خبرنگار قلم از همدان، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز، در کنگره ملی شهید محراب آیتالله مدنی که در سالن همایشهای دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار شد، با بیان اینکه خداوند را هزاران بار شکر میکنیم که قدرت سخت و نرم ما هرروز قدرتمند از قبل میشود، عنوان کرد: این نظام در قلب و دل مردم ما جای دارد و امیدواریم با تلاش متولیان امر فرهنگ، قدرت نرم کشور هم توسعه یابد.
محمدعلی زلفیگل با بیان اینکه برگزاری کنگرههای فرهنگی مانند بزرگداشت مقام شهیدمدنی حرکتی خداپسندانه در افزایش قدرت نرم است، اظهار کرد: باور داریم هر مسئولی و مدیری در راستای اهداف شهدا گام بردارد و تلاش کند، حتماً عاقبتبهخیر خواهد شد و حرکت خلاف این جهت نیز به معنای عاقبتبهخیر نشدن است.
وی با تأکید بر اینکه عاقبتبهخیری بزرگترین نعمت خداوند به انسان است، ابراز کرد: زمانی که زندگی شهیدمدنی را مطالعه میکنیم، میبینیم که این شهید ویژگیهای منحصربهفردی داشتند که یکی از آنها قدرت انسجامبخشی و سیستمسازی است که باید سرلوحه کار خود قرار دهیم.
این مقام مسئول در این راستا به تأسیس نهادها و سیستمها توسط شهیدمدنی اشاره کرد و گفت: این شهید والامقام پا را از تبلیغات دینی فراتر گذاشته و وارد عرصههای اجتماعی شده بود و حال نیاز است تا دانشگاهیان و حوزویان این ویژگی را سرلوحه قرار دهند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تصریح بر اینکه روحانیت معظم همواره ملجأ امن مردم بودند و همواره تلاش کردند سرمایههای اجتماعی را حفظ کنند و در مسیر ارتقای آن پیش روند، اظهار کرد: امروز بزرگترین چالش کشور اشتغالزایی و اشتغالپذیری بوده و روحانیت بهعنوان قدرتی عظیم در انسجامبخشی و تبدیل اشتغالزایی به پروژههای ملی، باید به کمک حاکمیت بیاید.
زلفیگل با تأکید بر این موضوع، اذعان کرد: بیایید نهضت اشتغالزایی را ایجاد و آن را به پروژه نخست کشور تبدیل کنیم، قدرت روحانیون در این مسیر بالا است؛ شما میتوانید با ترغیب مردم در هر کوی و برزن و روستا فکرهای خوب را با سرمایهگذاران خوب وارد عرصه و سیستمهای اشتغالزا کنید.
وی با بیان اینکه ما در وزارت علوم تلاش خواهیم کرد از علم به تولید و ثروت برسیم، اظهار کرد: اشتغالزایی و اشتغالپذیری جزء برنامههای ما است و حال اگر حوزههای علمیه در کنار مؤسسات و دانشگاهها قرار گیرند، خروجی این وحدت آثار قابل توجهی خواهد داشت.
زلفیگل با تأکید بر اینکه روحانیت میتواند با تأسی از شهید محراب با مشارکت مردمی در ایجاد سیستمهای اشتغالزایی کمک کند، خاطرنشان کرد: شما میتوانید مردم را ترغیب کنید تا شاهد رونق شرکتهای دانشبنیان باشیم، چراکه بزرگترین دشمن ما رفتن به سمت بیکاری است و بزرگترین دفاع ما میتواند رفتن به جنگ بیکاری باشد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه صحبتهای خود خطاب به روحانیون مطرح کرد: روحانیت تلاش کند تا ثروت و دارایی مردم به سمت اشتغالزایی رود، اگر میخواهید قدرتتان افزایش یابد، افراد توانمند را بخواهید تا ثروت و فکرشان را برای اشتغالزایی بهکار بگیرند؛ چراکه به راستی اینروزها ازدواج و اشتغال جوانان دغدغه ما است، باید فکری در این زمینه شود و حال روحانیت میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
زلفیگل با بیان اینکه اگر روحانیون و حوزویان یکی از اهدافشان را اشتغالزایی قرار دهند خواهید دید که چه اتفاقی میافتد و جوانان همراه و همدل آنها خواهند بود، گفت: بسیاری از مردم سرمایههایی دارند که اگر بزرگان از آنها بخواهند در زمینه اشتغال و رونق و تولید بهکار بگیرند، خواهید دید قدرت نرم نظام و قدرت روحانیت چقدر افزایش خواهد یافت.
