در چند سال اخیر قیمت گوشت قرمز بسیار افزایش یافته و به جای آن مصرف گوشت مرغ رواجی دو چندان داشته است، اما اکنون افزایش قیمت افسار گسیخته مرغ موجب نگرانی مردم و بسیاری از کارشناسان در مورد سفره غذایی مردم و آینده صنعت مرغداری کشور شده است.
این نگرانی ها به مراجع عالی کشور رسیده، صفهای طولانی عرضه مرغ دولتی را تشکیل و بخش زیادی از اخبار روزانه را به خود اختصاص داده و حتی کمپینهایی برای تحریم خرید گوشت مرغ، تا ارزانی آن به راه افتاده است، اما این سوال مطرح است که آیا قیمت گوشت مرغ به واسطه دلالان افزایش یافته تا با اعلام کمپین تحریم خرید کاهش یابد و به طور کل داستان پرکشیدن قیمت مرغ از چه قرار است.
در گزارش میدانی خبرنگار ایسنا یکی از مرغ فروشان بهاران سنندج در خصوص پر کشیدن قیمت مرغ میگوید که دلیل افزایش قیمت مرغ از سوی تولیدکنندهها گرانی و کمبود نهادههای مورد نیاز مرغداری هاست.
وی میافزاید که اکنون مرغ در بازار کم است و با کاهش عرضه مرغ در بازار قیمت ها نیز وارد کانال ۳۰ هزار تومان شد.
این مرغ فروش تصریح میکند که قیمت مرغ در دو هفته گذشته بین ۲۲ هزار تا ۳۴ هزار تومان نوسان داشته است.
وی عنوان میکند که مرغهای مغازهاش کیلویی ۳۳ هزار تومان خریداری شده و این درحالی است که قیمت مصوب امروز ۲۷ هزار تومان بوده و در کل کلیه مرغ فروشان دچار ضرر شده اند.
این مرغ فروش با اشاره به یکی دیگر از دلایل گرانی گوشت مرغ ادامه داد که افرادی از سایر استانهای همجوار، مرغ را در سنندج کیلویی دو هزار تومان گرانتر خریداری کرده و از کردستان خارج میکنند.
وی خاطرنشان کرد که به دلیل مشکلی پیش آمده میان تولیدکنندگان و کشتارگاهها روز دوشنبه کشتار مرغ در سنندج صورت نگرفته است.
یکی دیگر از مرغ فروشان سنندجی میگوید که فروش گوشت مرغ به دلیل گرانی و کم شدن توان خرید به شدت کاهش یافته به طوری که فروش نیم تنی آنها به حدود ١۰۰ کیلو در روز رسیده است.
وی میافزاید که عدم جوجهریزی و تامین نهاده از سوی مسئولان ذی ربط یکی از دلایل اصلی گرانی گوشت مرغ است.
این مرغ فروش با بیان اینکه امروز ضرر هر مغازه مرغ فروشی کمتر از یک میلیون تومان نبوده است، تصریح میکند که از روز شنبه تا سه شنبه قیمت هر کیلو مرغ حدود ۸ هزار تومان کاهش داشته که در این میان تنها صنفی که دچار ضرر شده مرغ فروشان هستند و تولیدکنندگان و دلالان همگی سود خود را بردهاند.
وی با اشاره به حضور افرادی از دو استان همجوار در شهر سنندج برای خرید مرغ در پایان یادآور شد: این افراد مرغ را گرانتر از قیمت اعلام شده خریداری میکنند که برای جلوگیری از این موضوع لازم است قیمت هر کیلو گوشت مرغ در کردستان با استانهای همجوار در یک بازه نزدیک باشد.
موسی شفیعی، مدیرعامل اتحادیه تعاونی مرغداران استان کردستان با بیان اینکه علت اصلی افزایش قیمت گوشت مرغ در کل کشور کاهش جوجهریزی در ۵۰ روز گذشته بوده است، عنوان کرد که کاهش دوباره قیمت به حدود ۲۵ هزار تومان در روزهای گذشته به ضرر مرغداران بوده و ما مراتب اعتراض خود را به مسئولان مربوطه اعلام کردهایم.
وی ادامه داد که قیمت هر کیلو مرغ زنده ١۸ هزار تومان و قیمت عرضه به مصرف کننده ۲۵ هزارو ۲۵۰ تومان از سوی تعزیرات در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی مرغداران استان کردستان خاطرنشان کرد که به دلیل اینکه کردستان استانی تولیدکننده مرغ بوده پس رجوع سایر استانها به بازار کردستان جهت تامین نیاز خود امری عادی است.
