربُردترین تجهیزات در ساختمان سازی و صنعت کاربردهای فراوانی دارد. گالوانیزه کردن یعنی آهن یا فولاد تولید شده توسط مذاب پوشش داده شوند تا کارایی بالا تری داشته باشند.
پروفیل گالوانیزه توسط کارخانههای مختلفی در ایران تولید میشود که معمولا بر حسب کارخانه تولید کننده، قیمتهای متفاوتی دارند. بزرگترین نقطه ضعفی که این محصول دارد، خاصیت زنگ زدگی آن است. به همین منظور از پوشش گالوانیزه گرم استفاده میکنند که آن هم به صورت غوطه ورسازی گالوانیزه است.
پروفیل یا قوطی گالوانیزه به دلیل مزایای زیادی که دارد، به عنوان یکی از پرفروشترین جنسهای پروفیل شناخته میشود. کیفیت، نوع ورق مورد استفاده در ساخت، ابعاد و کارخانه تولید کننده از جمله پارامترهای مهم در قیمت قوطی گالوانیزه است.
پروفیل زد :
یکی از محصولات فولادی که در صنعت سازی کاربردهای زیادی دارد، پروفیل زد (Z) است. این مقطع فولادی در شکلهای مختلفی تولید میشود تا در هر قسمت از سازه، به بهترین شکل ممکن مورد استفاده قرار گیرد. این پروفیل را با نام فولاد ضد رطوبت میشناسند و برای سقف سازهها، تیرها و ستونها کاربرد دارد. پروفیل زد مطابق استاندارد اروپایی است و سایزی که برای این محصول تعریف میشود، بیانگر ارتفاع مقطع است. به عنوان مثال پروفیل زد ۱۸، نشان دهنده پروفیل با ارتفاع ۱۸ سانتی متر است.
استاندارد پروفیل Z در سایزهای ۱۴ تا ۳۰ بیشترین کاربرد را دارد. پروفیل های زد کاربردهای مختلفی دارند. از مهمترین کاربرد پروفیل زد میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
۱. برای ساخت پوشش سقف انواع سولهها
۲ سقف سالنهای بزرگ ورزشی، انبارهای بزرگ و یا حتی سقف پارکینگها
۳. برای متصل کردن سازههای اسکلت فلزی
پروفیل زد به عنوان یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در سازههای صنعتی و ساختمانی با توجه به ویژگیهای مثبت و قیمت مناسب در اکثر موارد برای مصرف کنندگان به صرفه خواهد بود.
پروفیل درب و پنجره :
درب و پنجره از اِلمانهای مهم در ساختمان سازی است. انتخاب پروفیل درب و پنجره علاوه بر اینکه در بالا بردن سطح کیفی ساختمان تاثیر زیادی دارد، باعث زیبایی در نمای کلی ساختمان هم خواهد شد.
پروفیل درب و پنجره در انواع مختلفی از پروفیل لنگه دری، پروفیل سپری، پروفیل چهارچوبی، چهار چوب فلزی ساده و چهار چوب فلزی فرانسوی وجود دارد.
پروفیل درب و پنجره یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است که مقاومت بالایی در برابر شرایط آب و هوایی مرطوب و همچنین لرزشهای حاصل از زمین لرزه دارد.
پروفیل آبرو :
یکی از تجهیزات مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی، پروفیل آبرو است که برای ساخت ناودان از آن استفاده میشود. پروفیل آبرو بیشتر بر روی شیروانیها و سقفهای شیبدار استفاده میشود تا به کمک آن بتوان باران و برف را به سمت پایین هدایت کرد. اصطلاحا به پروفیل آبرو، گاتر شیروانی هم گفته میشود. پروفیل آبرو در دو نوع یک طرفه و دو طرفه قابل عرضه به خریداران است. نوع قیمتی که برای پروفیل آبرو در نظر گرفته میشود به عوامل مختلفی از جمله ضخامت، شاخه و طول محصول بستگی دارد.
استفاده از پروفیل آبرو در صنعت ساختمان سازی از اهمیت بسزایی برخوردار است. این محصول امروزه در بین مصرف کنندگان از محبوبیت خاصی برخوردار است و انتخاب آن با توجه به شرایط محیطی و منطقهای باید انجام شود، چرا که در غیر اینصورت، باعث بروز مشکل و هزینههای گزاف خواهد شد.
پروفیل سی (C) :
پروفیل سی یکی از انواع پروفیلهایی است و به جهت پوشش سقف یا دیوار مورد استفاده قرار میگیرد. شکل طراحی شده این محصول به صورتی است که باعث نصب آسان آن در سازهها میشود. کاربرد پروفیل سی برای پوشش سقفهای سبک صنعتی، پوشش دیوارها و متصل کردن ستونهایی که فاصله زیادی با هم دارند، استفاده میشود.