وی با تأکید بر اینکه اگر سرمایههای فرهنگی و بزرگان علمی را قدر بدانیم آثار و برکات زیادی خواهد داشت، اظهار کرد: خیلی از کشورها سعی دارند تا سرمایههای نمادین دیگر کشورها را بهنام خود مصادره کنند، ما سرمایههای نمادین بزرگ و فراوانی داریم و شهیدمدنی یکی از این سرمایهها است که اگر قدر بدانیم، بهترین نوع سرمایهگذاری خواهد بود.
وزیر علوم در بخش پایانی بر لزوم قدردانی از سرمایههای نمادین کشور بهعنوان سرمایهگذاری برای آینده تأکید کرد.
مجمع پیشاهنگان خدمت و شهادت تشکیل شود
در ادامه این کنگره عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نمونه صراط مستقیم شهیدمدنی است، به شخصیت ایشان و نگاهشان به زنان جامعه اشاره کرد و افزود: نگاه ایشان به زنان بسیار متفاوت بود و با آنچه که ما برداشت میکردیم، فرق داشت. ایشان به رفتار خانوادگی خود در کمک به همسر و دختران خود و شیوه تعامل با آنها بسیار اهمیت میدادند.
علی آقامحمدی با اشاره به اینکه ایشان حتی در زمان تبعید خود نیز با آن شرایط سخت همسری وفادار و مسئول نسبت به خانواده بود، خاطرنشان کرد: شهیدمدنی در تمام منازلی که سکونت طولانی داشتند، نسبت به قدردانی و تشکر از خانمهای خانه اهتمام ویژه داشتند و در ابتدای پیروزی انقلاب نیز که کمیته را تشکیل دادیم، تأکید کردند که کمیته زنان را نیز شکل دهیم و میگفتند که آنها را وارد کار کنیم تا از کارها عقب نمانند.
وی در ادامه این موضوع به ارتباط شهیدمدنی با جوانان و فقرا نیز اشاره کرد و افزود: بهراستی که شهیدمدنی نسبت به جوانان دلباخته بود و افراد مکلف را تمامقد تحویل میگرفت؛ به همین دلیل برای دختر ۹ ساله تا پسر ۱۴ ساله احترام قائل بود و به آنها مسئولیت واگذار میکرد.
از کنار مردم راحت نگذرید
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه شهیدمدنی زمانی که به ما مسئولیت میسپرد ما را راهنمایی نیز میکرد، ادامه داد: شهیدمدنی نسبت به فقرا و مسائل اجتماعی دقت نظر داشتند، ممکن نبود کسی به ایشان مراجعه کند و مشکلش حل نشود.
آقامحمدی در ادامه این موضوع خطاب به مسئولین گفت: از کنار مردم راحت نگذرید، کسی مسئولیت نمیپذیرد مگر اینکه نیاز نیازمندان را برطرف کند؛ پُست گرفتن اولش جهنم رفتن است! مگر اینکه احتیاج مردم را برطرف کنیم، مسئلهای که رهبری نسبت به آن توجه ویژهای دارند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این راستا افزود: نباید گمان کرد بهخاطر یکسری عناوین خاص و چند کار خوب مصونیم و میتوانیم پاسخگوی کسی نباشیم.
وی با بیان اینکه دلیل شکلگیری حکومت اسلامی شکستن هیمه دشمنان اسلام است مسئلهای که شهیدمدنی نیز به آن چنین نگاهی داشتند، اظهار کرد: شهیدمدنی در برخورد با دشمن بسیار قاطع بود، وفای به عهد نیز از دیگر ویژگیهای برجسته ایشان بود، ویژگیای که ما در برخوردهای مختلف از ایشان دیدیم.
