دکتر بابک مدنی خاطرنشان کرد : بهرغم اهمیت خرما و پتانسیل بالای کشور در تولید این محصول، تعداد باغات مسن در کشور روند افزایشی داشته که این امر موجب کاهش شدید عملکرد، افزایش حساسیت به آفات و بیماریها به خصوص چوبخوار خرما و بیرغبتی کشاورزان برای کشت خرما و اقدام به کشت محصولات دیگر و یا ترک روستا و محل زندگی به منظور مهاجرت میشود. بدین منظور جهت جوانسازی نخیلات قدیمی، فرضیه امکان ریشهزایی نخلهای مسن از زیر تاج در قالب یک پروژه تحقیقاتی در پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی حاجیآباد در دست اجرا است.
وی افزود: ایران غنی از ژنوتیپها و ارقام خرما است، بنابراین حفظ ذخایر ژنتیکی کشور در برنامه و دستور کار دولت و وزارت جهاد کشاورزی قرار داشته و شناسایی و حفظ ژنوتیپپهای با ارزش خرما در برنامه کاری مؤسسه باغبانی (پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری) قرار دارد. با توجه به سن بالای درختان باید به دنبال نگهداری از ژنوتیپها و یا ارقام ارزشمند ولی با سن بالا در کشور باشیم و با توجه به برنامه کاری وزارت جهاد کشاورزی در خصوص اصلاح باغهای مسن خرما، میتوان از روش خوابانیدن هوایی به منظور بازجوانسازی نخلهای مسن استفاده نموده و با این روش، روشی قابل ارائه به باغداران نشان داد که علاوه بر اصلاح باغات قدیمی، نخل جوان ریشهدار شده شبیه به اصل را از درختان مسن که امکان تولید پاجوش ندارند، تولید نمود.
محقق پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی حاجیآباد بیان داشت: روش جوانسازی در مقایسه با روش کشت بافت مشکلاتی نظیر ناهنجاری و تغییر در ساختار گیاه را نخواهد داشت و به عنوان یک روش تکثیر در خرما می تواند مورد توجه قرار گیرد. این روش میتواند برای تکثیر تنه جوشهای نخلهای با ارزش تجاری که بدون ریشه هستند نیز استفاده شود.
مدنی ادامه داد: این امر سبب رونق اقتصادی در مناطق خرماخیر داری باغات مسن خواهد شد. این پژوهش با هدف بررسی احتمال بازجوانسازی درختان مسن خرمای پیارم به عنوان رقم تجاری و الگویی از طریق خوابانیدن هوایی در تاریخ ٢۵ مهر ١۴٠٠ آغاز شده است.
انتهای پیام/