وی گفت: ما به عرضه و تقاضا در بازار معتقد هستیم ولی به دلیل اینکه هزینههای ما شامل قیمت جوجه، نهادی و دستمزد همیشه در حال نوسان است، ثابت نبودن قیمت مرغ نیز با توجه به این توضیحات امری طبیعی است.
شفیعی با بیان اینکه تامین نهاده کافی از سوی دولت صورت نگرفته اظهار کرد که ثبات در قیمت گوشت مرغ در صورتی محقق میشود که نهاده با قیمت ثابت و به وفور در اختیارمان باشد و فروش محصول نیز مشخص باشد که هم اکنون این امکان وجود ندارد.
وی با اشاره به قیمت ١۵ هزار تومانی هر کیلو سویا در بازار آزاد در پایان یادآور شد که از در روزهای اخیر از سوی دولت حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد سهمیه سویا با قیمت هر کیلو ۳ هزار ۵١۵ تومان و ۶۰ درصد سهمیه ذرت با قیمت هر کیلو ۲ هزار ۵۰۰ تومان در اختیار مرغداران است.
کاظمی، عضو هیئت مدیره صنف فروشندگان و توزیعکنندگان مرغ استان کردستان ، با اشاره به گرانی اخیر مرغ تصریح کرد: تعدادی از مرغداران که با ما ارتباط دارند اذعان کردهاند که حتی یک درصد سهمیه نهاده دولتی دریافت نکردهاند و تمام نیاز خود را از بازار آزاد خریداری کردهاند.
وی افزود که قیمت هر کیلو گوشت مرغ که با نهادههای آزاد تغذیه شده باشد بیش از ۲١ هزار تومان و با دریافت ۳۰ یا ۴۰ درصدی سهمیه نهاده این قیمت به حدود ١۸ هزار تومان میرسد.
عضو هیئت مدیره صنف فروشندگان و توزیعکنندگان مرغ استان کردستان در جواب اختلاف قیمت ١۰ هزار تومانی بین درب مرغداری و خرده فروشان عنوان کرد که مرغداران با توجه به گران تمام شدن قیمت مرغ، محصولشان را با بهای بیشتری به فروش میرسانند.
وی ادامه داد: برای فردا قیمت مرغ ١۷ هزار تومان تعیین شده که تاکنون هیچ مرغداری به این قیمت حاضر به فروش مرغ نشده ولی با قیمت ١۹ هزار برای هر کیلو، مرغ موجود شده است.
کاظمی با بیان اینکه ما تابع قیمت مصوب فروش مرغ هستیم خاطرنشان کرد که افزایش و کاهش قیمت اخیر مرغ موجب شده تا تمامی فروشندگان مرغ دچار ضرر چند میلیونی شود.
وی با اشاره به اینکه کشتارگاهها برای هر تن مرغ ۴۵۰ هزار تومان پول دریافت میکنند، گفت: سود فروشندگان مرغ که مدتی قبل حدود ۷۵۰ تومان برای هر کیلو بوده به یک هزار ۲۰۰ تومان افزایش پیدا کرده است.
عضو هیئت مدیره صنف فروشندگان و توزیعکنندگان مرغ استان کردستان با بیان اینکه مسئولان پیش از افزایش و کاهش قیمت مرغ اعضای صنف فروشندگان و توزیع کنندگان مرغ را خبردار کنند تا دچار ضرر هنگفت نشوند، در پایان یادآور شد: افزایش اخیر قیمت گوشت مرغ موجب شده تا تقاضای بازار کاهش پیدا کند که این موضوع اصلا به نفع فروشندگان مرغ نیست.
ایسنا هرچند صنعت طیور، اهمیت راهبردی در امنیت غذایی کشور دارد، ولی تأمین نهادههای تولیدی آن وضعیت مناسبی ندارد؛ به نحوی که اگر اقدامهای مقتضی صورت نگیرد کشور با چالشهای جدی در بخش تأمین گوشت مرغ و تخممرغ، که از اصلیترین منابع غذایی عموم مردم هستند، مواجه میشود.
مرغ یک کالای جایگذین دار است که رفتار تقاضاکننده در تعادل قیمت آن نقش بسیاری دارد با این اوصاف و کاهش جوجه ریزی در سراسر کشور نباید تا ۵۰ روز آینده و آن هم درصورت تامین نهادهها به صورت تضمینی و عدم نوسان شدید قیمت نهادهها در بازار آزاد، انتظار کاهش قیمت و حتی ثبات قیمت گوشت مرغ را داشت.
هرچند در روزهای گذشته استانداری کردستان اقدام به ایجاد ممنوعیت خروج مرغ از استان کرده است اما گمان نمی رود با این مسکنهای موقت بتوان دردی از این صنعت و سفره کوچک مردم حل کرد.
انتهای پیام