آقامحمدی با بیان اینکه شهیدمدنی بسیار فرد وظیفهشناسی بود خود را نمیدید و به وظیفه خود عمل میکرد به همین دلیل کسی نمیتواند او را توصیف کند، عنوان کرد: توجه به دعای ندبه در دوران جدید از حرکت شهیدمدنی نشأت گرفته است.
وی با تصریح بر اینکه ایشان در هرجهت تنها متوجه خدا بود و تنها دغدغه وی ظهور امام زمان (عج) بود، مطرح کرد: بهراستی برای تحقق ظهور نیازمند تربیت افراد هستیم و اگر ما در مکتب فردی مانند شهیدمدنی نباشیم، سقوط خواهیم کرد، چراکه جوانان ما نیاز به الگو دارند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این راستا پیشنهاد داد: جوانان ما نیازمند الگو هستند، بنابراین پیشنهاد میکنم که مجمع پیشاهنگان خدمت و شهادت راهاندازی شود، مجمعی که کاری جز خدمت نداشته باشد.
آقامحمدی ادامه داد: از سویی لازم است تا کنگره بزرگداشت آیتالله آخوند ملاعلی معصومی همدانی نیز برگزار شود، ایشان فردی هستند که خدمت بسیار کرده، آثار فراوانی دارند و شاگردان برجستهای پرورش دادهاند؛ همچنین دارای ویژگیهای عرفانی و اخلاقی برجستهای بودند، اما همه این موارد ناشناخته مانده است.
وی در ادامه تصریح کرد: از سویی محله حاجی در همدان محلهای خاص بوده، چراکه مراکز متعدد و مهمی در آن قرار دارد؛ از منزل شهیدمدنی، حوزه علمیه، کتابخانه و مسجد محله حاجی گرفته تا مسجد ملاجلیل و مسجد میرزاتقی، بدینسان نیاز است تا این محله حفظ و طرح محلهمحوری در این محدوده انجام شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش پایانی این صحبتها گفت: در تپه مصلی همدان ۳۰ مهرماه اتفاقاتی افتاد که میتوان آن روز را روز همدان نامید و حال نیاز است تا این محلات حفظ و تبدیل به اِلمان مذهبی این منطقه از شهر شوند.
شهیدمدنی الگوی عرفان انقلابی بود
در ادامه رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با تصریح بر آنکه یکی از نتایج این اجلاس آن است که خود را کشف کنیم و تصمیم تازهای را برای زندگی بگیریم و خود را محک زنیم، مطرح کرد: امیدواریم الگویابی و بهرهگیری از اشراق شهیدمدنی خصوصاً برای جوانان با مراجعه به این منبع فیاض و لطف الهی باشد و مخاطبان این کنگره که همانا عموم مردم جامعه بهویژه جوانان هستند، در این مسیر پیش روند.
حجتالاسلام محمدجواد حاجعلیاکبری با بیان اینکه شهید محراب عنوان زیبایی است برگرفته از ویژگی خاص مولای عالم که نصیب شهیدمدنی شد، مطرح کرد: انسانهای بزرگ همچون شهیدمدنی ستارههای قدر اول در کهکشان پُرستاره بوده و منظومهای درخشان هستند.
وی با بیان اینکه افرادی مانند شهیدمدنی معلم انقلاب بودند که در کسوت امامجمعه توسط منافقان به شهادت رسیدند، اظهار کرد: مقام این شخصیت در قاب سرخ شهادت جاودانه شد که میراثی عظیم در پشتوانه تمدنی انقلاب اسلامی است.
حجتالاسلام حاجعلیاکبری با بیان اینکه انقلاب با چنین معلمانی بود که هم شاگرد اول بودند و هم استاد اول، ابراز کرد: عالم فقیه، عالم ربانی، مجاهد مصلح و درنهایت شهید برای چنین افرادی بهکار رفته است.
