اخیرا در مرزهای پرویزخان و باشماق ایران با اقلیم کردستان عراق تانکرهای ایرانی حاوی سوخت متوقف شدند، براین اساس اعلام شد که سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه با جانشین وزیر امور داخله اقلیم کردستان دیدار و رایزنیهایی داشته تا در خصوص مشکل توقف تانکرهای ایرانی سوخت در این دو مرز راهکارهایی در دستور کار قرار میگیرد.
پیگیری ایسنا از آخرین وضعیت مشکل پیش آمده در اقلیم کردستان از گمرک ایران با توضیحاتی از سوی سید روح اله لطیفی – سخنگوی گمرک – همراه بوده است.
وی با بیان اینکه انتقال سوخت و مشتقات نفتی از ایران به اقلیم کردستان عراق در سه مرز صورت میگیرد که تمرچین با استان اربیل عراق و پرویزخان و باشماق با سلیمانیه ارتباط دارند، اظهار کرد: در مرز تمرچین مشکل چندانی وجود ندارد اما در سلیمانیه مسائلی ایجاد شده است، این در حالی است که در گذشته و تا حدودی قبل از کرونا جابهجایی سوخت به صورت حمل یکسره انجام میشد، اما همزمان با کرونا و به دلیل مسائل مربوط به پروتکلهای بهداشتی عراق تصمیم گرفت تا ورود سوخت به صورت ترانشیپمنت انجام شود؛ به طوری که کامیونهای ایرانی باید در مرز سوخت را در مخازن تعبیه شده تخلیه و کامیونهای عراقی آن را بارگیری و انتقال دهند که این موضوع با توجه به طولانی شدن فرآیند امکان تخلیه سریع و جابهجایی را تا حدودی تحت تاثیر قرار داد.
لطیفی با بیان اینکه در ادامه تصمیم بر این شد تا انتقال سوخت به طور همزمان به صورت ترانشیپمنت و یکسره انجام شود، گفت: اما چون در مرز پرویزخان امکان ترانشیپمنت بیشتر فراهم بود، کامیونهای عراقی نیز بابت انتقال کالا از مرز تا مقصد کرایه مناسبی دریافت میکردند و از سویی به نوعی رقابت با کامیونهای ایرانی به شمار میآمد، اما با توجه به اینکه حمل یکسره کامیون های ایرانی نیز به آن اضافه شد تا حدودی موجب اعتراض برخی عراقیها نسبت به این موضوع شد.
به گفته وی، براین اساس در مدت اخیر، مشکلاتی برای کامیونداران ایرانی در مسیر باشماق ایجاد شد و رانندگان نگران تردد بودند.
سخنگوی گمرک با اشاره به پیگیریهای سرکنسولی ایران و رایزنی با مسئولان اقلیم کردستان برای حل مشکل تانکرهای ایرانی اظهار کرد: از سوی دیگر گمرک نیز مکاتباتی در این رابطه داشته و به گمرکات اعلام کرده که هیچ محموله سوختی فعلا به سمت مرزهای ما با اقلیم کردستان اظهار و ارسال نشود و به عبارتی فرآیند اظهار صادراتی صورت نگیرد تا اینکه موضوع تعیین تکلیف شود.
به گفته وی، در حال حاضر ۱۷۰۰ کامیون در مرز باشماق و بیش از ۱۰۰۰ دستگاه در مرز پرویزخان متوقف و منتظر تصمیمگیری هستند.
لطیفی با بیان اینکه اکنون چندین راهکار برای تعیین تکلیف شرایط پیش آمده پیشرو است، اضافه کرد: اول اینکه بتوانند فرآیند انتقال سوخت را به روش قبلی و به صورت یکسره با کامیونهای ایرانی پیش ببرند دوم اینکه حمل یکسره با درصدی از کامیونهای ایرانی از مبدا تا مقصد و درصدی دیگر با کامیونهای عراقی از مبدا تا مقصد و همچنین راهکار سوم ترکیبی از حمل یکسره و ترانشیپمنت خواهد بود.
وی یادآور شد: ابتدا از شرکت نفت انتظار داریم مانند سابق قبل از بارگیری کامیون ها با مرزهای خروجی و میزان توقف کامیون ها هماهنگی داشته باشند تا شاهدتوقف حجم بالایی از کامیون های سوخت نباشیم.
او تاکید کرد:در مجموع هر تصمیمی که اتخاذ شود باید به صورت یکپارچه در هر سه مرز پرویزخان، باشماق و تمرچین اجرایی شود که اکنون رایزنیها در این رابطه ادامه دارد. این در حالی است که تردد کامیون ها بعد از جلسه امروزدر مرز باشماق از سرگرفته شده و پیش بینی می شود تا ۶روز آینده همه کامیون های حمل سوخت در این مرز به سمت مقاصدشان در عراق حرکت کنند و تخلیه شوند.
انتهای پیام