مشخصات پروفیل سی شامل (ارتفاع، ضخامت، وزن شاخه و طول محصول) است. برای تولید پروفیل C از ورقهای فولادی گالوانیزه و غیر گالوانیزه استفاده میشود. ابعاد این مقطع فولادی بر حسب ارتفاع آن مشخص میشود. به عنوان مثال پروفیل C160 ارتفاعی برابر با ۱۶۰ میلیمتر دارد.
ویژگی انحصاری پروفیل C مانند مقاومت در برابر خوردگی، باعث شده است که این محصول بیشترین تقاضا را در بازار فولاد ایران داشته باشد.
در مورد پروفیلها بیشتر بدانیم
پروفیلها به صورت کلی در ابعاد و ضخامتهای متنوع تولید میشود. معمولا این مقاطع فولادی در دو نوع پروفیل باز و پروفیل بسته تقسیم بندی میشوند.
پروفیلهای باز، که به پروفیلهایی با سطح مقطع Z معروف هستند و در ساخت و سازهای بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرند. از کاربردهای پروفیلهای باز، میتوان به ساخت سقف سالنهای بزرگی مانند سالنهای ورزشی، انبارها، سولهها و پارکینگهای عمومی اشاره کرد.
نوع دیگری از پروفیلها، پروفیلهای بسته هستند که از آنها در تولید لوله، درب و پنجره ، پروفیل پی وی سی و پروفیلهای کره کره برقی استفاده میشود.
انواع پروفیل
به طور کلی، پروفیلها، در سه نوع ساختمانی، کامپوزیتی، آلومینیومی و گالوانیزه تولید میشوند. در ادامه این مطلب در مورد هرکدام به صورت کامل توضیح خواهیم داد.
پروفیل ساختمانی
پروفیل ساختمانی شامل سه دسته به نام پروفیل نورد گرم، پروفیل نورد سرد و پروفیل مرکب هستند. پروفیل نورد گرم از نورد گرم شمش فولادی ساخته میشود و شکل ظاهری آن شبیه به قوطی است. این در حالی است که پروفیلهای نورد سرد از شکل دادن ورقهای فولادی ایجاد میشوند. به این صورت که ورقهای فولادی از طریق خم کردن و پرس شدن ایجاد میشود و ناودانی شکل هستند. این نوع پروفیلها معمولا برای کارهای سبک ساختمانی مانند تیرهای تکیه گاهی، سقف کاذب و از این دسته کارها مناسب است. اما پروفیل مرکب چه نوع پروفیلی است؟ پروفیل مرکب از اتصال چند پروفیل گرم وسرد ایجاد میشود. شکل و ابعاد پروفیلهای ساختمانی در دو نوع باز و بسته تولید و به بازار عرضه میشود.
پروفیل کامپوزیتی
امروزه پروفیلهای کامپوزیتی، کاربردهای فراوانی در صنعت و ساختمان سازی دارند. از این نوع قوطی پروفیل در شرایط آب و هوایی نامناسب و یا مکانهایی که احتمال خوردگی در آن بسیار بالاست، استفاده میشود. دلیل اصلی استفاده از این نوع قوطی پروفیل، جلوگیری از خوردگی و افزایش طول عمر سازه در برابر لرزش و ارتعاشات مختلف است. استفاده از پروفیل های کامپوزیتی باعث سبک شدن وزن نهایی بنا و ساختمان میشود.
پروفیل آلومینیومی
پروفیل آلومینیومی در دو قالب ساختمانی و صنعتی هستند. از پروفیل آلومینیومی در ساختمان سازی به عنوان در، پنجره و غیره استفاده میشود. در سایر صنایع نیز از پروفیل آلومینیومی به عنوان قطعات مختلف صنعتی استفاده میشود. بهتر است بدانید که درب و پنجرههای آهنی، باعث هدر رفتن انرژی خواهند شد و این در حالی است که پنجرههای آلومینیومی در بهینه سازی مصرف انرژی نقش بالایی دارند. همچنین استفاده از این نوع پروفیلها به دلیل رنگ روشن و سفیدی که دارد احساس تمیزی به خانه و ساختمان می دهد.
پروفیل گالوانیزه
پروفیل گالوانیزه یکی دیگر از پروفیلهای مورد استفاده در صنعت و ساختمان سازی است. از مزایای این نوع پروفیل، افزایش مقاومت و استحکام در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات بالا است. ضخامت پروفیل گالوانیزه از یک میلی متر شروع میشود و بر اساس استفاده مصرف کنندگان تا دو میلی متر هم افزایش پیدا میکند.