وی با تأکید بر اینکه دهه ۸۰ و ۹۰ را پشت سر گذاشتهایم اما با غفلت عظیم و تأخیر بزرگ روبهرو هستیم و جفای بزرگ بر نسل سوم و چهارم رفته چراکه بهره کافی از این ظرفیت ملکوتی نداشتند، تشریح کرد: این وضعیت آموزشوپرورش و نهادهای درگیر را هم شامل میشود و حال این اجلاس اذان بیداری است که چگونه این تأخیر خطرناک را جبران کنیم و اعلامی برای بیداری و بازگشت است.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با بیان این موضوع، ادامه داد: شهدای محراب نقطه تلاقی علم با ایمان، ایمان با عمل صالح، عمل صالح با جهاد و حماسه، جهاد و حماسه با عرفان و عرفان و حماسه با شهادت هستند و حال کنگره شهید محراب بهمناسبت چهلمین سال شهادت شهیدمدنی با جمعی از خوبان برگزار میشود که رجوع متواضعانه و مشتاقانه به صندوق جاودانه انقلاب اسلامی است.
حق همدان است که گوهرشناسی کند
وی با بیان اینکه در چهله دوم انقلاب مراجعه و رجعت پخته و عالمانه همراه با تحلیل و درست برای ارائه روان و دلپذیر و دادن تصویر درست از نقطه اوج، زندگی و شخصیت این بزرگان با تأکید بر مخاطبان خاص و ائمه جمعه هدفی برای این کنگره طراحی شده است، اظهار کرد: حق همدان بهعنوان دارالمؤمنین و دارالمجاهدین است که گوهرشناسی کرده و این خطه را در سرزمین ما فوقالعاده برجسته کند.
حاجعلیاکبری با بیان آنکه این روند میتواند تصویری امیدآفرین، الهامبخش و معطوف به مخاطبان جوان را درپیش بگیرد، خاطرنشان کرد: اگرچه شهیدمدنی همدانی نبودند اما ایشان خود را همدانی میدانستند و مردم نیز او را از خود میدانستند، چراکه آن عالم گرانقدر اقدامات و تأثیرات ماندگاری در این استان داشتند.
وی با بیان اینکه امیدوارم آغاز این کنگره الگویی برای کشور باشد و به فضل پروردگار در ارتباط با سایر شهدای محراب بهصورت زنجیره طلایی و پُرنور ادامه پیدا کند، مطرح کرد: این آغاز میتواند حرکت تازهای باشد، کار خوبی آغاز شده و حال با یک تصمیم و آن هم به قصد جبران خسارتها و به شرطی که پخته و سنجیده باشد، میتواند ادامه یابد.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با تصریح بر آنکه این پرچم به یاد شهدای محراب برافراشته میشود، تأکید کرد: این پرچم نباید زمین گذاشته شود، بلکه با تأکید بر تربیت در ساحتهای مختلف، مبنایی بر تولید آثار مختلف مورد نیاز کشور و در عرصه مقاومت در اقصی نقاط جهان باشد. بایستی بتوان در عرصههای مختلف ورود پیدا کرد و با تأکید بر مخاطبان جوان، نوجوان و کودک، در این مسیر پیش رفت.
حاجعلیاکبری در ادامه صحبتهای خود با بیان اینکه خداوند میخواهد بزرگان گرامی داشته شوند و این حرکت باید ادامه پیدا کند و یاد این بزرگان میتواند برای جامعه پیشبرنده باشد، مطرح کرد: امید است که این کنگره پاسخی به این امر الهی باشد تا یاد خوبان، صالحان و بزرگان در جامعه بزرگ دیده شود.
وی با بیان اینکه شهیدمدنی قدم به قدم به جلو رفته و کامیاب شده و به فضل خداوند در جایگاهی قرار گرفته که جاودانه است، اظهار کرد: شهیدمدنی شخصیتی کمنظیر داشتند و در این مسیر کافی است به دیدگاه امامین انقلاب مراجعه کنیم.
حاجعلیاکبری خاطرنشان کرد: شهیدمدنی شبیه امام بودند، قهرمان حکمت و عقل عملی و استاد به تماممعنای مطرح در عرفان، معنویت و اخلاق، ایشان شخصیت خودساخته، متواضع و دارای وقاری داشتند و به تعبیر رهبری عالم ناطق بودند.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با بیان این موضوع، تصریح کرد: شهیدمدنی الگوی عرفان انقلابی، عالمی ناطق، اهل مبارزه، دارای بینش سیاسی قوی، شجاع، صریح و خطرپذیر بودند.
