مشابه این جهشهای ژنتیکی در گیرنده سنبلهای نسخه جدید ویروس در انگلیس نیز مشاهده شده است. بیشتر واکسنهایی که اکنون در دست تولید است همین گیرنده سنبلهای ویروس را هدف قرار میدهند اما “اندرو داویدسون” دانشیار ویروسشناسی دانشگاه بریستول گمان نمیکند این موضوع مشکل بزرگی ایجاد کند.
او گفت: واکسن با تولید پادتن، بسیاری از بخشهای پروتئین سنبله را هدف قرار میدهد و احتمال آن که یک تغییر بتواند باعث کاهش کارایی واکسن شود خیلی کم است. اما با گذر زمان ممکن است تعداد جهشها بیشتر شود و این اتفاق بیافتد. مثلا هر سال این اتفاق برای آنفلوآنزا میافتد.دکتر داویدسون توضیح داد ویروسهایی همچون سارس-کوو۲، دائم در حال جهش ژنتیکیاند و محققان پیش از این نیز از وقوع جهشی به نام دی۶۱۴جی باخبر بودند که در بسیاری از کشورها شیوع گسترده پیدا کرده است.او گفت: فقط تغییراتی پایدار میمانند و باعث شیوع نسخههای ژنتیکی جدید میشوند که برای سرایت بیشتر ویروس مناسب باشند. این بدان معنی نیست که ویروس جدید بیماری حادتری ایجاد میکند یا واکسن بر آن اثر نمیگذارد، بلکه به معنی سرایت بیشتر و سریعتر ویروس در میان مردم است. این اتفاق تاکنون برای سارس-کوو۲ افتاده است.
وی افزود: مهم است که با نظارت فعالانه تغییرات سارس-کوو۲ را فوری تشخیص بدهیم و ویژگیهای هر ویروس جدیدی را بررسی کنیم تا مطمئن شویم خطر بیشتری برای سلامت انسانها ندارد. آمادگی، کلید پیشگیری از شیوع و در صورت لزوم به روز کردن واکسنها است.”جرمی فارار” مدیر ائتلاف ولکام نیز گفت: این نسخه جدید ژنتیکی به ما یادآوری کرد که آموختنیها راجع به کووید-۱۹ هنوز بسیار است.او گفت: سرعت تشخیص این جهش نیز گواهی بر استثنایی بودن این تحقیقات است. اما حالا وقتِ از خود راضی بودن نیست. با ورود به سال ۲۰۲۱ باید همچنان فروتنانه آماده باشیم که خود را با چالشهای جدید پیش رو تطبیق و به آنها واکنش نشان دهیم.
وی متذکر شد: این همهگیری هنوز تمام نشده و تغییرات ویروس و خط سیر همهگیری در سال آینده همچنان ما را غافلگیر خواهد کرد.”جاناتان استویه” ویروسشناس مؤسسه فرانسیس کریک لندن نیز توضیح داد: نسخههای جدید ویروس به علت خطا در نسخهبرداری از محتوای ژنتیکی ویروس پدید میآید. او گفت این امر باعث ایجاد تغییرات جزئی در پروتئین ویروس میشود. به نوشته روزنامه ایندیپندنت – چاپ انگلیس، هنکاک نیز یادآور شد: محققان آزمایشگاه “پورتون داون” در نزدیکی “سالزبری” مشغول بررسی این جهش ژنتیکی جدید هستند.