پروفیل چه کاربردهایی در صنعت ساختمان دارد؟
از کاربردهای قوطی پروفیلها در صنعت ساختمان، میتوان به ساخت و تولید نردههای فلزی اشاره کرد. از پروفیلهای مربع و مستطیل با مقاطع کوچک به عنوان نردههای فلزی برای درب و پنجره منازل، کناره راه پله ها و همچنین نرده کشی اطراف دیوارهای کارخانجات استفاده کرد.
همچنین پروفیلهای مربع یا مستطیل که با نام قوطی ستونی شناخته میشوند، در موارد متعددی از جمله ساخت ستون و اسکلت فلزی ساختمانها کاربرد دارد. از کاربردهای دیگر قوطی پروفیل، میتوان به صنعت خودرو سازی اشاره کرد. در واقع از پروفیلهای مربع و مستطیل در صنعت خودرو سازی، استفادههای بسیاری میشود. پروفیلهای مربع هم در ساخت پایه میز و صندلی استفاده میشود. ساخت چهارچوب درهای بزرگ آهنی با ساتفاده از پروفیل نبشی و همچنین ساخت کرکره های مغازه با استفاده از پروفیل ناودانی از دیگر کاربردهای مهم قوطی پروفیل هستند.
کاربرد پزشکی
از کاربردهای دیگر قوطی پروفیل، در صنعت پزشکی است. از این محصول در ساخت انواع تختهای بیمارستانی و تجهیزات آزمایشگاهی استفادههای زیادی میشود.
قوطیهای ستونی در حوزه پزشکی نیز کاربردهایی دارند. از این پروفیلها میتوان برای درست کردن انواع تختهای بیمارستانی و لوازم و تجهیزات حمل بیمار مثل تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی استفاده کرد.
تابلوهای راهنمایی و رانندگی
از پروفیلهای ستونی میتوان برای تولید تابلوهای راهنمایی و رانندگی داخل شهری، بیرون شهری و میان جادهای نیز استفاده کرد.
وسائل مایحتاج
پروفیل در موارد مختلفی مانند تولید انواع تختخوابهای فلزی، انواع زیر پایهها، انواع مبلمانهای فلزی، سرویسهای غذاخوری فلزی، انواع قفسههای فلزی و انواع جالباسیها کاربرد دارد.
حوزه ساختمان سازی و عمران
از کاربرد قوطی پروفیلها میتوان به تولید انواع پایهها در صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی، تولید انواع پایههای بندرها و اسکلهها اشاره کرد.
صنایع خودرو سازی
پروفیلهای قوطی ستونی در صنایع خودروسازی و حملونقل عمومی برای ساخت اتاق انواع خودروهای سنگین و سبک مانند انواع تریلرها، یدککشها، انواع گوناگون سازهها و استراکچرها، چرخ دستیهای برقی و باربندها میشود به کار گرفته میشوند.
حوزه ورزشی و تفریحی
در حوزه ورزش و تفریحی یکی دیگر از موارد استفاده از قوطی پروفیلها هستند. تجهیزات ورزشی مستقر در پارکها، ایستگاههای سلامت همگی از موارد کاربرد قوطیهای پروفیل هستند. این نوع قطعات را میتوان در تولید و ساخت لوازم ورزشی باشگاهها، انواع صندلیها، ساخت آلاچیق، مجتمعهای تفریحی و تالارها و غیره استفاده کرد.
مطالب دیگر در مورد قوطی پروفیل
برای مطالعه بیشتر در مورد قوطی پروفیل ها میتوانید به مجله اینترنتی اصفهان آهن مراجعه کنید.
https://esfahanahan.com/mag/
سخن پایانی
قوطی پروفیلها همان طور که گفته شد، دارای کاربردهای مختلفی در صنعت و ساختمان سازی هستند. همان طور که گفتیم این مقطع فولادی از مزایایی بسیاری برخوردار است، اما در کنار تمام مزایا، معایبی هم دارد. عدم توانایی پروفیل های مختلف در کشور به صورت انبوه یکی از معایب این محصول است. به دلیل نیاز به دستگاه های بسیار گران قیمت و فناوری های خاص برای تولید این محصول فولادی، شرکتهای کمی تولید کننده آن هستند و از نظر فراوانی نسبت به سایر آهن آلات محدوتر است همچنین برای مشاهده روند قیمت قوطی پروفیل میتوانید به سایت اصفهان آهن مراجعه کنید.
منبع : اصفهان آهن مرجع قیمت و خرید آهن آلات (https://esfahanahan.com )