وی با تاکید بر آنکه این وجه از شخصیت شهید وجهی است که امروز به آن نیاز داریم، گفت: شهید نماد است، در این مسیر امام (ره) نماد عرفان علوی، عرفان حسینی و عرفان ناب است، ایشان عرفان ناب را در ساحت اجتماعی معرفی کرد و شهیدمدنی نیز در این مسیر قدم برداشت و اثرات تربیتی آن را میتوان در سیمای مجاهدان شهید دید.
حاجعلیاکبری با بیان اینکه هشت هزار شهید استان همدان حاصل همین مکتب ناب است، ادامه داد: یکشبه نمیتوان راه صدساله را طی کرد و بهراستی که امروز نیاز جدی حوزههای علمیه، امامان جماعت و عموم جامعه بهویژه جوانان ما این است که شالوده تربیتی نسلهای آینده به سمیتی سوق داده شود که نتیجه آن مسئولیت اجتماعی باشد.
وی در بخش پایانی صحبتهای خود در این کنگره با بیان این موضوع، تصریح کرد: بهراستی شهدای محراب در مسیر اینطور عرفانی هستند.
چاپ ۵۱ مقاله علمی در کنگره شهیدمدنی
در ادامه رئیس شورای سیاستگذاری کنگره شهید آیتالله مدنی به بیان گزارشی از اقدامات انجامشده برای این کنگره پرداخت و تشریح کرد: تشکیل دبیرخانه از سال ۹۹، تشکیل شورای سیاستگذاری و تشکیل جلسات شورای برگزاری کنگره در این راستا مورد توجه قرار گرفت.
حجتالاسلاموالمسلمین حبیبالله شعبانیموثقی با بیان اینکه چاپ و نشر هفت عنوان کتاب برای کنگره و همچنین چاپ ۵۱ مقاله علمی در بخش آثار مردمی که از سراسر کشور ارسال شده بود از دیگر اقدامات در این مسیر است، اظهار کرد: تبلیغ از شهیدمدنی تبلیغ اسلام است.
وی در ادامه صحبتهای خود از افتتاح تعدادی از پروژههای فرهنگی و اجتماعی در این راستا سخن گفت و افزود: یکی از اتفاقات خوبی که در این زمینه رقم خورد و از توجهات شهیدمدنی بوده، گرایش به سمت اقدامات اجتماعی و افتتاح یکسری پروژه است؛ شهیدمدنی مجتهد انقلاب است که در عرصههای اجتماعی فعال بوده و هنوز میتوان برکات وجود وی را در جامعه دید.
نماینده ولی فقیه در استان همدان در ادامه صحبتهای خود به توزیع سه هزار بسته معیشتی و نصب اِلمان و یادبودهایی از شهیدمدنی اشاره کرد و گفت: صحبت از ایشان که به میان آمد، شاهد حرکتهای اجتماعی بودیم.
وی ضمن قدردانی از اقدامات وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه و استانداری همدان و غیره در انجام این اقدامات، مطرح کرد: در این کنگره مرجعیت گرانقدر آیتالله سبحانی و آیتالله مکارم شیرازی نیز پیامهایی ارسال کردند که قدردان آنها هستیم.
حجتالاسلاموالمسلمین شعبانیموثقی در ادامه صحبتهای خود به روایتی از امیرالمؤمنین علی (ع) در خطبه ۲۳۸ نهجالبلاغه اشاره و آن را نزدیک به وصف شهیدمدنی دانست و گفت: برخی از انسانها ۸۰ سال را طوری سپری میکنند که مورد تعریف و تمجید قرار میگیرند و آن تعریف در باطن نفوذ دارد.
رئیس شورای سیاستگذاری کنگره شهید آیتالله مدنی در بخش پایانی صحبتهای خود با تأکید بر اینکه شهیدمدنی کژیهای زیادی را راست کرد و فعالیتهای فرهنگی ایشان هویتبخش بود، تشریح کرد: ایشان بیماریها را درمان کرد، او طبیب دردهای اجتماعی و مشکلات جامعه بود.
گفتنی است؛ در بخش پایانی این مراسم گزارش کمیته علمی کنگره و اقدامات در این عرصه بیان و از تمبر کنگره و هشت عنوان کتاب رونمایی شد.